ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2009 Zamknijmy juz ten temat, prosze. Nic madrego z tego nie wyniknie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2009 na nano nie zdążyłam więc tu dopiszę kilka słów. dlaczego mamy nie pisać? moim zdaniem, może wreszcie coś mądrego wyniknie... topic jest bardzo ogólny i ma to swoje plusy i minusy. plusem jest to , że nie daje "pożywki" dla etatowych pieniaczy, nie ma wskazania palcem to nie wiadomo na kogo krzyczeć i z kim ropoczynać boje... minus jest taki, że osoby, które na własnej skórze nie przekonały się co do działań niektórych sklepów czy osób prywatntych, nie wiedzą o co chodzi. i z jednej strony, cieszy mnie liczba osób, które nie wiedzą o co chodzi... ale jest też inna ''grupa", osoby naciągnięte, oszukane, osoby gdzie wykorzystano ich naiwność... i o tym się nie pisze... ja, jako użytkownik forum liczę, że właśnie tu będzie rzetelna informacja o sklepie czy sprzedającym. sama zapłaciłam gapowe, które było wynikiem mojej niewiedzy i naiwności, i absolutnie nie przenoszę całkowitej winy na "drugą" stronę. ale gdy widzi się/doświadcza, że pozyskanie klientów "mierzymy" w szkalowaniu innych osób zaczynamy się zastanawiać. do tego świadoma nieuczciwość tzw. "sprzedawców" dopełnia czarę... myślę, że ten topic miał sprowokować/spowodować zatrzymanie się na chwilę osób postępujących w sposób nieuczciwy. czy tak się stało? nie wiem, mogę mieć tylko nadzieję... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2009 dominik zgadzam się z tobą to nie N-F, tak samo zrezygnowałem z tamtego forum bo już tam było coraz mniej tematów na temat akwarystyki a coraz więcej na temat sporów między "AKWARYSTAMI", więc szkoda ciągnąć ten wątek i miło będzie jak przejdziemy na bardziej interesujące nas tematy ;] Pozdrawiam ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 a ja wiem o co mu chodzi,rybcia mu zdechła i się panienka zbulwersowała,jak to mi padła,komu jak komu ale mi? ludziom tyle ryb pada i nie robią afery,bez przesady a poza tym to jest tak zwane parówkarskie zachowanie,jak się na innym forum nie potrafi skonfrontowac jak facet z facetem ,tylko jak dziewczynka zbanowac kogoś kto ma inne zdanie,tylko moderatorzy mogą obrażac,krytykowac ,a odezwij się ,wychyl to ci klapsa dadzą w postaci punkcika.To są złotówkowi moderatorzy. jeszcze jeden przykład podam było 2 kolegów,dzisiaj moderatorzy na NR [s i B],niby przyjaciele,jeden na drugiego gadał obgadywał,za plecami,ale ogólnie przyjaciele:good: sam bał się mu cokolwiek powiedziec krytycznego dlatego próbował się mną wysłóżyc mówiąc weż mu zwruc uwagę,przecież bzdury wypisuje,widziałeś jego akwarium kiedykolwiek,nigdy nie umiał akwarium pożądnie załozyc,zawsze miał problemy z glonami itd ok ale jak by co dalej przyjaciele:good: obgadywanego znałem dośc długo ,tego co obgadywał krucej nadszedł czas że kupiłem parę szczepek od obdadującego,to to ten obgadywany jak się dowiedział że od jego przyjaciela kupuję szczepki to tak namieszał tzn żle mi jego szczepki zareklamował że wszyscy się pokłucili ,baby na wsi na rynku chyba lepiej nie potrafią,mało tego, obgadujący obgadał sklep z morszczyzną a właściciel to też jego kolega a jest od niego troszkę uzależniony bo blizko ma mówił i mrożonki musi kupowac. Obgadujący powiedział kiedyś, nie chce mi się byc moderatorem,no chyba że Lysy da mi jakąś odżywke czy mrozonke raz w miesiącu, to wtedy tak,no i jest moderatorem,i to są właśnie złotówkowi moderatorzy taka to opowieśc,smutne ale prawdziwe (poprostu nie mogę znieśc parówkarstwa) dodam tylko że najśmieszniejsze jest że oni nadal są przyjaciółmi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 @ juwewaldi. To może też, że ryba padła ale to raczej nie jest meritum sprawy. Nie obrażaj go, każdy ma prawo się wypowiedzieć ale bez uszczypliwości. Czarek nie pisze w prost bo ma nadzieje, że ludzie do których jest to skierowane się opamiętają.Przynajmniej tak ja to odebrałam. I podpisuje się rękami i nogami pod tym protestem. Sama kiedyś się zastanawiałam nad czymś takim i wielki szacunek mam do Czarka za odwage , że pisze coś o czym my czasami tylko szeptamy.. reszte zostawie bez komentarza.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 tak zgadza się Merriq,tylko że sprzedający też nie ma w oczach rentgena i może czasami kwarantanna nie pomóc a klijentowi ryba padnie,to są tylko żywe stworzenia i wszystko się może zdażyc ja nikogo nigdy nie atakowałem na żadnym forum,ale czasami człowiek nie wytrzymuje zaczepek ja nie umiem udawac jak mi ktoś pluje w twarz że deszcz pada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 a poza tym to jest tak zwane parówkarskie zachowanie,jak się na innym forum nie potrafi skonfrontowac jak facet z facetem ,tylko jak dziewczynka zbanowac kogoś kto ma inne zdanie,tylko moderatorzy mogą obrażac,krytykowac ,a odezwij się ,wychyl to ci klapsa dadzą w postaci punkcika.To są złotówkowi moderatorzy. Tutaj się troszeczkę minąłeś z prawdą, zostałeś zbanowany bo nie potrafisz funkcjonować w normalnym społeczeństwie, przeklinaniem i obrażaniem możesz coś zdziałać w piaskownicy, a nie na forum. Znajdź mi jeden post w którym moderator obraził kogoś. Chyba, że prócz wychowania i logika u Ciebie leży- podanie kontrargumentu nie jest równoznaczne z obrażaniem, gdybyś Ty napisał, że wszyscy, którzy używają BK są snobami bo: 1,2,3 <- tutaj argumenty, nikt by Cię nie zbanował. Samymi wiadomościami i sms'ami na twoim poziomie się zbłaźniłeś. Pamiętaj, że wysyłając komuś taką wiadomość- obrażając, komuś może zrobić się przykro, ktoś może pracować w prokuraturze i może wreszcie nauczysz się prowadzić dyskusje na normalnym poziomie. BTW, wstyd, że małolat poucza staruszka, takie informacje powinieneś z innego źródła wynieść... Bez poważania olekszwarc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Panowie jak możecie to nie przenoście swoich kłótni i żali z jednego forum na drugie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Po raz drugi ( do trzech razy sztuka :smile:) apeluje pominiecie tego watku. Po pierwsze, nadal nie wiadomo, o co w nim chodzi. Nic konkretnego sie z niego nie dowiedzialem i obawiam sie, ze sie nie dowiem. I nie ma tutaj nic z odwagi - odwaga to jest komus powiedzenie czegos w prost, najlepiej osobiscie, a nie rzucanie slow na wiatr posrod "nie wtajemniczonych" akwarystow. Efekt podobny do tego, jakby sie nic nie zrobilo. Po drugie, nie widze celu w bezsensownym najezdzaniu na siebie i rozkrecaniu "flame war". Pozdrowionka, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 montipora600 podsumowując temat nie minąłem się sie z prawdą,poprostu prawdę wkońcu powiedziałem,bo wielu tam sie boi moderatorów,bez przyczyny tak wielu ludzi nie rezygnuje z N R koniec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Konfrontować i obrzucać się błotem jak prawdziwi mężczyźni możecie na PW, mailu czy gdzie tam chcecie byle nie tutaj, bo nie każdy musi mieć ochotę na to patrzeć. W całym wątku jak już zostało kilkukrotnie wspomniane nie chodzi o żal z powodu padniętej ryby czy nadgryzionego koralowca, jest w tym głębszy przekaz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Miło mi strasznie, że choć kilka osób nie udaje, że nie wie co co chodzi. Oczywiście nie chodziło mi o "Pospolite ruszenie" i tak jak pisałem wcześniej temat był skierowany tylko do kilku osób bez jakiś planów zadymiarskich. Waldku ja Cię serdecznie proszę o sprawdzenie swoich tekstów przed upublicznieniem bo blędów tyle, że nie da się tego czytać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 "Nie oczerniajmy, nie oszukujmy, nie kombinujmy. Zrobił się troszeczkę taki "rynsztok" - ten to jest "taki i owaki", nic nie umie, jakieś dochodzenia kto gdzie co kupił i nagabywania. Panowie chyba czas dorosnąć i przestać świrować." Pragne powiedzieć kilka slow od siebie, czym popieram ten prostest. Dlatego pozwolilam sobie zacytować słowa Czarka. Chcąc, nie chcąc należe do tego środowiska akwarystow morskich powiem szczerze wielokrotnie już się zawiodłam.. ale naiwnie żyje też nadzieją, że jednak nie samymi intrygami człowiek żyje i hobby ktore nas łączy to wyzsza idea... wiem naiwna jestem ale młoda może kiedyś spoważnieje. Co po niektórych punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, poki jest dobrze póki się tańczy jak inni zagraja to jest ok. Wszyscy przyjaciele wszyscy się kochają baa nawet razem wódke piją. A wystarczy się postawić powiedziec nie chce bądz nie moge tak zatańczyć" bądz poprostu twoja osoba mi nie pasuje bo się na tobie zawiodlem. i juz się jest obrzucanym błotem,pojawia sie knucie intryg, psucie opini. Bo sie komuś coś nie spodobało i oczywiście ostatni się dowiaduje zawsze ten obgadywany. Ale wtedy jest prawie zawsze za pózno żeby się obronic bo machina poszła w ruch.. Mnie to też spotkało dlatego uważam, że ten temat jest potrzebny dla własnego rachunku sumienia. Naprawde szkoda życia, nerw i robienie bagna z czegoś co kumus się tylko wydaje. A każdy jest hojrakiem gdy roziewa plotki, nagaduje do znajomych ale tej odwagi już brakuje gdy stanie z tym kimś twarza w twarz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 a mi się wydaje iż ta dyskusja ma mało wspólnego z hobby akwarystyki morskiej a bardziej z analizą zachowań społecznych i spokojnie można ja przenieść na spotkania grup terapeutycznych. Dlaczego tak sądzę ? bo nie ma konkretów a cała dyskusja publikowana w ramach 2 forów przepycha treści tak naprawde kierowane do konkretnych osób. Więc albo należy pisać do siebie na priv albo walić prosto z mostu co kto i o co chodzi ... przynajmniej inni będą się mogli ustosunkować. A dyskusje o kopaniu dołków pod sobą , obgadywaniu, wprowadzaniu w błąd, grupach wspólnej adoracji są powszechne i dotyczą każdej grupy społecznej więc nie jesteśmy wyjątkiem. Ba, mam nawet wrażenie że te druga strona jest dla niektórych bardziej istotna niż sama akwarystyka, daje im możliwość samorealizacji i podnoszenia ego w wirtualnym świecie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 @Rebciu słusznie podjął temat ponieważ, jak wnioskuje został nabity w butelkę jako wieloletni klient którejś z firm, więc jego apel jest słuszny. @Waldek zgadzam się częściowo z opiniami na temat moderatorów, a dokładnie jednego na n-f (sam poruszałem ten temat)i wiem o kim była mowa :)ale obłuda i fałsz są na porządku dziennym więc czemu się dziwić, jednak myślę, że obrażanie mógłbyś sobie podarować. @Olek średnio się znamy, ale mam wrażenie odkąd uzyskałeś "specjalne uprawnienia" trochę Ci ponosi w umoralnianiu kolegów. @Tomek dzięki, że nie zamykasz tematu, bo tutaj można walić prosto z mostu:) A poza tym zwalczyłem cjano w 6 dni i ciekaw jestem czy skutecznie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Jeszcze raz napisę - to nie jest temat, do którego trzeba dodawać filozofię czy upatrywać się czegoś wręcz niepojętego. Chciałem aby kilka osób się zreflektowało. Nie piszę personalnie bo nie chodzi mi o awanturę. Bardzo prosę kolegę @smitchpl o nie wypowiadanie się w moich wątkach. Niechęc do mnie powoduje pisanie przez kolegę bzdur na tym forum. Ja w kolegi wątkach nie "mieszam" i proszę swoje teorie ewentualnie zapisać i czytać np. rodzinie - może będzie poklask. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 @Rebciu wiesz to takie moje wewnętrzne spostrzeżenie, bo sam ostatnio miałem podobne problemy, ale tak poważnie jak sobie już strzeliłeś w jedno kolano, to strzel w drugie:) i najlepiej dopisz opinie o danym sklepie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 @Dany gdy dostaję na PW rady życiowe z księżyca wzięte zawierające mnóstwo wulgaryzmów od człowieka, którego nie znam to nic dziwnego, że odpisuję. Przecież zaraz wyjdzie, że to ja jego zwyzywałem i resztę modów na nano. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach