kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 A ja będę upierdliwy :nono:,i chciał bym pociągnąć temat z własnego podwórka,czyli Akwarium Morskiego w Gdyni.Prosę napisać jak potoczyły się dalsze losy zakładanych przez Pana zbiorników,opisać osprzęt jaki tam Pan zainstalował i jak to wszystko zagrało. Jak napisał Rafał,nie sztuką jest założyć zbiornik... Jesli to jakos nie dotarło - nie odpisuje na posty a : Seb & Bigwalker, ,moje prawo. Nie przegnij jedynie z insuacjami.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Kostia, pokaz mi swój zbiornik z spsami a powiem Ci co myślę o twoich radach...a teraz coś dla wszystkich miłośników akwarystyki muszlowej, z pozdrowieniami dla kosti http://www.youtube.com/watch?v=KW711i5dgFc Wiwesz co, może po prostu nie bierz ich pod uwage. Co może wiedziec facet o systemach zafalowanie jesli nie ma SPSów.I nie zapomnij od innych wymagać tego samego. ( zbiornik koniecznie z SPSami, jada do mnie nautliusy, ale to przeciez nie SPSy - jedyny miernik fachowości.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Czy "referencyjna hydraulika" to rury od odkurzacza z miedzianym oplotem ??? Tak się tylko pytam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 ...zaginiony w akcji podczas przemeblowania akwarium dnia 15.11.2009. Odnaleziony dnia 09.12.2009. W totalnych ciemnościach w sumpie spędził 24dni - seriatopora caliendrum ultra green, od teraz zwana 'ultra white' Nie wiem jak to możliwe aby dopiero po kilku tygodniach od przemeblowania się zorientować, że w akwarium brakuje jednego korala :/ ...jak rokujecie, będzie żyć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 RAFFF taka to kozak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 :pewno że będzie, jak są tipy to jest życie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 Hehehe Rafał ty artysto . A w trakcie rozmowy telefonicznej zapewniałes , że przeszukałeś wszystko – akwarium , sump . masz talent . Pochwal się ile tysięcy litrów ma twój sump skoro zginął w nim tak duży koral hehehehe . Za ten NUMER i piosenkę która ubawiła mnie do łez masz u mnie ZŁOTY MEDAL i duże piwo. Pozdrawiam i do zobaczenia niebawem , bo już w styczniu w Pile . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 jutro pojade zobacze to cudo na zywo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 ...dziś wielka chwila moja błazny po pół rocznej tułaczce po baniaku wreszcie znalazły dom, zamieszkały w xenia umbellata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 i jeszcze taka fotka zebrasomy xanthurum która terroryzuje mi żółtka, z początku sama od niego ostre baty dostawała a teraz się odgryza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 No Rafale, foteczki pierwsza klasa Pocieszyłeś mnie też z tymi błazenkami i Xenią, moje również się tułają a potężny "trawnik" xenii leży "odłogiem" może i te gamonie wtrszcie anektują tego korala, świetnie to wygląda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 ...no to jeszcze fotka całego zbiornika, jak co miesiąc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Kostia, pokaz mi swój zbiornik z spsami a powiem Ci co myślę o twoich radach...a teraz coś dla wszystkich miłośników akwarystyki muszlowej, z pozdrowieniami dla kosti http://www.youtube.com/watch?v=KW711i5dgFc Tez musze przyznac ze dziwi mnie ta obsesja SPS owa. Sam je lubie i sa grupa przewazajaca w moim zbiorniku ale nie rozumiem z jakim lekcewazeniem odnosza sie akwarysci (przewaznie poczatkujacy ale nie tylko) do akwariow z inna obsada. Ogolna atmosfera zaczyna mi przypominac jakis konkurs na to komu korale szybciej rosna i sa bardziej kolorowe ew kto ma lepszy(drozszy) odpieniacz. Osobiscie mam zupelnie inne podejscie do akwarystyki. Duzo bardziej imponuja mi akwaria oddajace jakis konkretny biotop rafy, gdzie akwarysta swoja dojzalosc pokazuje przez ograniczenie sie do zakupu tylko niektorych gatunkow, tak aby stworzyc im optymalne warunki. Te zajmodniejsze dzisiaj akwaria owszem sa nieraz piekne ale calkiem juz zatracily naturalnosc i zaczynaja przypominac gniazdo sroki ktora gromadzi wszystkie swiecidelka ktore wpadna jej w oko. A wracajac do spsow to duzo mozna zobaczyc baniakow z 20cm wielkosci koralami, taki koral w dobrych warunkach rosnie 2-3lata. Natomiast kto widzial akwarium wypchane po brzegi zdrowymi 20cm lps ami? Wymaga to znacznie wiecej czasu i cierpliwosci, no i najwazniejsze-nie jest modne. Wiec ogolnie zbiornik z spsami wcale nie jest jakas jedyna miara umiejetnosci akwarysty. Czy przecietny akwarysta spsowiec potrafilby utrzymac np. meduzy czy korale niefotosyntetyczne lub trudniejsze gatunki ryb. Nie sadze. Przepraszam za offtop ale nie moglem sie powstrzymac gdy czytam takie teksty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Lionfish, to co napisałęm było skierowane do Pana Kosteckiego, do którego natobene nic nie mam, chciałem tylko zeby pokazał JAKIEKOLWIEK własne akwarium które 'tętni życiem', jest zadbane, nie musi to być zbiornik spsowy. Bo uprawiać akwarystyke w którym główna ozdobę stanowią muszelki to nawet dziecko potrafi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Mysla ze kostia nie czuje sie w obowiazku wam niczego udowadniac ale jakis czas temu znalazlem jego zbiornik tu na forum i musze powiedziec ze podoba mi sie, wyglada bardzo naturalnie: http://aqua-reef.pl/nasze-zbiorniki-f33/idea-dekoracji-sciana-v-stoki-t1602.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Witam @rafal19 Każdy lubi to co lubi, osobiście podziwiam Twoją rafę ,ale mam też wielki szacunek dla kolegi @kostii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 A ja myślę, że najlepiej to podsumować: są gusty i guściki, a jak wiemy o gustach się nie dyskutuje:) Osobiście bardzo podoba mi się zabiorniczek Rafała i wiem, że jak się wszystko rozkręci na dobre i kolorki będą takie jak mają być to będzie szał pał, że tak powiem:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Fajnie Rafał, widać że wiesz co chcesz i robisz swoje, a moim zdaniem tylko tak można osiągnąć sukces. A co do Kostii, to śmiem wątpić że zbiornik który pokazał to jego zbiornik, a juz napewno dziwi mnie że sa jeszcze tacy którzy darzą go jakimkolwiek szacunkiem. No ale to juz inna historia. Rafał, tak trzymaj! Ty wiesz że bedzie dobrze, a to najważniejsze:) Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach