Skocz do zawartości
smitii

Pierwsza solniczka 160 l

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim :)

Przymierzam się do założenia pierwszej solniczki w swoim życiu .
W związku z tym mam kilka pytań odnośnie potrzebnego sprzętu.

Mianowicie co będzie mi niezbędne do założenia takiego zbiornika ?
Czy mogę zastosować w swojej solniczce filtr - tetra ex 700 ? (jeżeli tak jakie wkłady powinienem do niego dokupić abym mógł go zastosować ) ?
Jaki sprzęt polecacie do takiego 160 l zbiornika zeby wszystko dobrze funkcjonowało a nie kosztowało majątku ?
Czy znacie jakiś dobry sklep w Krakowie z akwarystyką morską ?
Może jest jakaś osoba na forum która pomogłaby swoim doświadczeniem i wiedzą w uruchomieniu takiej solniczki ?

Z góry dziękuje za waszą pomoc i odpowiedzi :)
Pozdrawiam smitii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AnT :facepalm:
Z całego tego postu wyłuskałeś jedno pytanie?
Może gdybyś dopisał coś więcej autor tematu chętniej zajrzałby do sklepu.

Pisałem, że nie mam nic przeciwko reklamie na forum, ale szanujmy się wzajemnie to będziemy żyć w zgodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smitii - czeka Cie długa droga :-)

Większość akwarystów odradza kubełki w morskim - mogą powodować problemy z parametrami w zbiorniku.

Na początek dobrze abyś się określił jaką obierasz drogę , co chcesz mieć w zbiorniku wtedy będziemy mogli pomóc.

Czy to ma być zbiornik z rybami miekasami a może sps ? 

Warto abyś poczytał o podstawach.

Jeśli czegoś nie będziesz rozumiał śmiało pytaj pomożemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AnT :facepalm:

Z całego tego postu wyłuskałeś jedno pytanie?

Może gdybyś dopisał coś więcej autor tematu chętniej zajrzałby do sklepu.

Pisałem, że nie mam nic przeciwko reklamie na forum, ale szanujmy się wzajemnie to będziemy żyć w zgodzie.

Większość akwarystów odradza kubełki w morskim - mogą powodować problemy z parametrami w zbiorniku.

Na początek dobrze abyś się określił jaką obierasz drogę , co chcesz mieć w zbiorniku wtedy będziemy mogli pomóc.

no dobra :blush: nastepnym razem postararam sie coś wiecej napisac :blink:

pocześci Konrad mnie wyratował z opresji :thanks:

co mam pisac jak nie wiemy co tam planuje :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium morskie prowadzi sie zupelnie inaczej, gdy wiesz co trzeba "wyfiltrowac". Podany filtr tetra ex 700 mozesz uzyc, tylko zastanawiam sie po co ? Masz zamiar co kilka dni zmieniac w nim wklady ? Co mialby filtrowac ? 

Moim zdaniem, nawet maly, zawieszany odpieniacz ma wiecej sensu.

Inna sprawa, ze "zeby wszystko dobrze funkcjonowalo", to warto miec sump. Tam mozna juz rzeczywiscie duzo z tego wspomnianego "wszystkiego" zmiescic.

Dobre swiatlo, dobry odpieniacz, dobra cyrkulacja, pare testow, regularne podmiany wody i po wczytaniu sie w kilka wskazowek dla poczatkujacych, mozna smigac. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za adres sklepu .

www.akwa-marin.pl

Odnośnie obrania drogi na przyszłość myślałem o założeniu solniczki z  miekasami albo sps.

Tylko nie wiem co bedzie najlepsze na start i co w tym wypadku potrzebowałbym kupić . Zeby sprawnie ruszyć z tematem :)
Z kubełka zrezygnuje - w planie mam kupienie odpieniacza - ( moze coś polecacie ? )

Inna sprawa, ze "zeby wszystko dobrze funkcjonowalo", to warto miec sump. Tam mozna juz rzeczywiscie duzo z tego wspomnianego "wszystkiego" zmiescic.

Dobre swiatlo, dobry odpieniacz, dobra cyrkulacja, pare testow, regularne podmiany wody i po wczytaniu sie w kilka wskazowek dla poczatkujacych, mozna smigac. :) 

Co masz na myśli warto mieć sump ? co miało by sie w nim znaleść ? Jak zrobić dobry sump ? ( czy można wykożystać do tego celu akwarium o pojemnosci 2 x 35 L ? )
Jakie oświetlenie polecacie do takiego zbiornika 160 l ( dł 80x szer 40x wys 50)
Jaką cyrkulację musiałbym zastosować ?
I czy konieczny jest zakup filtra odwróconej osmozy ?

pzdr smitii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra :blush: nastepnym razem postararam sie coś wiecej napisac :blink:

pocześci Konrad mnie wyratował z opresji :thanks:

co mam pisac jak nie wiemy co tam planuje :blink:

W porządku, trochę mnie tylko zszokowała taka odpowiedź na post który zawierał więcej niż jedno zdanie. Konrad udowodnił, że jak się chce to można :P .

Peace i EOT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr RODI - tak to konieczność , do tego dobrze mieć miernik TDS.

Sump - akwarium pod akwarium w którym umieszczamy odpieniacz, dolewkę , żywą skałę, siporax i inne media - UV itd. ,pompę obiegową - musisz poczytać :)

Oświetlenie - hm - 80cm długość to tak średnio wyszło - T5 39W za długie ,a czy przy 24W nie będzie za ciemno po bokach :D

Ogólnie kwestia światła (średnio przyjmujemy 1W/1l)  i cyrkulacji (x20,x30)  jest zależna od tego , co chcesz mieć w baniaku - bo tekst :

myślałem o założeniu solniczki z  miekasami albo sps.

to nam raczej mało mówi o tym co tak naprawdę chcesz mieć.Wygląda na to - że sam nie wiesz ,a od tego trzeba zacząć ....

... i od czytania jak są prowadzone inne akwaria  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi