Skocz do zawartości
SEWERYN_S

1056 L - marzenie się spełnia :-)

Rekomendowane odpowiedzi

>Sorry ale to kiepskie ustawienie skały, Jest zbita bez możliwości przepływu wody, wstawianie pomp za skałe...po kiego grzyba...jesłi można lepiej ułozyc skałe, tak prosta rzecz jak pokazanie w jednym ujeciu całości głebokości, daje duzego kopa...poaztym az sie prosi o kolumny zawisy etc.

Szkoda że to nie Gdańsk, z checia pomógłbym przy układaniu ;-)

Ok Kostia, czy mógłbyś mi to wyjaśnić jak należy to zrobić, może jakieś foto, rysunek i o co chodzi z tymi zawisami ?

Oczywiście, przecież ja na nikogo się nie obrażam, po to jest ten wątek , pytam i analizuje co tutaj o tym sądzicie, jest jeszcze czas na ułożenie wszystkiego od nowa. Wszsystkie za i przeciw mile widziane - żeby było jasne. Może ktoś poda pomysł, wizje jak fachowo to ułożyć jak kolega Kostia, tylko nie wiem jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, myślę że smithpl miał na myśli coś takiego http://www.acquaportal.it/_ARCHIVIO/ARTICOLI-2/Paolo_Cazzato.asp jeżeli nie to niech mnie poprawi :dance3: jeżeli mogę coś zasugerować to: http://reefkeeping.com/issues/past8.php są tu archiwalne magazyny reefkeepig, w każdym jest TOTM, myślę że jest na czym się wzorować i zaczerpnąć inspirację :lol: Z tego co pamiętam jesteś ze Słupska i pewnie od czasu do czasy bywasz w 3city, polecam odwiedzenie firmy Semeko w Gdyni - jest tam zbiorniczek chyba 6000L jak sie nie mylę w którym są ciekawe konstrukcje skalne.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiem, że poprzednie ułożenie choć może nie najgustowniejsze, to z praktycznego punktu widzenia było chyba lepsze. Widać było jakieś szczeliny, groty, prześwity itp. teraz jest faktycznie jak poskładane na palecie do transportu.

Szerokie półki i nawisy są potrzebne by było jak obsadzić koralami, wszelkie szczeliny i groty pomagają w "przewietrzaniu" skały a zarazem filtracji.

Środków do uzyskania zamierzonego efektu jest wiele. Jedni robią konstrukcję nośną z rurek PCV do których za pomocą pasków montażowych przyczepiają skałki. Ja wykorzystałem pręty PLEXI fi 12, wierciłem w skałach otwory i tak składałem. Ważną rzeczą jest takie też ustawienie płaskich kawałków skały by leżały w poziomie, tak po prostu to wygląda w naturze i aby nie wyszła popelina trzeba się dobrze przejrzeć co i jak kładziemy.

Reszta to rzecz gustu, jedni wolą imitację skalnej ściany, inni robią "wyspy" obsadzone koralami. Ale tak naprawdę to WSZYSCY patrzą na korale i im większe, dorodniejsze, bardziej kolorowe tym lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obczaj ten link zobacz jak tam jest skala ułożona wiem że ty masz mniejszy baniak ale chodzi o sama koncepcje;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomio, dokladnie - widac na tym micro rafke.... taki maly swiat a nie jego mega maly wycinek.

dodatkowo... daleko nie trzeba szukac - szymona nowa aranzacja jest podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam jesteś ze Słupska i pewnie od czasu do czasy bywasz w 3city, polecam odwiedzenie firmy Semeko w Gdyni - jest tam zbiorniczek chyba 6000L jak sie nie mylę w którym są ciekawe konstrukcje skalne.

Prawdopodobnie nie zmeiniła sie ta konstrukcja od czasu gdy ja realizowałiśmy, to nie jest dobra inspiracja. Wykonan z tufu wapiennego maskowanego pianka na stelazach PCV.

2292_thumb.attach

2293_thumb.attach

2294_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seweryn, zorganizuj jeszcze jednego czlowieka podjade do Ciebie w sobote i to ułożymy jeśli chcesz. Tyle że jestem posiadaczem tylko jednej nogi wiec dużo sie nie nadzwigam.

Pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem ten zbiornik,moim zdaniem wygląda bardzo sztucznie.Wolę aranżację bardziej naturalne,ale to oczywiście kwestia gustu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kostia i walker - Panowie, nie chodziło mi żeby cokolwiek kopiować, wręcz przeciwnie, ale trzeba zaczerpnąć inspirację i skonstruować sobie jakąś wizję, może ogólnie zbiornik o którym wygląda sztucznie, ale może niektóre rozwiązania się spodobają, im więcej zobaczymy zbiorników - nawet tych nienajlepszych - np będzie wiadomo jakich błędów nie popełnić, albo co się mi podoba a co nie - a na zywo t zupełnie co innego niż na zdjęciach :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zebrałem różne fotki z realizacji może będa jakoś pomocne. Odpierając ataki , to zbiorniki z lat 2002 - 2006. Nie bardzo można się nimi chwailić, ale wrzuciłem je ze wzgledu na aranżacje.

2295_thumb.attach

2296_thumb.attach

2297_thumb.attach

2298_thumb.attach

2299_thumb.attach

2300_thumb.attach

2301_thumb.attach

2302_thumb.attach

2303_thumb.attach

2304_thumb.attach

2305_thumb.attach

2306_thumb.attach

2307_thumb.attach

2308_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seweryb jesku chcesz moge podjechac w sobote i pomoc Ci z ta skala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widziałem ten zbiornik,moim zdaniem wygląda bardzo sztucznie.Wolę aranżację bardziej naturalne,ale to oczywiście kwestia gustu...

Naturalne, to znaczy jakie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seweryb jesku chcesz moge podjechac w sobote i pomoc Ci z ta skala.

Bardzo chętnie, napisałem już do Ciebie na gg, możesz mi wysłać numer telefonu to się umówimy.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kicz to kicz a naturalnie to naturalni,ale to kwestia gustu...Nie ma się o co spierać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i chyba projekt się uda, w sobotę do mnie przyjedzie kolega Kostia i pomoże mi poukładać zbiornik, za co bardzo dziękuje. Napewno będziemy robić konstrukcje z rurek pcv. Myślę, że będzie ok i w sobotę wieczorkiem wrzuce kilka fotek z prac. pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na fotki, ciekawe jak wam się to uda.

Oj będzie trochę pracy.

Życzę udanej aranżacji.

Mam podobnie ułożona skałę jak Ty teraz, i uważam, że zrobiłem błąd.

Wiedziałem, że tak będzie, ale nie wiem dlaczego tak ułożyłem.

To tak jak nieraz wykonujesz jakąś czynność, wiesz że ta woda ci się wyleje na podłogę, mimo to kontynuujesz a potem klniesz.

Jeśli mogę coś doradzić to odstawić tę skałę na pewno od bocznych szyb jak da radę.

Takie ustawienie skały bardzo mi teraz utrudnia życie, bo masę syfu się zbiera w skale.

Niema tam jak cyrkulować woda.

W efekcie trudniej jest utrzymać odpowiednią wodę.

Kiedyś miałem takie gruzowisko, ale pod skałą był stelaż na całej długości akwarium.

Taki tunel, w który dmuchała tunze cyrkulacyjna.

I to było super dla czystości zbiornika, dla oka trochę gorzej.

Ale w tedy dla mnie, liczyły się tylko półki dla spsów he, he.

A w ogóle to jestem fanem dużej ilości skały i gruzowisk wszelkiej maści he, he.

No gdzież sadzić potem te spsy na takich ażurowych konstrukcjach, półki, półki, dużo półek ha, ha;-)

Powodzenia.

Aż normalnie zapach skały poczułem w nosie he,he.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konstrukcjie z rurek to jest badziew woda w nich nie ma cyrkulacji , a co za tym idzie robi sie w nich kiszonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi