colt277 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2014 Witam, Czy UV musi byc wlaczone non-stop, czy tez moge go wlaczac na pare godzin dziennie?!? Za szybka odpowiedz z gory dziekuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2014 zalezy co chcesz uzyskac. u mnie chodzi 24/24 od 4 lat i uwazam, ze jest niezbedna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2014 Sushi, napisz jeszcze ile masz wat i jaki litraż w obiegu bo może sobie ktoś kuku zrobić ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2014 wszystko jest dostępne i opisane tutaj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2014 Sushi, napisz jeszcze ile masz wat i jaki litraż w obiegu bo może sobie ktoś kuku zrobić ;-)nieco ponad 300 litrow i 9 czy 12 Watczemu kuku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2014 Ktoś może wziąść kulić 36w i użyć do 100l w obiegu i t może być problem ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2014 Jeżeli ktoś stosuje UV w sposób ciągły to raczej należy uważać jedynie na wzrost temperatury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
colt277 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2014 mam Red Sea Max 250 (250 Litrowe akwarium) i Vecton V2 UV Steriliser 300 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 ... ale polecacie używanie sterylizatora w sposób ciągły lub też w innej konfiguracji godzinowej? P.S Sushi luknij na PW. PK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 (edytowane) Ja w zbiorniku domowym w ogóle nie stosuje ale to wymaga bardzo szczegółowej kwarantanny. No i brak uv w walce z glonami też nie pomaga , wiec i tu musi być bardzo starannie. Edytowane 5 Listopad 2014 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 ... i jeszcze zapomniałem zapytać - czy w/g was stosowanie w sposób ciągły sterylizatora uv-c może negatywnie wpływać na stosowanie brobiotyki , vsv itp? PK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 Według mojej opinii- Oczywiście , że tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 [...] czy w/g was stosowanie w sposób ciągły sterylizatora uv-c może negatywnie wpływać na stosowanie brobiotyki , vsv itp? PK a czy zalecenie przez producentów probiotyki stosowania wydajnego odpieniacza nie wpływa negatywnie ? można założyć, że UV'ka eliminując bakterie współpracuje niejako ze skimmer'em nadto zapewnia sterylizację wody a to jak sądzę nie bez znaczenia jest dla dobrej kondycji ryb ... bakterie nie żyją wyłącznie w kolumnie wody > poza tym i tak trzeba uzupełniać ich populację przez dokarmianie, czy też przez bezpośrednie dozowanie do akwarium ... hehe, nie mogłem odmówić sobie takiej dywagacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 Mi się też wydaje , że wiele zależy od obsady zbiornika. Ja zawsze miałem dużo filtratorów więc u siebie bym nie zaryzykowal ale napewno w wielu przypadkach się sprawdzi i szkody przez nią wyrządzone będą mniejsze niż zalety stosowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach