rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 @tomajk, za twoją radą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Robisz fotki w RAWach ?? Jakiego programu używasz do wyciągania RAW ? F10 to może ciuut ciut przy dużo, tak 8 mogłoby starczyć, tym bardziej na szerokim kącie. Nawet pokusiłbym się o kilka prób i jechał na Manualu, ustawiając przysłonę na 8 a ekspozycję regulując czasem i ISO Ciągnij ISO wyżej, z tego co pamiętam to CM daje radę spokojnie na 400 a przy umiejętnym wyciągnięciu to nawet i do 800 da się przyżyć. Czasy będziesz miał lepsze, bo na 1/50 to trzeba by wyłączyć cyrkulację Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 nie pstrykam w rawach... cos pokombinuje na manualu i zobaczymy co z tego wyjdzie... na razie bateria w aparacie padła i ładuję ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 kilka fotek testowych na manualu bez statywu przy okazji chciałem pokazać trochę życia ze zbiornika żółtek... trochę mu się dostało od xanthurum i ma płetwę ogonową rozciętą. Generalnie sytuacja w zbiorniku wygląda tak - xanthurum gania żółtka, białobrody staje w obronie żółtka i leje xanthurum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Z ostrością jest poprawa zdecydowana. Teraz będę chciał ciebie jeszcze namówić na RAW, bo ciut przy ciemne fotki, jak zaczniesz robić poprawę ekspozycji pomiarem, to stracisz czas, a RAW umożliwi ci robienie nawet z ekspozycja -1 bez utraty jakości. Przy okazji wywołany RAW jeszcze poprawi szczegóły na fotce, bo odszumianie w korpusie też trochę sprawę pogarsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Widzę szybki kurs fotografii przyniósł bardzo dobre efekty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 @tomajk, jaki program używasz do obróbki rawów? ja jak do tej pory uzywam programu IrfanView taki prosty programik do przeglądania fotek i lekkiej obróbki, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Zdaje sie ze na Photoshopa sa wtyczki na Rawy, ja mam wtyczke na Laice i bardzo sobie chwale. Choc sam aparat mnie rozczarowal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 nie mam pojęcia o co chodzi z tą edycją fotek w rawach Chyba jakiś lipny program do rawów ściągnąłem bo nie mogę się w nim połapać... z ładnej fotki z białobrodym wyszły jakieś szumy czy coś, zepsułem zdjęcie i nie wiedziałem jak wrócić do poprzedniego stanu rzeczy... chyba nie byłem świadom do końca co przestawiałem w tym programie... no ale tak to jest jak się człowiek uczy. jak by ktoś mógł przez np skypa albo gg pogadać i wytłumaczyć byłoby super i jeszcze zebrasoma flavescens g.loreto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Używam Capture NX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 zaraz poszukam i może na nim będzie lepiej się działało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Hmm to moze Gimp ? Podobny do Photoshopa, darmowy i dość rozbudowany, Jak co to jest gdzie poszukać na forach. Lubie w nim to że otwieram na raz 30 jpg x 3 MB i =zyje ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 zainstalowałem Capture NX 2 ale za cholere niemam pojecia jak w nim rawy otworzyć, rozszerzenie z mojej KM to .mrw ...help ;] skype: nemomolesta gg 1723575 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 w ogóle nie mam pojęcia o co chodzi z tym wywoływaniem rawów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 jak tym programem capture nx 2 otworzyc rawy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Nie zdążyłem dopisać, że Capture NX działa tylko z plikamii NIKONA Do wywoływania innych polecam Capture One Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 hejka.... w baniaku była mała rewolucja - na plus. tak sądzę. Zmieniło się ustawienie skałek, jest więcej miejsca pod spsy, większa plaża, i więcej przestrzeni dla ryb oceńcie sami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Ladnie,chociaz poprzedni baniaczek na samych t5 bardziej mi sie podobal,jednak zarniki AM16000k to jednak nie to co mi sie podoba,sam taki mialem wiec wiem jak spski pod nim wygladaly. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach