Skocz do zawartości
yoki

Zbiornik 250l kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo pomału przymieżam się do 250l raczej pod 3 ryby,i pielęgnacja skały

Oświetlenie 6szt t5

2 pompy

odpieniacz+pompa

grzałka

led na noc

To tak z grubsza

Myślę ze przez kilka lat troche sie juz naczytałem i jakoś po mału sobie poradze ale mam pytania kture chciał bym wam zadać

1. Ile taki zbiornik pobiera prądu/mc? (szacunkowo z doświadczenia mnie wiecej z jakąś tolerancją)

2. Co z temperaturą w lato- chłodziarke wykluczam , akwa ma uchylna pokrywe - nie mam klimy w domu

czy jak założę zbiornik teraz w lato nie bedzie muki i wszystko nie pujdzie w pi..u? jak sobie z tym radzicie i do jakiej temp dochodzi wam woda w lato. Mam okna od południa

3. 2 ocellarisy i 1 garbik to moje ambicje, reszta to żywa skała ale na razie bez zasiedlania z zwenątrz - do jakiego czasu będe mógł ograniczyć podmiany wody przy tak małej obsadzie?

4. Ostatnie pytanie - marzę o mega krystalicznej błękitnej wodzie wręcz pedantycznej - jak wy to osiągacie?

przeciez filtracji mechanicznej w morskim prawie nie ma ?

Proszę o odpowiedzi tylko na te pytania i z gury dzięki.

pzdr michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Na każdym urządzeniu jest podana moc, liczysz ile czasu pracuje i masz wynik. Wszystko zależy co będziesz miał i jak długo będzie pracowało.

2 Jeśli masz pokrywę to problem na pewno będzie i jeśli nie chłodziarka to można próbować z wiatrakami dmuchającymi na taflę wody. W moim temperatura dochodziła do 28oC

3 Jak uruchomisz akwarium nie chce mi się wierzyć że zostaniesz przy takiej obsadzie, ta ,,choroba" się zawsze rozwija i niemożna co jakiś czas nie dokłodać nowych cukiereczków

4 Jeśli będzie w projekcie zbiornik techniczny pewnie uzyskasz ,,kryształ" poprzez zastosowanie dobrego odpieniacza, pompy obiegowej itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Na każdym urządzeniu jest podana moc, liczysz ile czasu pracuje i masz wynik. Wszystko zależy co będziesz miał i jak długo będzie pracowało.

2 Jeśli masz pokrywę to problem na pewno będzie i jeśli nie chłodziarka to można próbować z wiatrakami dmuchającymi na taflę wody. W moim temperatura dochodziła do 28oC

3 Jak uruchomisz akwarium nie chce mi się wierzyć że zostaniesz przy takiej obsadzie, ta ,,choroba" się zawsze rozwija i niemożna co jakiś czas nie dokłodać nowych cukiereczków

4 Jeśli będzie w projekcie zbiornik techniczny pewnie uzyskasz ,,kryształ" poprzez zastosowanie dobrego odpieniacza, pompy obiegowej itp.

Dochodziła do 28 stopni i co zrobiłes?

Dorobek wymarł?

Akwa stało by przy ścianie nie oświetlonej, zasłaniał bym rolety i nie otwierał okien, plus wiatraczki w pokrywie lub otwarta pokrywa- sprawdzi się?

Co do podmian i małej obsady miałem na mysli brak czasu na cieszenie sie moim akwa jak i po części na podmoiany-bywam w domu na noc a rano znowu do pracy...

Akwa by miało panel filtracyjny z odpieniaczem- czyli ta krystaliczność to nie filtracja mech tylko odpieniacz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wysoką temperaturę w lato polecam butelki z zamrożoną wodą. Wbrew pozorom to tanie i skuteczne rozwiązanie. Moje akwarium przetrwało w ten sposób dwa lata. Musisz liczyć około słówkę za prąd/mc. Do akwarium włóż miękkie i podmianka raz na tydzień powinna załatwić sprawę parametrów. Nie wierzę w to że wytrzymasz w morskim bez koralowców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 2 zamontuj nad panelem listwe z wiatraczkiem/ami w reef maxie jest to tak rozwiazane i sprawdza sie tylko duze parowanie wody wtedy jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi