Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2009 smithpl możesz polecić jakiś sklep gdzie można zakupić odpowiednie LEDy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2009 rgblighting.pl jest niezle. http://www.led-lighting.pl ale tam maja luxeony glownie Sam jeszcze szukam hurtowni bo musi byc taniej :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2009 chlopaki po ile chcielibyscie kupowac swietlowki led, np 120cm - 24W - 90/lumenow z wata - 12000K i 16000K ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2009 po 150 zl bylo by ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2009 Jak dla mnie swietlowki sa nie rozwojowe, wole moduly. kupisz 120cm i niby zyja 5-10 lat. za 2 lata zmienisz akwa na wieksze / mniejsze i musisz i takk ubpowac nowe albo kombinowac. Przy module wieszasz drugi lub skrecasz jego moc ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2009 @Smith ja wlasnie zmieniam baniak na wiekszy i jakos koszt oswietlenia malo mnie rusza i wole sprzedac obcene i kupic nowe a nie doczepiac kolejny modul, bo i tak tez mozna w przypadku hqi/t5. pozatym nie mowie tu o powiekszaniu baniaka z 50 litrow na 100 bo takie male baniaki to chyba juz musza miec ledy DIY bo za plytki rynek aby cos dla nich sprowadzac. swoja droga - dla smitha beda moduly (tez tanio), a dla tych co chca miec rownomiernie oswietlony baniak i pokombinowac z kolorem beda swietlowki led. mam tu na mysli rozmiary 120cm i 150cm. mniejszych nie planuje. biorac pod uwage ze do lampy led nie trzeba osprzetu, odblysnikow, etc, co powiedzielibyscie na cene 299zl za sztuke 120cm? nie rozumiem, dlaczego wszyscy sie uparli na "zbajerzone" ledy cree czy inne smd. najwazniejsze pytanie - skad tyle ciepla? moze jakas energia sie marnuje? wg mnie lepienie takich diod da efekt jak slodkowodne swietlowki 6400K plus aktynika. ja bede sprzedawac diody DIP, poniewaz: -nie potrzebuja niskiego napiecia -nie grzeja sie tak jak smd/diody mocy wiec maja dluzsza zywotnosc -dowolny bialy w ofercie (12KK, 16KK, etc) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2009 @KIDULT... jak będziesz miał ugruntowaną pozycje na rynku, sklep któy będzie dawał gwarancje i pewnośc że gwarancja bedzie na reflektowana, a nie sklep zwinie się po np. pół roku, bo nie wypalił interes, to zapewne będziesz miał klientele po 299zł... narazie jesteś nieznany (przynajmniej mnie) i jakbym chciał oświetli swój baniak, to musialbym kupic z 7 "swietlówek"... czyli 7 X 299 = 2093zł ... i tyle musiałbym wpłacic nieznanej osobie za nieznany produkt... troche za dużo i zbyt niepewnie jak dla mnie, żeby ładowac w ciemno... p.s. mam nadzieje że się nie pogniewasz za ten brak zaufania... starałem się napisac jak najbardziej obiektywnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2009 dobrze ze napisales obiektywnie, chce realny miec obraz rynku. boje sie ze jak dam za niska cene, to beda pytanie dlaczego TAK TANIO? w koncu Przemek sprzedaje po 470zl... chce dac gwarancje 24miesiace - USTAWOWO, co Wy na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2009 kidult, ja mowie o baniakach 300l i wiecej. Barwe bede sterowal sobie sterownikiem a nie wymiana swietlowek. Robisz jak chcesz ale abys sie nie przeliczyl to pogadaj z chinczykami. Nie dostaniesz od nich takich ledow, to bedzie zawsze mieszanka bialy-niebieski. skosniaki i tak produkuja je w 3 fabrykach ( tube i moduly ) a reszta tylko posredniczy na alibaba i traderze. Sciagnij, zaplac clo i podatek + VAT bo to z poza uni i ja wtedy je kupie po 299 albo i taniej :-) Jak mi moduly 120W sciagniesz ponizej 500pln przy temp 14000-16000 to biore. Uparlem sie daltego ze jakos wiekszosc robi na power led'ach a u nas szukamy 3 drogi... Co do gwarancji , daj 3 lata - tyle daja chinczyki PS. Sorry ale kazdy kto sie interesuje wie gdzie sie je kupuje i jaki to produkt, kwestia jedynie skali bo transport jest drogi. Nie odkrywasz ameryki ani "tajnego" producenta... Wiekszosc tube w Chinach robi sie tak samo, jak i moduly... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2009 wg mnie Twoje sterowanie kolorem sie nie sprawdzi, poniewaz bedziesz mieszac bialy 6400-8000K plus niebieski o bardzo waskim zakresie dlugosci fali. aby z wyzej wymienionego bialego zrobic ladne kolory w akwarium morskim musialbys dac 1W bialego na 3-4 Waty niebieskiego, wiec wiekszosc mocy wpakujesz w fale 450-465nm (tylko taki kolor ma 99% fabryk), tak? jednym zakresem fotosynteza nie zyje. a pelne widmo daje tylko bialy LED. 299zl (120cm +24W) to cena z wszystkimi oplatami i oplaconymi podatkami i paragonem dla kupujacego. moge miec taki kolor jaki chce, i jesli chodzi o diody DIP zaleca sie NIE MIESZAC kolorow na jednym obwodzie. bede miec diody w takim kolorze w jakim zamowie. Cos Ci dopisze: pierwsze ledy sciagnalem z pierwszej lepszej fabryki. pozniej Przemek skrytykowal moje ledy, ze to "zwykle" , etc. OK, mysle, poszukam diod SMD. co sie okazalo? chinole robiacy swietlowki LED z diod SMD sami przyznali, ze w tym wypadku lepiej to robic z diod DIP. okazalo sie ze za pierwszym razem trafilem dostawce, ktory daje najlepsza cene, warunki i zgodnosc z potrzebami akwarystyki morskiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2009 "wg mnie Twoje sterowanie kolorem sie nie sprawdzi" ale takie lampy wlasnie sprzedaja europejscy i amerykanscy producenci lamp led ktorzy nie opieraja sie na produktach chinczyków :-) Nie wazne pewnie obie drogi maja swoje plusy i minusy. Ja na miszanych ledach mam swoja pico rafke oraz u kolegi zrobilismy wersje pod 180 litrow. Dla testów świeciłem też swoja 140l - Wyglada OK, korale nie marudza wiec jak dla mnie sprawdza sie. co do DIP vs SMD to tez to pisalem, nie wiem dokladnie jak to opisac ale producenci pisali mi o mniejszej przenikalnosci swietlnej... czyli wiekszych stratach na glebokosci. Jednak nie znalazlem w Polsce DIPowych LED'ow 1W o duzym lm aby zrobic testy i aby cena byla OK w porownaniu tych led'ow do 3W Cree. Aktualnie wychodzi mi jednak cenowo lepiej 3W Cree niz w jego miejsce 3 x 1W DIP. Jak masz chetnie odkupie same DIP'y z 30-60szt. PS. Tu masz przykład profesjonalnych lamp z mieszanym siwatłem białe niebieskie i to wlasnie na power led'ach 3W http://glassbox-design.com/2009/beautiful-vitrea-led-lighting-at-zoomark-2009/ http://www.danireef.com/wp-content/plugins/nextgen-gallery/nggshow.php?pid=1004&width=320&height=240&mode= to wogole ekstremalna opcja :-) http://glassbox-design.com/2009/part-25-lfps-xenon-and-led-reef-lighting-system/ a tu opcja ze zmienna temp barwowa http://glassbox-design.com/2009/elos-rgb-led-prototype-changes-colors-on-demand/ a tu badanie mieszania barw ledów w ktore watpisz http://www.advancedaquarist.com/2007/10/review/view I to z czym się zgadzam dlaczego muduły a nie świetlówki "The AI luminaire is designed to be upgraded if desired. Their website advertises modular construction which enables expansion (length) of the unit, as well as potential upgrades to the LEDs." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2009 Bylem ostatnio u Przemka i faktycznie sklanialbym sie ku mogulowemu oswietleniu zamiast swietlowek. Te nowe lampy 120w daja naprawde bardzo duzo swiatla. Zawsze bylem zwolennikiem hqi moze stad te ciagoty:) @KIDULT tez pisalbym sie na jakis rozsadny modul najlepiej na 3w ledach:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2009 To ja zadam nietypowe pytanie :-) jakie są używane diody w zapalniczkach ? Dzisiaj chciałem zobaczyć czy coś może pojawi sie na skale , i zapalilem jedna diodę z zapalniczki i byłym w szoku jak ładnie świecą się korale w takiej diodzie :-) Efekt niesamowity Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2009 zapomnij o tym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2009 ludzie dajcie spokoj z tymi modulami, chyba ze ktos ma dlugosc i szerokosc baniaka takie jak ma wymiary ten modul. przeciez te moduly sila rzeczy niedoswietla czesci zbiornika, jak HQI. @smith podalem Ci argument, dlaczego niebieski+bialy jest do d*py. masz jakis kontrargument? ja pisze jak jest z naukowego punktu widzenia, to jest z punktu widzenia fotosyntezy w chlorofilach, a Ty mi piszesz co sprzedaja eurpejscy producenci? ja Ci moge powiedziec co ja sprzedaje na allegro i z czego zyje i bynajmniej sam bym tego w zyciu nie uzywal! powtorze jeszcze raz - jesli beda diody niebieskie o zakresie 400-500nm w zestawie z bialym 12-16KK - to OK, modul bedzie super. Ale takich niebieskich diod nie ma i predko nie bedzie. Ile lumenow wyciagaja te diody CREE 3W? moge Wam sciagnac krotkie swietlowki led, jak bardzo chcecie (nie planowalem krotszych niz 120cm) w kolorach niebieski i bialy 16KK to tez sobie mozecie zlozyc "taki panel" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2009 smithpl - źle mnie zrozumiałeś :-) nie chodzi mi o wyciąganie z zapalniczek diody aby oswietlać zbiornik :-P tylko przy jakich diodach można uzyskać taki efekt że tak ślicznie wyglądają korale , i bardziej mnie interesuje oświetlenie nocne.(Czy przy każdej diodzie , będą się tak świecić ) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2009 Kidult, zerknij an te linki co ci przeslalem, tam masz zdjecia widma swiatla przy mieszanej barwie - dość to naukowe :-) Dodatkowo podesłałem ci linki do realizacji, ktore od ponad roku uzywaja takiego rozwiazania wiec nie wiem jaki jeszcze argument mialbym przedstawic. Oczywiscie kazdy robi i uzywa czego chce. Nikogo nie chce nawracac a jedynie informuje na podstawie doświadczeń innych i swoich. Ja wybralem budowe modularną, ty świetlówki - wolny wybór. Co do Cree Q5 to przy 1A daja ~ 228lm / szt ale juz sa 2 nowe biny ktore daja powyzej 340lm tylko jeszcze są drogie :-( LEDy te maja okolo 90 stopni wiec pokrywaja spokojnie akwa nawet jak swieca 15cm od przegu. Zobacz fotki modułow Przemka z reefshop akwarium - jak dla mnie pokrycie odpowiednie. Naprawde super moduły. Piękne zdjęcie ukazujące mieszane LEDy i rzut na akwa... Tu jest jeszcze kilka ciekawych realizacji jak kogoś interesuje: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1686870&highlight=led http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1672708&highlight=led i update do mnie przemawia :-) a tu jak to zrobic: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1587273 Na koniec filmik MH vs LED DIY http://s468.photobucket.com/albums/rr50/bigfernhead/?action=view¤t=MVI_2181.flv Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2009 Witaj smithpl Śledzę ten wątek od początku, mam chęć zrobienia sobie takiego próbnego modułu, co prawda żaden ze mnie elektryk ani elektronik ale może się uda :good: Pytanie moje, gdzie dostane odpowiednie diody led i które są odpowiednie :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach