blik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 Takie akwaria lubie wszystko fajnie przemyslane zarąbiste i mój litraż Troche pogmerał bym przy skale,bardziej po przekątnej i przy tej szerokości zachodzace za siebie,ale ważne że Tobie sie podoba. No i jakoś Ozzy i Bjork przy baniaku tez mi nie pasuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 (edytowane) W zasadzie to są zmiany w ustawieniu skały. W końcu ostatnio zwiększyłem podmianki do ok.10% na tydzień całkiem sporo ale glony wapienne ruszyły. Nie będę się cackać do końca roku szyba będzie w wapiennych. Zwiększyłem też zasolenie i nie czyszczę już prawie w ogóle schurana. Zasolenie ma przeolbrzymi wpływ na prace schurana zwłaszcza jak się znudziło czyszczenie co miesiąc. https://www.youtube.com/watch?v=KKBcRjVekcs&list=UUcFuHvC2Zn6ILjCX1Q8DSHA&spfreload=10 Filmik chyba przed wymianą żarnika. Oczywiście cyjano już nie ma , po zmianie żarnika problem zniknął w tydzień. 10 miesięcy to za długo na 20 000k. Edytowane 5 Listopad 2014 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 Ten fioletowo granatowy punkt na skale poniżej zooa , nad caulastrea to montipora czy mi się wydaje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 (edytowane) To discosoma niebieska. monti talerzowa jest tylko na szczycie jeśli to bo na sps zbyt się nie znam. Z tych podstawek to rośnie jak flaki z olejem. Edytowane 5 Listopad 2014 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 Rozumiem. Dzięki za odpowiedz. Ja bardzo lubię koralowce miękkie ale nie myślałeś o jakiejś ladnej acanthastrei? Kiedyś miałem ładniejsze jej zdjęcie ale niestety gdzieś się za podziało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 Pewnie że myślałem mam w planach kilka korali w tym lpsy tylko ostatnio wszystko na synka idzie. Zawsze są jakieś wydatki i jeszcze coś z obsady rybnej chce kupić bo świeci pustkami w toni. Zmiany są i będą ale powoli, mam nadzieje że będzie to długi projekt więc jeszcze spore pole do działania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 (edytowane) Spoko. Największą satysfakcję dostarczają długo oczekiwane kroki - Acanthastrea czy ricordea na tyle fajne korale , że przy obfirym karmieniu mega szybko się dzielą. Ja przez 14 miesięcy wymieniłem się 7 razy na inne korale za szczepki z niej. Edytowane 5 Listopad 2014 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 Widzę że jesteś ze stolicy muszę tam zajrzeć skoro się tak dzieli ale może po nowym roku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2014 (edytowane) Zapraszam. Myślę , że nie bez znaczenia było miejsce zakupu korali, ponieważ od samego początku się szybko dzielily mimo przeprowadzki. Edytowane 5 Listopad 2014 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2014 (edytowane) 8.12.2014 Trochę czasu minęło więc odświeżam Od niedawna zacząłem odpieniacz wylączać schuran jednak za bardzo wodę szuranuje , teraz tak z 2 razy w tygodniu odpalam na kilka godzin. Napowietrzenie jest wystarczające z cyrkulacji,spadku w sumpie czasem bulgotnie w kominie czy rurach więc powinno wystarczać. Edytowane 8 Grudzień 2014 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2014 (edytowane) To już ostateczne ułożenie skały ? Edytowane 9 Grudzień 2014 przez enigma17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2014 2 duże kawałki do sumpa , problemem z miękkimi jest to że bez skały w zasadzie nie da się ich trzymać a ostatnio mam wizję bardziej minimalistyczną. Po zdjęciu tego dużego kawałka zrobiło się wizualnie bardziej przestrzennie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2015 (edytowane) Korona a niebawem będzie więcej światła niż z jednej belki glo. Lampa Hqi sprzedana powód to brak sterowania na światło dzienne i wieczorne(aktyniczne) wieczorem chciałem troszkę delikatniej i podbicie fluo. Boczki przy wysokości 40cm były już lekko ścięte jeśli chodzi o padanie światła jak ryba podpływała wyżej to była gorzej doświetlona chodź to nie problem , szkoda tylko że T5 jest bez blików. W między czasie zmieniłem sól na BT reef Powód ? wyższe ca i mg i dużo minerałów podmianki ograniczyłem więc oszczędzam czas i pieniądze. Edytowane 12 Styczeń 2015 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2015 Z cyrkulacji zostawiłeś tylko wp i powrót? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2015 (edytowane) Czasem dokładam jvp bo mam cyjano ale chyba powoli ubywa zobaczymy(ograniczam karmienie suchym i mrożonki zacząłem płukać od czasu do czasu dam bakterie i odpieniacz niezbyt mocno. W praktyce tylko obieg i wp25 która jest słaba ale mam przy bujaniu 2 cm granicy więc pewnie wp40 by wylało.Nie obniżę grzebienia po powrót mam płytko a sump na styk. Doda się babki za jakiś czas i jakoś da radę. Pompka dodatkowa troszkę zaburza tryb w1 w jebao. Przy okazji... fotka z ze starego nexa Edytowane 16 Styczeń 2015 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2015 (edytowane) Zmiana oświetlenia. Edytowane 10 Luty 2015 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2015 A co Cię tak wzięło na rurki? Palnik się nie sprawdził? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2015 Chciałem sterowanie światłem w sensie na wieczór świecić samą aktyniką a w dzień z dopaleniem jasnego światła. W hqi żarnik 20 000k na stateczniku magnetycznym nie przypomina światła o temperaturze barwowej rur niebieskich. Jakbym zamontował statecznik elektroniczny to z kolei było by za ciemno w dzień a przypodobał mi się żarnik megachrome coral. Najchętniej bym kupił infinity 250w + 4xT5 w konfiguracji żarnik megachrome coral i 4 xBlue. Niestety ta lampa była dla mnie za droga na dany moment więc wybrałem tańszą alternatywę, nie chciałem też żeby świeciło dziecku po oczach a korona była niższa niż wysokość lampy hqi. Synek strasznie lubi się patrzeć z kołysanki na elementy które dają silne światło. Nikogo nie chcę zniechęcać oczywiście do HQI. Na pewno w przyszłości wrócę do hqi bo daje niesamowity efekt blików którego T5 nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach