Skocz do zawartości
Gość

DIY domowe jedzenie dla ryb i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
3 godziny temu, Ariel napisał:

tu na forum nie znajdziesz odpowiedzi . 😑 

😂🤗😜

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Ariel napisał:

jak się wampiry trzyma w baniaku

Na to to czosnek dawałem ale żeby hemoglobiną karmić.... hmmm (świadomie nie stosowałem) ale...

Cytat

Zawartość mikroelementów:

- żelazo 2860 mg/kg

- potas 12,1 g/kg

- fosfor 3,0 g/kg

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

Energia 1571 kJ / 370kcal

Tłuszcz 0,2g

• w tym nasycony 0,02g

Węglowodany 0g

• W tym cukry

Białko 92,0g

Błonnik 0g

Sól 3,0g

Dla ryb karmy wysokoproteinowe w moim przypadku średnio się sprawdzały. Być może dlatego że nastawienie obsady staram się kierować w stronę roślinożerców i ich gusta żywieniowe niekoniecznie były zbieżne ze zwiększoną zawartością białka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 godzinę temu, chwialek napisał:

żeby hemoglobiną karmić.... 

No właśnie ?

taki pomysł się w bani urodził, a że nie znam nikogo, kto takie eksperymenty przeprowadził, zrodziło się pytanie.

Wszelakiej maści mączki rybne, czy też krewetkowe, serwatki - tak

a jak z hemoglobiną?

nie mówię żeby własną (bądź wrogów) krew upuszczać 😜

P.S  niech będzie, bo potem znów jakiś "AS" mi pajacowanie przypisze :biggrin:

sam nic mądrego nie wymyśliłem :wink:

https://thefishsite.com/articles/practical-feeds-without-fishmeal-suitable-for-gilthead-sea-bream

https://d1ip4j1950xau.cloudfront.net/Sonac/Sonac_leaflets/dar190130_SON_productleaflet_Hemoglobin_lowres_01.pdf

https://www-sciencedirect-com.translate.goog/science/article/pii/S2468550X1930005X?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

http://rdo.psu.ac.th/sjstweb/journal/32-2/0125-3395-32-2-119-127.pdf

a gdyby tak, krok dalej pójść ?

głośno myslę jedynie :ru:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, chwialek napisał:

hmmm (świadomie nie stosowałem) ale...

ale w pokarmach NT Labs, a dokładnie w specyfikacji jednego z produktów ...

https://www.ntlabs.co.uk/browse-products/indoor/pro-f/pro-f-probiotic-tropical/

więc sobie pomyślałem, że może by tak - jak z produktami ze stron typu www.pieknacera.pl :wink:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, Osmodeusz napisał:

Wszelakiej maści mączki rybne, czy też krewetkowe, serwatki - tak

A czytałeś dalej 🙄 , duże przyrosty i problemy . Nie chodzi mi o przyrost wątroby , otłuszczenie , ale zmiany genetyczne 😐 . Oczywiście może to być również spowodowane powtórnym fiku miku razy X .

3 godziny temu, chwialek napisał:

Na to to czosnek dawałem ale żeby hemoglobiną karmić.... hmmm (świadomie nie stosowałem) ale...

😂 , nie będę ukrywał , trzeba czegoś poszukać , bo temat dobry . I bardzo ciekawy , biorąc w perspektywę inne organizmy i ich reakcje przy dłuższym stosowaniu. 

2 godziny temu, Osmodeusz napisał:

P.S  niech będzie, bo potem znów jakiś "AS" mi pajacowanie przypisze :biggrin:

Osmo wlałem 30l fito w niecały tydzień na 300l brutto by zobaczyć co będzie od początku baniaka poszło mi 200l fito 😄 , nie będę już pisał o tym , że mało produktów stosuje do morskiego i moja kranówka ma dużo żelaza i krzemianów ( po 24h jest piękny nalot w wiaderkach 😋 ) w dodatku nawozy i takie tam . A ostatnio glina i inne żeczy w bani się kręcą . 
Ps : nie ta Glinka na piękność 🤣 , bo mi to nie pomoże .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
4 godziny temu, Ariel napisał:

A czytałeś dalej 🙄 , duże przyrosty i problemy . Nie chodzi mi o przyrost wątroby , otłuszczenie , ale zmiany genetyczne 😐 . Oczywiście może to być również spowodowane powtórnym fiku miku razy X .

Temat luźny, do dyskusji. Osobiście nie znany mi zupełnie, nie wiem, nie znam się... (coś tam czytałem)

takie tam "marketingowe gadanie" ze strony https://actipro.biz/hemoglobin-for-animal-feed/ (zainteresowani przetłumaczą sobie resztę)

Proszek hemoglobiny, znany również jako czerwone krwinki, jest produktem krwi , który często jest mylony z mączką z krwi. Istnieje jednak duża różnica między proszkiem hemoglobiny a mączką z krwi pod względem przetwarzania i jakości produktu. W rezultacie proszek hemoglobiny ma wyższą strawność białka i zawiera mniej amin biogennych w porównaniu z mączką z krwi.

Co to jest hemoglobina?

Proszek hemoglobiny otrzymuje się przez frakcjonowanie i suszenie rozpyłowe krwi zdrowych zwierząt zebranych w rzeźniach. Proszek hemoglobiny jest zrównoważonym i wysoce przyswajalnym białkiem zwierzęcym, które jest często stosowane w paszach i karmach dla zwierząt domowych jako alternatywa dla mniej zrównoważonej mączki rybnej lub białek roślinnych, takich jak mączka sojowa.

Jaka jest wartość odżywcza hemoglobiny?

Hemoglobina w proszku jest bogatym źródłem dietetycznych aminokwasów egzogennych o wysokiej wartości biologicznej. Dzięki delikatnej technologii suszenia rozpyłowego białka hemoglobiny pozostają wysoce przyswajalne . Podczas suszenia rozpyłowego, hemoglobina jest suszona przez krótki okres czasu w umiarkowanej temperaturze, która utrzymuje białka w stanie nienaruszonym i zachowuje ich biodostępność.  Na przykład mączka z krwi jest suszona kontaktowo w wysokich temperaturach przez dłuższy czas, ale ten intensywny sposób suszenia uszkadza białka i zmniejsza ich strawność w zwierzęciu. 

Przeprowadzone niedawno badania terenowe na pstrągach tęczowych wykazały, że pozorna całkowita strawność białka surowego w przewodzie pokarmowym wynosi 94% w przypadku proszku hemoglobinowego i 50% w przypadku mączki z krwi . Można więc powiedzieć, że sposób przetwarzania ma duży wpływ na strawność białka, aw konsekwencji na ocenę i selekcję białka przez dietetyków.

Proszek hemoglobiny zawiera bardzo niski poziom termostabilnych amin biogennych . Dzięki temu nie ma psucia się bakterii pod względem nieprzyjemnego zapachu, potencjalnych toksyn i utraty aminokwasów. Mączka rybna i mączka z krwi mają zazwyczaj wysoki poziom stabilnych termicznie amin biogennych, co skutkuje negatywnymi skutkami dla bakterii.

Innym ważnym wkładem w zdrowie zwierząt jest brak w proszku hemoglobiny czynników antyżywieniowych, które negatywnie wpływają na wchłanianie składników odżywczych. Białka roślinne na ogół zawierają wysoki poziom czynników antyżywieniowych, a nawet mykotoksyn, które mogą szkodzić zdrowiu zwierząt.

Zalety hemoglobiny w paszy dla zwierząt

Proszek hemoglobiny jest często stosowany jako źródło białka zwierzęcego o niskiej zawartości fosforu , bardzo smacznego i strawnego w paszach dla ryb, krewetek, drobiu i norek. Szczególnie producenci pasz dla ryb i krewetek aktywnie poszukują zrównoważonych alternatyw dla mączki rybnej o podobnych wysokich wartościach strawności, a sproszkowana hemoglobina spełnia te wymagania.

o suszonym rozpyłowo osoczu, globinie czy białku jaj itp. stosowanych w hodowlach już nie wspominam nawet :ru:

no nic, kombinuje (szukam) sobie dalej :whistling:

@AnT, i praktycznie w każdym z tych produktów -" jest źródłem wysoko skoncentrowanych aminokwasów" - jak MANTRA :biggrin:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
18 godzin temu, Osmodeusz napisał:

praktycznie w każdym z tych produktów -" jest źródłem wysoko skoncentrowanych aminokwasów" - jak MANTRA :biggrin:

A co mają pisać ? Jak tak jest , tylko wszystko wyjdzie w praniu . 

18 godzin temu, Osmodeusz napisał:

Proszek hemoglobiny jest często stosowany jako źródło białka zwierzęcego o niskiej zawartości fosforu , bardzo smacznego i strawnego w paszach dla ryb, krewetek, drobiu i norek. Szczególnie producenci pasz dla ryb i krewetek aktywnie poszukują zrównoważonych alternatyw dla mączki rybnej

I tu poszukaj o mączce rybnej , bo przyrosty są i to zajefajne , ale wspaniała nie jest 🙄 i mimo że korciło mnie by stosować , to zrezygnowałem . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
13 minut temu, Ariel napisał:

tu poszukaj o mączce rybnej , bo przyrosty są i to zajefajne , ale wspaniała nie jest 🙄 i mimo że korciło mnie by stosować , to zrezygnowałem

jestem pewny, że stosowałeś wielokrotnie (jak wszyscy), taki standardowy skład suchej karmy.

Dla przykładu -

Składniki; Mączka rybna, mąka pszenna, mączka z kryla, mączka sojowa, suszone drożdże piwne, mączka z suszonych wodorostów, spirulina, otręby ryżowe, czosnek, DL-metionina.Witamina A 9900 IU/kg, Witamina D3 1900 IU/kg, Witamina E240 mg/kg, Siarczan miedzi 1.5 mg/kg.

Skład; Proteiny surowe 48%, tłuszcz surowy 3%, włókna surowe 2%, popiół 18%, wilgotność 10%.

a temat nie jest o mączce rybnej, czy jakiej kolwiek mączce :facepalm:

nie istotne...

ogarnę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Sory , ale dla mnie jeden kijek . Popatrz na skald maczek karmowych , zanęt i składowe w niektórych pokarmach . 

Godzinę temu, Osmodeusz napisał:

jestem pewny, że stosowałeś wielokrotnie (jak wszyscy), taki standardowy skład suchej karmy.

Tak , masz racje . 99% pokarmu u mnie to żywy , lub mrożony . Suche , to glony i takie tam . 
Krew to krew . Sztuczna zastępuje normalna  .

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
16 minut temu, Ariel napisał:

Krew to krew . Sztuczna zastępuje normalna  .

OK, ustalone hemoglobina się nie nadaje na „karmówkę” w morskim.

Temat zamykamy (szkoda prądu - bo drogi :D)

Szukamy dalej :ru:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
14 minut temu, Osmodeusz napisał:

OK, ustalone hemoglobina się nie nadaje na „karmówkę” w morskim.

Raczej jest składową wielu pokarmów suchych , ale znając Ciebie już to wiesz 😜

17 minut temu, Osmodeusz napisał:

Temat zamykamy (szkoda prądu - bo drogi :D)

Dzisiaj u mnie spisywali 🤑

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
22 minuty temu, Ariel napisał:

znając Ciebie już to wiesz 😜

jakoś tak jest, że jak sam nie sprawdzę i nie przetestuje - to się na forum, na pewno nie dowiem 

Robię swoje - i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
7 minut temu, Osmodeusz napisał:

jakoś tak jest, że jak sam nie sprawdzę i nie przetestuje - to się na forum, na pewno nie dowiem 

Robię swoje - i tyle

Będę Ciebie zawsze za to szanował . 
Krew to co innego , niż EK . Proste , te ostatnie to sztuczne , a pierwsze orginalne 😁 . Pozwól innym poczytać czym się różnią 😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

białku jaj itp. Również słodkie się kłania 😎

Osmo , lubię ciebie i szanuje . Dziękuje za wszystko , szanuj mnie tak jak ja szanuje ciebie . Piszesz dużo o słodkim i nie pozwalasz o nim wspomnieć . Dajmy kilka dni dla nowych by opisali sztuczną krew . Potem opisze swoje wypociny 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
22 godziny temu, Ariel napisał:

Osmo , lubię ciebie i szanuje . Dziękuje za wszystko , szanuj mnie tak jak ja szanuje ciebie

Dzięki za uznanie @Ariel, ostatnimi czasy spotykam się często z przejawami sympatii

E217B1D4-CCFD-4C8A-87F4-0691152E4287.jpg

także, no ... :D:biggrin::biggrin:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

to z innej beczki...

taki produkt 

Aquaforest Life Source 

Life Source jest to 100% naturalne błoto pozyskiwane z najczystszych wód Pacyfiku – z Fiji. Doskonale sprawdza się jako bufor w celu zwiększenia mikrobiologii w akwarium morskim. Stabilizacja biologiczna jest kluczowym elementem w hodowli koralowców. Dzięki stosowaniu AF Life Source koralowce mają dostęp do składników pochodzących z naturalnego środowiska. Produkt jest doskonałym uzupełnieniem i odświeżeniem flory w refugium oraz DSB.

Zalecamy stosować minimum raz w tygodniu podając 10ml/ 100L akwarium. Substrat można również umieścić w dobrym przepływie wody aby zawarte w nim cenne minerały i substancje odżywcze były stale uwalniane do akwarium. Możliwe zmętnienie wody jest naturalne i bezpieczne dla zwierząt rafowych. Ze względu na swoje naturalne pochodzenie produkt może zawierać kawałki rafy koralowej, kamienie i inne niewielkie zanieczyszczenia ze środowiska naturalnego.

Producent nie wspomina, ani o składzie produktu ani o tych "niewielkich zanieczyszczeniach" - czyli (co) jakich?

i zamienić np.na błoto termalne z siarką jest pozyskiwane z osadów gorących źródeł siarkowych. Zawiera 7% siarki. Dodatkowo błoto jest bogate w inne minerały: głównie krzem, glin, magnez, żelazo...

sterylizowane UV

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie piszą szczegółów jakie zanieczyszczenia...bo zwyczajnie partie pewnie się różnią co do składu...skoro to naturalne błoto to pewnie trudno o dwie identyczne porcje...kiedyś czytałem, że były w tym jakieś kawałki foliowe...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@NAP

zgadzam się, że pewnie ciężko określić skład każdej partii, ale ogólny zarys co znajduje się w produkcie?

co ze związkami szkodliwymi, makroelementami itp. Jakby nie było to produkt akwarystyczny, do użytku bezpośredniego.

O zanieczyszczeniach rożnego typu, również czytałem (niektórym ponoć się nawet coś wylęgło 😂)

Sam z produktu nie korzystałem, jak z wielu zresztą dedykowanych.

Lubię wiedzieć co do zbiornika „wrzucam” stąd pytanie… ryzykuje dedykowanym produktem, czy robię to na własną odpowiedzialność ?

Bo jeśli tak, to… sam jak to mówią -

"nie mam sukcesów w tej dziecinie” 😜😂🤭

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi