Skocz do zawartości
Ben_sage

396l+160l Adama

Rekomendowane odpowiedzi

Takie akwaria lubie  :) wszystko fajnie przemyslane zarąbiste i mój litraż :thumbsup:

Troche pogmerał bym przy skale,bardziej po przekątnej i przy tej szerokości zachodzace za siebie,ale ważne że Tobie sie podoba.

No i jakoś Ozzy i Bjork przy baniaku tez mi  :sick:  :P nie pasuje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to są zmiany w ustawieniu skały.

W końcu ostatnio zwiększyłem podmianki do ok.10% na tydzień całkiem sporo ale glony wapienne ruszyły. Nie będę się cackać do końca roku szyba będzie w wapiennych.

Zwiększyłem też zasolenie i nie czyszczę już prawie w ogóle schurana. Zasolenie ma przeolbrzymi wpływ na prace schurana zwłaszcza jak się znudziło czyszczenie co miesiąc.

https://www.youtube.com/watch?v=KKBcRjVekcs&list=UUcFuHvC2Zn6ILjCX1Q8DSHA&spfreload=10

Filmik chyba przed wymianą żarnika.

Oczywiście cyjano już nie ma , po zmianie żarnika problem zniknął w tydzień. 10 miesięcy to za długo na 20 000k.

post-1463-0-56703400-1415190259_thumb.jpg

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten fioletowo granatowy punkt na skale poniżej zooa , nad caulastrea to montipora czy mi się wydaje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To discosoma niebieska. monti talerzowa jest tylko na szczycie jeśli to bo na sps zbyt się nie znam.

Z tych podstawek to rośnie jak flaki z olejem.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Dzięki za odpowiedz. Ja bardzo lubię koralowce miękkie ale nie myślałeś o jakiejś ladnej acanthastrei? Kiedyś miałem ładniejsze jej zdjęcie ale niestety gdzieś się za podziało.

post-3731-0-43625800-1415191269_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że myślałem mam w planach kilka korali w tym lpsy tylko ostatnio wszystko na synka idzie.

Zawsze są jakieś wydatki i jeszcze coś z obsady rybnej chce kupić bo świeci pustkami w toni.

Zmiany są i będą ale powoli, mam nadzieje że będzie to długi projekt więc jeszcze spore pole do działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Największą satysfakcję dostarczają długo oczekiwane kroki :) - Acanthastrea czy ricordea na tyle fajne korale , że przy obfirym karmieniu mega szybko się dzielą. Ja przez 14 miesięcy wymieniłem się 7 razy na inne korale za szczepki z niej.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że jesteś ze stolicy muszę tam zajrzeć skoro się tak dzieli ale może po nowym roku :crazy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam. :)

Myślę , że nie bez znaczenia było miejsce zakupu korali, ponieważ od samego początku się szybko dzielily mimo przeprowadzki.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8.12.2014

Trochę czasu minęło więc odświeżam

Od niedawna zacząłem odpieniacz wylączać schuran jednak za bardzo wodę szuranuje , teraz tak z 2 razy w tygodniu odpalam na kilka godzin. Napowietrzenie jest wystarczające z cyrkulacji,spadku w sumpie czasem bulgotnie w kominie czy rurach więc powinno wystarczać.

post-1463-0-74698500-1418068705_thumb.jpg

post-1463-0-72151100-1418069992_thumb.jpg

post-1463-0-95051900-1418070009_thumb.jpg

post-1463-0-29075800-1418070096_thumb.jpg

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już ostateczne ułożenie skały ?

Edytowane przez enigma17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 duże kawałki do sumpa , problemem z miękkimi jest to że bez skały w zasadzie nie da się ich trzymać a ostatnio mam wizję bardziej minimalistyczną.

Po zdjęciu tego dużego kawałka zrobiło się wizualnie bardziej przestrzennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korona a niebawem będzie więcej światła niż z jednej belki glo.

Lampa Hqi sprzedana powód to brak sterowania na światło dzienne i wieczorne(aktyniczne) wieczorem chciałem troszkę delikatniej i podbicie fluo.

Boczki przy wysokości 40cm były już lekko ścięte jeśli chodzi o padanie światła jak ryba podpływała wyżej to była gorzej doświetlona chodź to nie problem , szkoda tylko że T5 jest bez blików.

W między czasie zmieniłem sól na BT reef

Powód ? wyższe ca i mg i dużo minerałów podmianki ograniczyłem więc oszczędzam czas i pieniądze.

post-1463-0-46581900-1421050226_thumb.jpg

post-1463-0-06797400-1421050234_thumb.jpg

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem dokładam jvp bo mam cyjano ale chyba powoli ubywa zobaczymy(ograniczam karmienie suchym i mrożonki zacząłem płukać od czasu do czasu dam bakterie i odpieniacz niezbyt mocno. W praktyce tylko obieg i wp25 która jest słaba ale mam przy bujaniu 2 cm granicy więc pewnie wp40 by wylało.Nie obniżę grzebienia po powrót mam płytko a sump na styk.

Doda się babki za jakiś czas i jakoś da radę.

Pompka dodatkowa troszkę zaburza tryb w1 w jebao.

Przy okazji... fotka z ze starego nexa

post-1463-0-64949200-1421450187_thumb.jpg

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana oświetlenia.

post-1463-0-82363400-1423576396_thumb.jpg

post-1463-0-66565100-1423576424_thumb.jpg

post-1463-0-11033200-1423576506_thumb.jpg

post-1463-0-06017200-1423576527_thumb.jpg

post-1463-0-57758700-1423576614_thumb.jpg

post-1463-0-25756000-1423576699_thumb.jpg

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem sterowanie światłem w sensie na wieczór świecić samą aktyniką a w dzień z dopaleniem jasnego światła.

W hqi żarnik 20 000k na stateczniku magnetycznym nie przypomina światła o temperaturze barwowej rur niebieskich.

Jakbym zamontował statecznik elektroniczny to z kolei było by za ciemno w dzień a przypodobał mi się żarnik megachrome coral.

Najchętniej bym kupił infinity 250w + 4xT5 w konfiguracji żarnik megachrome coral i 4 xBlue. Niestety ta lampa była dla mnie za droga na dany moment więc wybrałem tańszą alternatywę, nie chciałem też żeby świeciło dziecku po oczach a korona była niższa niż wysokość lampy hqi. Synek strasznie lubi się patrzeć z kołysanki na elementy które dają silne światło.

Nikogo nie chcę zniechęcać oczywiście do HQI. Na pewno w przyszłości wrócę do hqi bo daje niesamowity efekt blików którego T5 nie ma.

tn_3.jpg

tn_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi