Skocz do zawartości
smithpl

Oświetlenie LED - moda na testy :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ukrywam, że mam zamiar w najbliższym czasie przejść na ledy . Jest kilka powodów dlaczego nie chcę led tube między innymi cena , nie mieszczą mi się do lampy . Obecnie poszukuję jak najtańszego źródła . Wie może ktoś gdzie dostane radiatorki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiflu, w tym watku jest juz chyba wszystko, laczenie z firmami ktore tym handluja...

oraz proporcjami blue do white....

ale jak masz jeszcze watpliwosci to wal na priv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy_zarazony - kliknij czasem w linki :-)

"I have a 75 gallon tank, therefore, I needed a light fixture of 48� in length."

300l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KIDULT poczytaj RC lub nano-reef.com. Diody cree sa najlepsze w tej chwili. Czekamy na prezentacje Twoich swietlowek, koniecznie w wynikami badan w jakims znaczacym instytucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że się mały porządek zrobił ale przejdźmy do rzeczy.

Gdzie kupujecie owe LEDy prócz dwóch sklepów wymienionych wcześniej ?

Macie jakieś namiary na dobre radiatory ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja mogę się dowiedzieć dlaczego skasowano mojego posta? Czy na tym forum także jest jakaś cenzura tak jak na nano-reef?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, temat był wyczyszczony ze zbednych postów, więc pewnie i Twój niewiele wnosił do tematu, wiec wyleciał.

jezu, chyba jestem naczelnym OT tego wątku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Watek , na szczescie wyczyszczony ze zbednych informacji nie dotyczacych LED DIY.

Co do sklepow, zrodel jest mnostwo ale te firmy maja najtansze z tego co widzialem.

Chyba ze ktos ma lepsze namiary i ceny to zapraszam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad umieszczeniem ledów nad akwa, wczesniej były to zwykłe ledy jako nocne (kombinacja niebieskich i UV) ale ostatnio po przeczytaniu tego wątku nabyłem powerledy Cree niebieskie o mocy 1W i po umieszczeniu 4 diod nad akwa wyglada ono tak (foto takie sobie, bardziej chodzi o pokazanie mozliwosci 4 x 1W power LED)

9db2ce02.jpg

akwa 190L, 4 powerledy o mocy 1W każda, zasilanie 3,7V, 500 mA.

Ilość światła subiektywnie mogę ocenić ze na porwnywalnym poziomie z 2 swietlowkami navary 11W. Dodatkowo migotanie nieocenione :D. Do chłodzenia użylem starych radiatorów z płyt głownych sa idealne do zastosowania z 2 pledami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smithpl... jaki zasilacz na 15 szt. led'ów ? bo zaczynam montowac lampe na próbę i nie chcialbym sam przekombinowac i spalic wsio :D

masz jakieś nowe zródło LED'ów, drivery może jakieś nowe możesz doradzic?

będe wdzięczny niezmiernie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam zbiornik krótko - od lutego tego roku. W sierpniu się załamałem i dałem ogłoszenie sprzedam wszystko http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=22868

Miałem bardzo dużo glonów na skałach i nie mogłem sobie z tym poradzić.

Otrzymałem dużo propozycji kupna osprzętu i życia, ale dzięki użytkownikowi Efendi postanowiłem spróbować jeszcze raz.

16.08 przyjechał serwisant z RS, wyczyścił i ułożył skałę od nowa i zamontował lampę LED 13 x 23W.

Od tej pory powrócił mi zapał do akwarystyki morskiej. Nie mogę się nacieszyć widokiem zbiornika. Mam zero glonów, koralowce mają się świetnie (nawet SPS-y) i ja mam mniej pracy przy zbiorniku.

Przedtem musiałem co drugi dzień porządnie czyścić szyby - teraz raz na ctery dni lekko je przecieram czyścikiem magnetycznym.

Nie obchodzą mnie żadne PAR czy PUR - ja widzę co się dzieje w zbiorniku i uważam, że jedynie słusznym oświetleniem dla akwarium morskiego jest oświetlenie LED.

Namówiłem nawet kolegę, który ma słodkowodne 400,-l na zakup odpowiednich lamp LED (już je zamówił w RS).

Robiłem testy: PO4 (Hanna)=0,04, pozostałe (Salifert) - wzorcowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodziło mi reklamę RS. Po prostu wyraziłem swoją opinię na temat oświetlenia LED w akwarium morskim (na podstawie własnych obserwacji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi