hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Rafał jest super :good:Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 zgadza sie, na samych t5 ladniej spsy sie wybarwiały niż pod zarnikami AM 16kk aqualine Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Pięknie :smile: Bardzo udane zdjęcia :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 raffffffffff kozakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 ...porządków w baniaku ciąg dalszy, ...trzy duże fotki z góry na wprost od dołu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 No brachu, toś teraz pociągnął pięknie Fotecki trochę duże, pewnie będą głosy, że "czemu takie wielkie" ale co tam w reszcie można popatrzeć na ładny baniaczek choć przez chwile. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 u mnie na przeglądarce mozilla firefox fotki się dostosowują automatycznie do rozmiaru forum i bardzo wygodnie się je ogląda wiec są ok a jak komuś za duże to każdy wie jak zmniejszyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 ...porządków w baniaku ciąg dalszy, ...trzy duże Zakryć komin, zamiast Tunze dać Ocean Motions i pięęęęęęękny zbiorniczek. Al eto moje prywatne obsesje ;-) Tak czy siak szczerze gratuluje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 sory kostia ale system ocean motions jakos mnie nie przekonuje, wiadomo ze chciało by sie mieć baniak z jak najmniejsza widoczną ilością sprzętu, ale w przypadku ocean motions jest pare minusów, cyrkulacja jest ciągła/stała - non stop tak samo dmucha, za bardzo niema jak tym sterować, przestawiać kierunek wylotu wody. Po to są pompki tunze na magnesach aby ustawić je w dowolnym miejscu i skierowac cyrkulacje tam gdzie sie chce. zawsze mozna zmienic ułożenie skał w akwarium i znów przestawić pompy w inne miejsce aby dobrze dmuchały. Duzym plusem tunze jest tez mozliwosc sterowanie mocy pomp kontrolerem. Co do komina.... teraz za pewne bym zrobił zewnętrzny ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 sory kostia ale system ocean motions jakos mnie nie przekonuje, wiadomo ze chciało by sie mieć baniak z jak najmniejsza widoczną ilością sprzętu, ale w przypadku ocean motions jest pare minusów, cyrkulacja jest ciągła/stała - non stop tak samo dmucha, za bardzo niema jak tym sterować, przestawiać kierunek wylotu wody. Po to są pompki tunze na magnesach aby ustawić je w dowolnym miejscu i skierowac cyrkulacje tam gdzie sie chce. zawsze mozna zmienic ułożenie skał w akwarium i znów przestawić pompy w inne miejsce aby dobrze dmuchały. Duzym plusem tunze jest tez mozliwosc sterowanie mocy pomp kontrolerem. ;] 1. Dmucha od 1 do 100%. Nigdy nie ma stałego wydmuchu z jednej koncówki , na to mam nałożony wyrzut z głownej. Jest lepiej niz na 6 pompach Tunze, ciszej i ładniej. 2. Na lock linie jełsi chcesz, skierujesz wyrzut wody tam gdzie nie dojdziesz nigdy Tunze. 3. Mialem w mojej rafie i Tunze (do 6 pomp) a potem Ocean Motions 4 - way z pompa Red Dragon 16 K, i nigdy nie wróce doi Tunze. ;-) 4. Mam zbiornik gdzie z 4 wyjśc rodzieliłem na dwa Lock Liny - i dałem pompe 20 K, miałem więc OSIEM wyjść z możlwością ich regulowania i dwoma wyrzutami z głównej. Jest zupełnie inny minus Ocean Motions, cholernie trudno klei sie to ustrojstwo, a musi byc sklejone perfekcyjnie bo wali bąbalki powietrza do zbiornika. Pozd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 ...mógłbyś zamiescic fotki swojego działającego baniaka/ewentualnie akwarium które założyłeś na systemie ocean motions i spsami... tak zeby nie podpierać się czystą teorią, chciałbym zaboczyć efekty nim bym się zdecydował na zmianę systemu ...czekam na aktualne fotki zeby zobaczyć jak to wygląda po czasie a nie tylko te z zakładania :smile: Pozdrawiam, Rafał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 ładnie to wygląda, dobre fotki, też zastanawiam się nad tym systemem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 ...mógłbyś zamiescic fotki swojego działającego baniaka/ewentualnie akwarium które założyłeś na systemie ocean motions i spsami... tak zeby nie podpierać się czystą teorią, chciałbym zaboczyć efekty nim bym się zdecydował na zmianę systemu...czekam na aktualne fotki zeby zobaczyć jak to wygląda po czasie a nie tylko te z zakładania :nono: Pozdrawiam, Rafał www.google.com. polecam. dużo fotek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Wow..to się nazywa konkretna odpowiedz :nono: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 www.google.com. polecam. dużo fotek. W takim razie prosiłbym o jakieś bardziej szczegółowe dane czego trzeba szukać, bo po wpisaniu w GOGLE "KOSTIA", niestety nic na temat akwarystyki a co dopiero fotki ze zbiorników. Chętnie bym popatrzył na te cacuszka, bo pomysłów widzę masz dużo, może warto byłoby czerpać jakieś inspiracje. Odnalazłem witrynę firmy SIREN, bo gdzieś przy dekoracjach 3D była o tym mowa, znalazłem też nazwisko, jednak po przeszukaniu wszystkiego na ile mi pozwolił mój marny dostęp do internetu, to oprócz niezbyt rewelacyjnych zdjęć (miniatury) w przeważającej mierze ze świeżo założonych akwarii z koralowcami miękkimi (które jak wiemy nie mają prawie żadnych wymagań z czego skrzętnie korzystają serwisanci), to żadnego wyrośniętego baniaka z SPSami niestety nie widać. Jak wiemy nie sztuką jest założyć akwarium, sztuką jest je utrzymać, dochować się pięknych kolonii SPSów, takie przynajmniej tematy nas tu na forum najbardziej interesują. Ja też oczekuję aktualnych zdjęć z wykonanych przez ciebie Kostia zbiorników, chciałbym oko nacieszyć i utwierdzić się w przekonaniu, że twoje rady warto zastosować, ponieważ oprócz pomysłów na takie akwarium masz również i doświadczenie poparte przynajmniej zdjęciami. Nie wymagam potwierdzenia właścicieli, że to twoje dzieło i masz nad nim pieczę, wystarczy mi twoje słowo. Ja jestem maluczki w morszczyźnie, jednak prowadzę cały czas foto aktualizację, gdyby ktokolwiek miał kłopot ze znalezieniem to zapraszam na LINK DO STRONY Za kilka dni zrobię kolejną aktualizację, tak by co miesiąc były nowe zdjęcia. Mam poważniejsze plany związane z akwarium morskim i nie dziw się, że szukam wiadomości i osób które MOGĄ mi pomóc zrealizować ten temat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Kostia, pokaz mi swój zbiornik z spsami a powiem Ci co myślę o twoich radach... a teraz coś dla wszystkich miłośników akwarystyki muszlowej, z pozdrowieniami dla kosti http://www.youtube.com/watch?v=KW711i5dgFc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 A ja będę upierdliwy :nono:,i chciał bym pociągnąć temat z własnego podwórka,czyli Akwarium Morskiego w Gdyni. Prosę napisać jak potoczyły się dalsze losy zakładanych przez Pana zbiorników,opisać osprzęt jaki tam Pan zainstalował i jak to wszystko zagrało. Jak napisał Rafał,nie sztuką jest założyć zbiornik... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Pisząc o Google miałem na myśli zbiorniki w których pracuje Ocean Motions. Czyli w 90% USA. Jeśli to nie było jasne przepraszam. Na moich stronach sa najczęsciej świezo założone zbiorniki bo zajmuję sie zakładaniem i bardzo rzadko serwisuje zbiornik, wiec nie mam dokumentacji. Co też sie zmieni na początku roku. Ponieważ zdecydowałem sie na pisanie na to forum , stwierdziłem że wykonam cztery ( bo jedne to zawsze może byc tylko szczęście) zbiorniki i sa to : 800 l rafa. 720 FO, 60 l niefoto , później 320 l niefoto , oraz w związku z Ledami również "słodkie" Iwagumi. Żeby to jednak pokazać musze dopracowac wiele rzeczy bo to zbiornik to nie tylko ładne koralowce ale i nowatorskie oświetlenie, referencyjna hydraulika, dobrej jakości podstawa i masa innych rzeczy. mam ambicje pokazanie całej palety NOWYCH rozwiązań. Potrzebuje na to czasu. Mysłe że do końa roku. Nie jest problemem założenie Tunze, Delteca etc, ale zbiornik z akrylu, nowe oświetlenie LED , nowy rodzaj rur, czy pojawijący sie w wątku Ocean Motion to problem w odkrywaniu nowych problemów . Oczywiście bedę dokonywał prezentacji rzowiązań cześciowo, teraz testuje oświetlenie LED do Aquastabila 720 l. I na koniec, moja ambicja nie jest hodowla np SPSów i dlatego nigdy nie zbliże sie do jakości Andriuw czy Krzysztofa Tryca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach