parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 Witam! Preparat CaribSea PurpleUp działa rewelacyjnie. Algi wapienne pojawiają się szybko. Ja stosuję ok. 2 miesięcy i naprawdę widać efekt. Odnośnie aruanusa: jak się sprawuje, bo to straszny bandyta. Gdy miałem u siebie to po wpuszczeniu ocellarisa zaczął go od razu atakować. Musiałem się go pozbyć. Uważaj przy wpuszczaniu innych ryb, o ile jeszcze zamierzasz coś wpuścić jeszcze do baniaka. Pozdrawiam i życzę powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 @parman d.aruanus przybyl jako ostatni, mial przerabane pierwsza dobe z tomini, ktora zrobila sieczke z niego - ale potem juz bylo ok. jest przekoszony tzn. patrzac z gory ma ksztalt litery S - taki juz byl... spokojny jest fotki robia sie... ale korci mnie juz przestawianie skaly... chce wwalic ja w rog i bardziej w gore coby przestrzeni bylo wiecej... poza tym jezowiec mi juz wpierniczyl najmniejsza z dzisiejszych xenii... mac... czemu go dzis nie oddalem komus w OSLO ??? koszt grzybkow, xenii plus czerwonej (roz)gwaizdy plus purple upà to 1690 NOK czyli okolo 800zl... grzybki zielone po 250 i 150 chyba, czerwony 150, gwiazdeczka 450, xenia 250 i kolo 400 preparacik... mala xenia na muszelce i alga w gratisie poza tym to syn wlasciciela mi takei ceny dal bo sprzedawczyni by liczyla min. 400 od sztuki ... inei kupilbym prawie nic... bolalo.... :good: grzybki zielone: gwiazdeczka: kawalek z gory: cos: pomozecie zidentyfikowac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2009 ten sk..syn czarny co chwile siedzi na xeniii... chyba go wywale do kibla... :good: napisze mi ktos jak przymocowac grzybka do skaly? moge go np szpilka potraktowac? ten pomaranczowy grzybek wczorajszy nie mial nic pod soba - oderwany od dna w sklepie... dzieki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2009 Igła będzie dobra, choć jak miejsce się grzybkowi nie spodoba, to będzie robił co może, żeby się uwolnić od niej. Nie da się Xenii ustawić tak, żeby jeżowiec nie miał do niej dostępu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2009 na jezowca mam juz chetnego... wczoraj poobgryzal mi nowa skalke z grzybkami, tzn obrobil 70% alg wraz z malymi jakimis zyjatkami na niej - calkim ladne to bylo... bylo... w zamian za niego dostane frogspawn .. patrzac na szkody jakie mi wyrzadza co i rusz to chyba najlepsze wyjscie.... zastanawiam sie czy tak samo zarloczne sa takie male z krotkimi-grubymi kolcami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2009 Grzybek polezal 2 dni za skalka i sam do niej sie umocowal... dzisiejsze fotki ... kawalek algi ze sklepowego zbiornika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 dzisiejsze pomiary: pH salifert 7,7 - 8 ale blizej 7,7 bylo NO3 salifert 5-10 NH3/NH4+ kolo 0,25 /red sea marine lab alkalicznosc 1,7-2,8 norma /red sea marine lab zona jutro leci do PL to kupi testy Ca, Mg i sol preisa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sory pomyłka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 kilka dni temu znalazlem takei cudenko... ale wlasciciela do tej pory nie namierzylem... bac sie ??? podobne do http://pl.reeflex.net/tiere/1175_Xanthias_lamarcki.htm ale rybki cale... pok co :/ poza tym znikaja mi zoanthusy ... zostalo kilka z kilkunastu... jakby zmalaly pozostale i prawie sie nie otwieraja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 testy dzis dotarly Ca - 200 Mg - 1350 daje 2ml dziennie purple up oraz na ok 15 l dolewki RO lyzeczke kalkwasser mix kenta co jeszcze zrobic by Ca wzroslo ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Hm, myślałeś o metodzie Ballinga? Do niedużych akwariów chyba najłatwiejszy sposób suplementacji Ca/kh. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2009 Witajcie, podpowie ktos co to za badziewie wyskoczylo (te babelki) ??? i co z tym wapienkiem ??? ile purpla moge i ile kalkwassera an 160l DZIENNIE ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2009 Daj se spokoj z tym kalkwasserem,lej narazie ten purple up ale zwieksz dawke ze 2 razy i szukaj preparatow do ballinga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elvis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2009 testy dziś dotarłyCa - 200 Mg - 1350 daje 2ml dziennie purple up oraz na ok 15 l dolewki RO łyżeczkę kalkwasser mix kenta co jeszcze zrobić by Ca wzrosło ??? Jeśli chodzi o kalkwasser mix to... - http://aquamedic.pl/support/KS1000.pdf Ciekawie opisane i wynika z tego, że niepoprawne podawanie nie przynosi założonych skutków... Sam teraz kończę kleić mixer i podepnę go do jednego z baniaków i zobaczę jak to wychodzi w praniu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 Ca-200 ??? czy aby nie test do kitu, albo źle odczytałeś ? Przy takim poziomie wapna chyba byś się pozbył wszelkich alg wapiennych no i korale też nie byłyby zadowolone. Tak czy siak to nieprawdopodobne jest żeby ci Ca tak w dół poleciało, coś jest nie teges. Zrób porcję solanki i sprawdź testem poziomy Ca i MG powinny być ciut wyższe niż standard ale przynajmniej upewnisz się czy test jest w porządku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 zrobilem ponownie, tym razem na 2 ml wody i wyszlo mi 370, tzn bylo na podzialce o,26ml gdy zaczelo sie niebieskie robic (dzis rano dalem 2 ml purple up'a) a po 5 min znowu rozowe, dolalem- czyli byloby 390 (jest 0,22 na strzykawce) - teraz intensywne niebieskie - ale dalej za malo, wiec bede podawac Purple up'a 2x dziennie po 2ml poki co w niedziele robilem podmianke duza (ok, 20L) ale zonka przywiozla z PL 2kg preisa - pora na zmiane za 1,5 tygodnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 nikt nie wie co to za bable ??? szkoda... dzis znalazlem info dlaczego zoanthusy mi prawie wyginely w akwarium znalazlem siedzacego na nich rano dorodnego przedstawicela Heliacus sp. 01* - czeka w szklance na utylizacje Dla poprawy humoru dodam, ze dolaczono mi go w sklepie jak kupowalem owe zoanthusy...siedacego na nich ,... mac...z ponad 20 zostalo mi 6 ale nie otwieraja sia z bardzo.... heh... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 Witajcie, po awarii z exterminacja miedzy koralowcami wreszcie dzis zaczely sie otwierac ... co mnie niezmiernie ucieszylo oto aktualne foty: drugi dzien sie otwiera ... juz prawie ... pierwsze otwarcie dzisiejsze: otwarty drugi dzien: a to niespodzianka, moze ktos wie co to jest ? znalazlem dzis z boku zbiornika gdzie nie zagladam bo szafka stoi... ma to ok. 2 cm srednicy... a jedyna szczepke po zabitej seriatoporze dzis w nocy zezarl jezowiec... psia jego mac... poza tym xenia zeszla z muszli i wedruje po skale pozdroofka wszystkim sle ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach