Skocz do zawartości
gibi1984

im wieksze tym lepszs :) nowy baniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie dzisiaj przywiozlem nowy zbiornik 180x60x60 opti przod i boki tyl zwykly float. Oczywiscie jak zwykle czekam na kilka porad . Zbiornik bedzie stal na stelażu aluminiowym 40x40x4, oswietlenie ati 8x80 na miekasy mysle że powinno wystarczyc poniewaz planuje same miekkie. Skaly okolo 70 kg czesc z aktualnego zbiornika okolo 20 kg dokupie. Odpieniacz juz jes to red skim 200 prestiż mam nadzieje ze styknie obsada jaką planuje to jakies 4 pokolce i z 20 malych ryb chromisy i anthiasy. Proszę o ewentualne sugestie pozdrawiam aha i oczywiscie szukam chetnych co pomogą przy przeprowadzce z wlkp za okolo 2 tygodnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światła dla miekasów az natto,spokojnie 6 świetlówek by starczyło.

Przy 8 pomyslał bym o sps'ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie z Wrześni :) szukam kogos chetnego do pomocy . Moze pomyślę nad jakimis spsami kto wienarazie jedna chyba sobie odpuszcze mysle ze jeszcze w reaktor zainwestuje. Aodpieniacz da rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile sie pompa nie spier..... :)

do mocnych stron tego odpieniacza to pompa nie nalzey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi mam nadzieje ze nie będzie tak zle masz jakieś doświadczenie z tą pompą.? Jak narazie jestem zadowolony.aha jeszcze jedno dwie pompy po 15000 do cyrkulacji starczy plus może jakaś mała do bujania górnej części wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyrkulacji mało w moim 150x70x60h zamontowałem 2 szt. wp-60 po 20000 do tego tunziak 201 do poruszenia syfku zbierającego się za skałą przy tylniej ścianie głównie wszystko zależy od ułożenia "gruzu".
Gdzie tę przeprowadzkę planujesz?

Pozdrawiam.

Edytowane przez SoQl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje w domu Września pod poznaniem tylko tyle że nie wiem jak się za to zabrać :) masakra jednak zbiornik jeszcze raz taki duży to już będzie przedsięwzięcie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre beczki to podstawa wiem coś o tym :D Trzeba było zgrać przeprowadzkę z postawieniem nowego baniaka, szkoda roboty, do czasu przenosin nie kupuj ryb aby nie narazac ich na stres (w sumie i ty nie będziesz się denerwował i martwił o ich stan) dodatkowo co mogę polecić to zakup z 2 pompek napowietrzających najtańszych brzęczyków i grzałek aby wsadzić do beczek póki nie przeniesiesz zbiornika.
Ja zrobiłem tak:

4 beczki po 200 l. wkładasz po równo do 2 skałę potem zalewasz wodą tak aby przykryła skałę i wychodzi ok 100 kg. czyli w sumie w 2 chłopa do przeniesienia powinniście dać radę.

Do kolejnych 2 beczek zlewasz resztę wody.

Piach o ile masz przekładasz do pojemnika i zalewasz delikatnie wodą (dobre są wiadra z castoramy bądź kuwety te czarne murarskie)

Przenosisz stelaż, szkło, sumpa i resztę sprzętu na nowe miejsce i podłączasz wszystko tj: hydraulika i cała reszta.
Z tych pierwszych beczek wykładasz skałę i wlewasz wodę, do tego odrazu przy tym litrażu postaraj się wcześniej zrobić ok 100l. wody tak jak na podmiankę i dolej.

Wracasz z pustymi beczkami po kolejną wodę przelewasz z beczek po równo czyli kolejne 100 kg. w każdej beczce i dopełniasz akwa.
Przedmuchaj ustawioną skałę i poczekaj parę godzin na opadnięcie i wyłapanie kipiszu w akwa (obowiązkowo skarpeta na spływ i ustawienie cyrkulacji aby syfki trafiły do komina) + odpieniek na mokro.

Dodaj piach i po raz kolejny należało by odczekać aby woda wyklarowała się, przy okazji nabierze odpowiedniej temp. gdyby się zbyt wychłodziła.

I dopiero wpuszczamy zwirzaki.

Jeśli o nie chodzi nie wiem ile i czego masz.
Dobrze było by załatwić jakiś zbiornik (ja miałem 112l.) i tam przetrzymać zwierzaki właśnie dlatego też dorobiłem 100l. wody bo to co w nim zostało wylałem po całej akcji do WC.

Powodzenia przy całej akcji, patrząc z perspektywy czasu stwierdzam że nigdy więcej nie chciał bym tego przechodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki soQl ale ja bede zamienił zbiorniki i chce wiesz zycie musze razem zs skala wyciagnac bo wszystko raczej przyrosniete. Stary stelaz i akwa wywale a wstawie nowe . Jak dlugo skala z koralami moze byc w beczce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeloty juz są teraz tylko na górę wtargać trzeba będzie kilku silnych załatwić :)mam jeszcze kilka obaw odnośnie tego czy strop wytrzyma? W podłodze są szyny niestety nie jest to przy ścianie nośnej. Szyny od dołu mają słupy na szerokości trzech metrów i praktycznie na środku będzie bańka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeloty juz są teraz tylko na górę wtargać trzeba będzie kilku silnych załatwić :)mam jeszcze kilka obaw odnośnie tego czy strop wytrzyma? W podłodze są szyny niestety nie jest to przy ścianie nośnej. Szyny od dołu mają słupy na szerokości trzech metrów i praktycznie na środku będzie bańka .

post-955-0-83535300-1410907250_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już na gorze :) w czwórkę daliśmy rade .niektórzy domownicy trochę marudzili no ale cóż jakoś przeżyjemy kilka dni ciszy.jednak nowe okazało się duuuuzo większe na tle starego baniaka.

post-955-0-21183000-1410985044_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie po wczorajszym boju do 5 rano udało się zalać zbiornik , ułożyć skalę wsypać piach i wpuścić chromisy i dwa blazny. Mam jeszcze mały problem z cyrkulacja nie wiem jak ustawić może coś ktoś podpowie :) skały mało ale właśnie o to mi chodziło jeszcze trochę w sump wrzucę skały i to na tyle jeszcze paletki podłącze.korale raczej same miękkie będą .a oto i moje szkiełko :)

post-955-0-22505500-1411514747_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi