Skocz do zawartości
helmofon

Filtry RO i DI

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi na to że jest to pierwszy post - wypada się przywitać

Witam szanowne grono.

Od dłuższego czasu czytam forum i jestem na etapie zakładania pierwszej solniczki - utknąłem na podstawowym sprzęcie filtry RO i DI

Jest tego na rynku kilka rodzai i tu pojawia się pytanie jaki wybrać.

Może ktoś z Was wskaże sprzęt godny polecenia i miejsce gdzie można nabyć, najlepiej w okolicach Wawki ale może być i link do sklepu internetowego lub Alledrogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem wkłady ale nie widziałem obudowy

Za to znalazłem w Dziale Woda ??? obszerny post o osmozie, chyba powinien być tutaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obszerny post o osmozie, chyba powinien być tutaj :)

Już jest :wink:

Co do osmozy to jeżeli chcesz coś naprawdę porządnego kup filtr Puricom'a ew. Aquafilter'a. Membranę na początku pewnie dostaniesz najzwyklejszą, ale jak przyjdzie czas pierwszej wymiany to kup Filmtec'a.

Możesz też spróbować wybrać sobie któryś z tych filtrów i zapytać o możliwość zakupu od razu z membraną Filmtec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Admin czuwa :) i doradza, i chyba u nich zakupie, ale jeszcze poczekam może coś się wykluje.

Nasuwa mi się kolejne pytanie:

Wydajność osmozy.

Czy to że jest bardziej wydajna wpływa bardziej na zużycie?

Rozumiem że wydajność dostosowujemy do wielkości akwa żeby np 500 l nie lać przez tydzień.

No i jeszcze jedno czy wkłady dla wydajnej (100GPD) osmozy różnią się wkładami dla mniej wydajnej (50GPD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy o którym piszesz jest zbudowany na wkładach liniowych, ja bym raczej wybrał rozwiązanie z wkładami kubełkowymi i brałbym membranę od 100 w górę. Szybciej i wygodniej... poza tym ja nie widzę różnicy pomiędzy filtrami firmy rainbow a moim - chyba ze naklejka na kubełku. Teraz wszystko klepie się w ChRLD - dlatego ceny filtrów RO tak spadły.

Oszczędny płaci 2 razy - kup raz a dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszczędny płaci 2 razy - kup raz a dobrze.

Dlatego też ten post.

Ale te przysłowie to coś nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przysłowie" jak najbardziej prawdziwe, ale nikomu nie życzę by musiał się przekonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Ja kupiłem osmoze, która polecił mi @thcskiba http://www.sklep-rainbow.pl/index.php?d=produkt&id=459i jestem zadowolony. Woda na wejściu do osmozy ma 260- 300ppm na wyjściu 6-8ppm a po Di 0.Wkłady do filtrów 50gpd i 100gpd niczym się nie różnią wiec chyba lepiej kupić osmoze o mniejszej wydajności.Wolniejszy przepływ wody przez złoże Di tez powinien skutkować lepszym oczyszczeniem wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się coraz ciekawiej to były filtry RO a co z DI wkład rozumie że tylko od @thcskiba a obudowa obojętnie jaka czy trzeba na coś uwagę zwracać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten co ja podalem jest 2 w jednym ro+di, sam mam zamiar go kupić

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten co ja podalem jest 2 w jednym ro+di, sam mam zamiar go kupić

pozdrawiam

Tak, tylko weź pod uwagę to, że nie podają jaki rodzaj membrany jest wykorzystany w filtrze, imho należy wymienić żywicę na MB20, nie masz trzeciego prefiltra, no i ta cena ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj ale jakoś coś mi tu nie pasuje te poprzednie to były tylko RO i wyglądają tak samo a ten jest dwa w jednym to coś mu brakuje - ale ja się na tym nie znam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi