Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Ariel napisał: tu na forum nie znajdziesz odpowiedzi . 😑 😂🤗😜 Edytowane 31 Styczeń 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek 44 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2022 12 godzin temu, Ariel napisał: jak się wampiry trzyma w baniaku Na to to czosnek dawałem ale żeby hemoglobiną karmić.... hmmm (świadomie nie stosowałem) ale... Cytat Zawartość mikroelementów: - żelazo 2860 mg/kg - potas 12,1 g/kg - fosfor 3,0 g/kg Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Energia 1571 kJ / 370kcal Tłuszcz 0,2g w tym nasycony 0,02g Węglowodany 0g W tym cukry Białko 92,0g Błonnik 0g Sól 3,0g Dla ryb karmy wysokoproteinowe w moim przypadku średnio się sprawdzały. Być może dlatego że nastawienie obsady staram się kierować w stronę roślinożerców i ich gusta żywieniowe niekoniecznie były zbieżne ze zwiększoną zawartością białka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, chwialek napisał: żeby hemoglobiną karmić.... No właśnie ? taki pomysł się w bani urodził, a że nie znam nikogo, kto takie eksperymenty przeprowadził, zrodziło się pytanie. Wszelakiej maści mączki rybne, czy też krewetkowe, serwatki - tak a jak z hemoglobiną? nie mówię żeby własną (bądź wrogów) krew upuszczać 😜 P.S niech będzie, bo potem znów jakiś "AS" mi pajacowanie przypisze sam nic mądrego nie wymyśliłem https://thefishsite.com/articles/practical-feeds-without-fishmeal-suitable-for-gilthead-sea-bream https://d1ip4j1950xau.cloudfront.net/Sonac/Sonac_leaflets/dar190130_SON_productleaflet_Hemoglobin_lowres_01.pdf https://www-sciencedirect-com.translate.goog/science/article/pii/S2468550X1930005X?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc http://rdo.psu.ac.th/sjstweb/journal/32-2/0125-3395-32-2-119-127.pdf a gdyby tak, krok dalej pójść ? głośno myslę jedynie Edytowane 31 Styczeń 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2022 (edytowane) 2 godziny temu, chwialek napisał: hmmm (świadomie nie stosowałem) ale... ale w pokarmach NT Labs, a dokładnie w specyfikacji jednego z produktów ... https://www.ntlabs.co.uk/browse-products/indoor/pro-f/pro-f-probiotic-tropical/ więc sobie pomyślałem, że może by tak - jak z produktami ze stron typu www.pieknacera.pl Edytowane 31 Styczeń 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2022 2 godziny temu, Osmodeusz napisał: Wszelakiej maści mączki rybne, czy też krewetkowe, serwatki - tak A czytałeś dalej 🙄 , duże przyrosty i problemy . Nie chodzi mi o przyrost wątroby , otłuszczenie , ale zmiany genetyczne 😐 . Oczywiście może to być również spowodowane powtórnym fiku miku razy X . 3 godziny temu, chwialek napisał: Na to to czosnek dawałem ale żeby hemoglobiną karmić.... hmmm (świadomie nie stosowałem) ale... 😂 , nie będę ukrywał , trzeba czegoś poszukać , bo temat dobry . I bardzo ciekawy , biorąc w perspektywę inne organizmy i ich reakcje przy dłuższym stosowaniu. 2 godziny temu, Osmodeusz napisał: P.S niech będzie, bo potem znów jakiś "AS" mi pajacowanie przypisze Osmo wlałem 30l fito w niecały tydzień na 300l brutto by zobaczyć co będzie od początku baniaka poszło mi 200l fito 😄 , nie będę już pisał o tym , że mało produktów stosuje do morskiego i moja kranówka ma dużo żelaza i krzemianów ( po 24h jest piękny nalot w wiaderkach 😋 ) w dodatku nawozy i takie tam . A ostatnio glina i inne żeczy w bani się kręcą . Ps : nie ta Glinka na piękność 🤣 , bo mi to nie pomoże . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Ariel napisał: A czytałeś dalej 🙄 , duże przyrosty i problemy . Nie chodzi mi o przyrost wątroby , otłuszczenie , ale zmiany genetyczne 😐 . Oczywiście może to być również spowodowane powtórnym fiku miku razy X . Temat luźny, do dyskusji. Osobiście nie znany mi zupełnie, nie wiem, nie znam się... (coś tam czytałem) takie tam "marketingowe gadanie" ze strony https://actipro.biz/hemoglobin-for-animal-feed/ (zainteresowani przetłumaczą sobie resztę) Proszek hemoglobiny, znany również jako czerwone krwinki, jest produktem krwi , który często jest mylony z mączką z krwi. Istnieje jednak duża różnica między proszkiem hemoglobiny a mączką z krwi pod względem przetwarzania i jakości produktu. W rezultacie proszek hemoglobiny ma wyższą strawność białka i zawiera mniej amin biogennych w porównaniu z mączką z krwi. Co to jest hemoglobina? Proszek hemoglobiny otrzymuje się przez frakcjonowanie i suszenie rozpyłowe krwi zdrowych zwierząt zebranych w rzeźniach. Proszek hemoglobiny jest zrównoważonym i wysoce przyswajalnym białkiem zwierzęcym, które jest często stosowane w paszach i karmach dla zwierząt domowych jako alternatywa dla mniej zrównoważonej mączki rybnej lub białek roślinnych, takich jak mączka sojowa. Jaka jest wartość odżywcza hemoglobiny? Hemoglobina w proszku jest bogatym źródłem dietetycznych aminokwasów egzogennych o wysokiej wartości biologicznej. Dzięki delikatnej technologii suszenia rozpyłowego białka hemoglobiny pozostają wysoce przyswajalne . Podczas suszenia rozpyłowego, hemoglobina jest suszona przez krótki okres czasu w umiarkowanej temperaturze, która utrzymuje białka w stanie nienaruszonym i zachowuje ich biodostępność. Na przykład mączka z krwi jest suszona kontaktowo w wysokich temperaturach przez dłuższy czas, ale ten intensywny sposób suszenia uszkadza białka i zmniejsza ich strawność w zwierzęciu. Przeprowadzone niedawno badania terenowe na pstrągach tęczowych wykazały, że pozorna całkowita strawność białka surowego w przewodzie pokarmowym wynosi 94% w przypadku proszku hemoglobinowego i 50% w przypadku mączki z krwi . Można więc powiedzieć, że sposób przetwarzania ma duży wpływ na strawność białka, aw konsekwencji na ocenę i selekcję białka przez dietetyków. Proszek hemoglobiny zawiera bardzo niski poziom termostabilnych amin biogennych . Dzięki temu nie ma psucia się bakterii pod względem nieprzyjemnego zapachu, potencjalnych toksyn i utraty aminokwasów. Mączka rybna i mączka z krwi mają zazwyczaj wysoki poziom stabilnych termicznie amin biogennych, co skutkuje negatywnymi skutkami dla bakterii. Innym ważnym wkładem w zdrowie zwierząt jest brak w proszku hemoglobiny czynników antyżywieniowych, które negatywnie wpływają na wchłanianie składników odżywczych. Białka roślinne na ogół zawierają wysoki poziom czynników antyżywieniowych, a nawet mykotoksyn, które mogą szkodzić zdrowiu zwierząt. Zalety hemoglobiny w paszy dla zwierząt Proszek hemoglobiny jest często stosowany jako źródło białka zwierzęcego o niskiej zawartości fosforu , bardzo smacznego i strawnego w paszach dla ryb, krewetek, drobiu i norek. Szczególnie producenci pasz dla ryb i krewetek aktywnie poszukują zrównoważonych alternatyw dla mączki rybnej o podobnych wysokich wartościach strawności, a sproszkowana hemoglobina spełnia te wymagania. o suszonym rozpyłowo osoczu, globinie czy białku jaj itp. stosowanych w hodowlach już nie wspominam nawet no nic, kombinuje (szukam) sobie dalej @AnT, i praktycznie w każdym z tych produktów -" jest źródłem wysoko skoncentrowanych aminokwasów" - jak MANTRA Edytowane 1 Luty 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 18 godzin temu, Osmodeusz napisał: praktycznie w każdym z tych produktów -" jest źródłem wysoko skoncentrowanych aminokwasów" - jak MANTRA A co mają pisać ? Jak tak jest , tylko wszystko wyjdzie w praniu . 18 godzin temu, Osmodeusz napisał: Proszek hemoglobiny jest często stosowany jako źródło białka zwierzęcego o niskiej zawartości fosforu , bardzo smacznego i strawnego w paszach dla ryb, krewetek, drobiu i norek. Szczególnie producenci pasz dla ryb i krewetek aktywnie poszukują zrównoważonych alternatyw dla mączki rybnej I tu poszukaj o mączce rybnej , bo przyrosty są i to zajefajne , ale wspaniała nie jest 🙄 i mimo że korciło mnie by stosować , to zrezygnowałem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 13 minut temu, Ariel napisał: tu poszukaj o mączce rybnej , bo przyrosty są i to zajefajne , ale wspaniała nie jest 🙄 i mimo że korciło mnie by stosować , to zrezygnowałem jestem pewny, że stosowałeś wielokrotnie (jak wszyscy), taki standardowy skład suchej karmy. Dla przykładu - Składniki; Mączka rybna, mąka pszenna, mączka z kryla, mączka sojowa, suszone drożdże piwne, mączka z suszonych wodorostów, spirulina, otręby ryżowe, czosnek, DL-metionina.Witamina A 9900 IU/kg, Witamina D3 1900 IU/kg, Witamina E240 mg/kg, Siarczan miedzi 1.5 mg/kg. Skład; Proteiny surowe 48%, tłuszcz surowy 3%, włókna surowe 2%, popiół 18%, wilgotność 10%. a temat nie jest o mączce rybnej, czy jakiej kolwiek mączce nie istotne... ogarnę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 (edytowane) Sory , ale dla mnie jeden kijek . Popatrz na skald maczek karmowych , zanęt i składowe w niektórych pokarmach . Godzinę temu, Osmodeusz napisał: jestem pewny, że stosowałeś wielokrotnie (jak wszyscy), taki standardowy skład suchej karmy. Tak , masz racje . 99% pokarmu u mnie to żywy , lub mrożony . Suche , to glony i takie tam . Krew to krew . Sztuczna zastępuje normalna . Edytowane 1 Luty 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 (edytowane) 16 minut temu, Ariel napisał: Krew to krew . Sztuczna zastępuje normalna . OK, ustalone hemoglobina się nie nadaje na „karmówkę” w morskim. Temat zamykamy (szkoda prądu - bo drogi ) Szukamy dalej Edytowane 1 Luty 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 14 minut temu, Osmodeusz napisał: OK, ustalone hemoglobina się nie nadaje na „karmówkę” w morskim. Raczej jest składową wielu pokarmów suchych , ale znając Ciebie już to wiesz 😜 17 minut temu, Osmodeusz napisał: Temat zamykamy (szkoda prądu - bo drogi ) Dzisiaj u mnie spisywali 🤑 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 22 minuty temu, Ariel napisał: znając Ciebie już to wiesz 😜 jakoś tak jest, że jak sam nie sprawdzę i nie przetestuje - to się na forum, na pewno nie dowiem Robię swoje - i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 7 minut temu, Osmodeusz napisał: jakoś tak jest, że jak sam nie sprawdzę i nie przetestuje - to się na forum, na pewno nie dowiem Robię swoje - i tyle Będę Ciebie zawsze za to szanował . Krew to co innego , niż EK . Proste , te ostatnie to sztuczne , a pierwsze orginalne 😁 . Pozwól innym poczytać czym się różnią 😋 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2022 białku jaj itp. Również słodkie się kłania 😎 Osmo , lubię ciebie i szanuje . Dziękuje za wszystko , szanuj mnie tak jak ja szanuje ciebie . Piszesz dużo o słodkim i nie pozwalasz o nim wspomnieć . Dajmy kilka dni dla nowych by opisali sztuczną krew . Potem opisze swoje wypociny 😂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2022 (edytowane) 22 godziny temu, Ariel napisał: Osmo , lubię ciebie i szanuje . Dziękuje za wszystko , szanuj mnie tak jak ja szanuje ciebie Dzięki za uznanie @Ariel, ostatnimi czasy spotykam się często z przejawami sympatii także, no ... Edytowane 2 Luty 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2022 (edytowane) to z innej beczki... taki produkt Aquaforest Life Source Life Source jest to 100% naturalne błoto pozyskiwane z najczystszych wód Pacyfiku – z Fiji. Doskonale sprawdza się jako bufor w celu zwiększenia mikrobiologii w akwarium morskim. Stabilizacja biologiczna jest kluczowym elementem w hodowli koralowców. Dzięki stosowaniu AF Life Source koralowce mają dostęp do składników pochodzących z naturalnego środowiska. Produkt jest doskonałym uzupełnieniem i odświeżeniem flory w refugium oraz DSB. Zalecamy stosować minimum raz w tygodniu podając 10ml/ 100L akwarium. Substrat można również umieścić w dobrym przepływie wody aby zawarte w nim cenne minerały i substancje odżywcze były stale uwalniane do akwarium. Możliwe zmętnienie wody jest naturalne i bezpieczne dla zwierząt rafowych. Ze względu na swoje naturalne pochodzenie produkt może zawierać kawałki rafy koralowej, kamienie i inne niewielkie zanieczyszczenia ze środowiska naturalnego. Producent nie wspomina, ani o składzie produktu ani o tych "niewielkich zanieczyszczeniach" - czyli (co) jakich? i zamienić np.na błoto termalne z siarką jest pozyskiwane z osadów gorących źródeł siarkowych. Zawiera 7% siarki. Dodatkowo błoto jest bogate w inne minerały: głównie krzem, glin, magnez, żelazo... sterylizowane UV Edytowane 4 Luty 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2022 Pewnie nie piszą szczegółów jakie zanieczyszczenia...bo zwyczajnie partie pewnie się różnią co do składu...skoro to naturalne błoto to pewnie trudno o dwie identyczne porcje...kiedyś czytałem, że były w tym jakieś kawałki foliowe... Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2022 (edytowane) @NAP zgadzam się, że pewnie ciężko określić skład każdej partii, ale ogólny zarys co znajduje się w produkcie? co ze związkami szkodliwymi, makroelementami itp. Jakby nie było to produkt akwarystyczny, do użytku bezpośredniego. O zanieczyszczeniach rożnego typu, również czytałem (niektórym ponoć się nawet coś wylęgło 😂) Sam z produktu nie korzystałem, jak z wielu zresztą dedykowanych. Lubię wiedzieć co do zbiornika „wrzucam” stąd pytanie… ryzykuje dedykowanym produktem, czy robię to na własną odpowiedzialność ? Bo jeśli tak, to… sam jak to mówią - "nie mam sukcesów w tej dziecinie” 😜😂🤭 Edytowane 4 Luty 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach