yoki 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2015 Witam Bardzo pomału przymieżam się do 250l raczej pod 3 ryby,i pielęgnacja skały Oświetlenie 6szt t5 2 pompy odpieniacz+pompa grzałka led na noc To tak z grubsza Myślę ze przez kilka lat troche sie juz naczytałem i jakoś po mału sobie poradze ale mam pytania kture chciał bym wam zadać 1. Ile taki zbiornik pobiera prądu/mc? (szacunkowo z doświadczenia mnie wiecej z jakąś tolerancją) 2. Co z temperaturą w lato- chłodziarke wykluczam , akwa ma uchylna pokrywe - nie mam klimy w domu czy jak założę zbiornik teraz w lato nie bedzie muki i wszystko nie pujdzie w pi..u? jak sobie z tym radzicie i do jakiej temp dochodzi wam woda w lato. Mam okna od południa 3. 2 ocellarisy i 1 garbik to moje ambicje, reszta to żywa skała ale na razie bez zasiedlania z zwenątrz - do jakiego czasu będe mógł ograniczyć podmiany wody przy tak małej obsadzie? 4. Ostatnie pytanie - marzę o mega krystalicznej błękitnej wodzie wręcz pedantycznej - jak wy to osiągacie? przeciez filtracji mechanicznej w morskim prawie nie ma ? Proszę o odpowiedzi tylko na te pytania i z gury dzięki. pzdr michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2015 1 Na każdym urządzeniu jest podana moc, liczysz ile czasu pracuje i masz wynik. Wszystko zależy co będziesz miał i jak długo będzie pracowało. 2 Jeśli masz pokrywę to problem na pewno będzie i jeśli nie chłodziarka to można próbować z wiatrakami dmuchającymi na taflę wody. W moim temperatura dochodziła do 28oC 3 Jak uruchomisz akwarium nie chce mi się wierzyć że zostaniesz przy takiej obsadzie, ta ,,choroba" się zawsze rozwija i niemożna co jakiś czas nie dokłodać nowych cukiereczków 4 Jeśli będzie w projekcie zbiornik techniczny pewnie uzyskasz ,,kryształ" poprzez zastosowanie dobrego odpieniacza, pompy obiegowej itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2015 http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoki 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2015 1 Na każdym urządzeniu jest podana moc, liczysz ile czasu pracuje i masz wynik. Wszystko zależy co będziesz miał i jak długo będzie pracowało. 2 Jeśli masz pokrywę to problem na pewno będzie i jeśli nie chłodziarka to można próbować z wiatrakami dmuchającymi na taflę wody. W moim temperatura dochodziła do 28oC 3 Jak uruchomisz akwarium nie chce mi się wierzyć że zostaniesz przy takiej obsadzie, ta ,,choroba" się zawsze rozwija i niemożna co jakiś czas nie dokłodać nowych cukiereczków 4 Jeśli będzie w projekcie zbiornik techniczny pewnie uzyskasz ,,kryształ" poprzez zastosowanie dobrego odpieniacza, pompy obiegowej itp. Dochodziła do 28 stopni i co zrobiłes? Dorobek wymarł? Akwa stało by przy ścianie nie oświetlonej, zasłaniał bym rolety i nie otwierał okien, plus wiatraczki w pokrywie lub otwarta pokrywa- sprawdzi się? Co do podmian i małej obsady miałem na mysli brak czasu na cieszenie sie moim akwa jak i po części na podmoiany-bywam w domu na noc a rano znowu do pracy... Akwa by miało panel filtracyjny z odpieniaczem- czyli ta krystaliczność to nie filtracja mech tylko odpieniacz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablus1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 Na wysoką temperaturę w lato polecam butelki z zamrożoną wodą. Wbrew pozorom to tanie i skuteczne rozwiązanie. Moje akwarium przetrwało w ten sposób dwa lata. Musisz liczyć około słówkę za prąd/mc. Do akwarium włóż miękkie i podmianka raz na tydzień powinna załatwić sprawę parametrów. Nie wierzę w to że wytrzymasz w morskim bez koralowców. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrusLee43 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 Ad 2 zamontuj nad panelem listwe z wiatraczkiem/ami w reef maxie jest to tak rozwiazane i sprawdza sie tylko duze parowanie wody wtedy jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach