to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2014 Witam Co sądzicie o tej chińskiej Niebieskiej Skarbnicy ? Cena tej soli w porównaniu do innych soli jest bardzo atrakcyjna, coraz częściej można ją spotkać w ofertach różnych sklepów, w związku z tym sądze, że coraz więcej akwarystów stosuje tą sól a co za tym idzie - musi spełniać wymagania naszych zwierzaków Jakie macie spostrzeżenia po stosowaniu tej soli. jak długo stosujecie tą sól i w jakich baniakach jak również jaki rodzaj tej soli używacie, są trzy - dla fisch only, LPS, SPS Ja tą sól stosuje od marca 2013 w róznych zbiornikach. U siebie na dzień dzisiejszy stosuje tą do LPS. Próbowałem z SPSsową ale zaraz zrobił mi sie zielony nalot na skale i szybach, pozbywalem sie go jakieś dwa miesiące. Wniosek że ta dla SPS jest za bogata. W akwarium z miękasami stosowałem tą do LPS i tam też szyby i skała zrobiły sie zielone, więc przeszedłem na tą do zbiorników fisch only i jest ok. Odkąd stosuje tą sól przestałem dozować ABCM Grotecha i wszelakiego różnego rodzaju specyfiki, uzupełniam tylko CA i KH i stosuję jod. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2014 Startowałem na niej zbiornik i dotąd go prowadzę. Wszystko jest ok, paramenty itp, ładnie i szybko się rozpuszcza ale.. właśnie... mojej birerium rośnie fajnie, caulerpa taxifolia takze. Niestety zoasy już gorzej sarco jakoś też jest ale nie tak fajny jak u innych. Niedawno kupiłem Instatn Ocean i zrobiłem nią podmianę. Może to tylko sugestia ale zoasy trochę więcej się prężą i większa ilość otwiera. Żadne parametry nie zostały zmienione w tym czasie, ani oświetlenie tez nie.. Niebawem będzie druga podmian IO i będę obserwował zachowanie korali i dodwał swoje obserwacje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2014 (edytowane) Niestety ta sól jest delikatnie mowiąc mocno kontrowersyjna a jest spora szansa, że poprostu zła. Wiele osób które ją stosują ciagle walczy bez sukcesów z dino i cyjano nie zdajac sobie sprawy, że to własnie moze być wina soli. Ja także je mam. Ale ostatnio zrobiłem juz 3 podmianę IO i powoli te plagi zaczynają ustępować. A nies tosuję żadnej chemii dodatkowo. Korale takiej jak sarco czy zoasy też lepiej sie prezentują. Edytowane 5 Luty 2014 przez radiesteta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 Piszesz o wersji REEF czy SPS, bo to spora różnica. Wersja SPS jest rzeczywiście mocno wzbogacona, więc jeśli jej używałeś na start to nie ma się czemu dziwić,że masz glony. Ja używam wersji Reef od dłuższego czasi jest wszystko ok, nie ma żadnych plag itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 Dużo ludzi stosuje ta sól nie umiejetnie. Jeżeli nie ma dużej obsady w akwarium to stosujac sól bardzo bogatą bedziemy mieć problem z plagami. Sam przetestowałem wszystkie rodzaje tej soli. Do średniej obsady nadaje sie sól tylko Reef a nie jak niektórzy stosują Sól SPS i potem twierdzą że mają plagi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 Stosuje no teraz już w czasie przeszłym stosowałem tańszą a więc zwykłą jej wersję więc tą zwykłą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 radiesteta znasz jeszcze kogos kto na tej soli ma cjano?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 Trochę to dziwne. Przerobiłem już naprawdę kilkanaście wiaderek nie tylko u siebie w baniaku i nie ma problemów. Rosną na niej praktycznie wszystkie korale od miękasów po acropory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 Tak znam kilka osób które właśnie takie problemy mają lub miały gdy ją stosowały. Do tego na kilku forach są tematy i opinie o tej soli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 Daj linki chętnie poczytam, bo do tej pory spotykałem się raczej z pozytywnym odbiorem tej soli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 http://nano-reef.pl/topic/50813-sol-blue-treasure/page__st__60 Tak na szybko i mam nadzieję że wara nie dostanę za link do konkurencyjnego forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 Na nano reef sa same pozytywy odnosnie tej soli, daj linki do negatywow bo sam jestem ciekawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 Są wypowiedzi takie i takie trzeba poczytać. U mnie ta sól się nie sprawdza. Startowałem na niej akwarium i miałem o niej dobre zdanie zanim ktoś mi nie uświadomił że ta piękna fioletowa żywa skała wcale nie taka piękna i taka być nie powinna bo to są cyjano czyli ciężka plaga a nie ozdoba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 (edytowane) To wcale nie musi byc wina soli, ludzie na innych solach tez maja cjano, jakbys zalal na innej to tez moglo Ci wyjsc. Wogole to sie bardzo dziwie, ze nie zauwazyles, ze masz cjano?? Edytowane 6 Luty 2014 przez chimba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 (edytowane) mi sie wydaje że cyjano to po prostu zbiegło sie z stosowaniem tej soli. Stosuję ją prawie rok czasu i naprawdę nie miałem z nią problemu. Zaprzestałem całkowitego dozowanie mikro i makro elementów bo ta sól jest naprawdę bogata. Gdy dozowałem mikro i makro z tą solą to faktycznie skała zieleniała ale to dla tego że za dużo tego było. Partie tej soli były powtarzalne a ja zużywam miesięcznie tej soli około 20 kg. Myślę że przy takiej ilości zużycia jeżeli było by coś nie tak z tą solą to dawno by wyskoczyło. Edytowane 6 Luty 2014 przez to1mas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2014 U mnie wyszło lekkie cyjano i dino podczas stosowania soli Reef Crystals, czego w żadnym wypadku nie łączę ze stosowaniem tej soli, bo zużyłem kilka wiader zanim mnie dino i cyjano dopadło. Bedąc u Seba kupiłem sól BT pod LPS. Dino i cyjano ruszyło jeszcze mocniej. Nie czekałem na naturalne szczęście tylko od razu zastosowałem kurację chemiclean i AlgeaX i wszystko przeszło. Sól dalej używałem. Zużyłem całe 20 kg wiadro bez żadnych problemów. Nie miałem żadnych problemów z miękkimi, czy LPSami. Pod koniec roku kupiłem promocyjną AF i kiedy skończyłem BT przeszedłem na AF. Dalej nic się nie zmieniło, co oznacza, że i AF (bez probiotyków) i BT pod LPS i poprzednia Reef Crystals spełniały swoje zadanie. Jak odwiedzę Seba to pewnie sobie znowu kupię wiadro BT pod LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2014 Zuzylem już ponad 80kg tej soli(używam tej do lps), jak dla mnie super. Parametry powtarzalne, korale rosną. Nie szukal bym przyczyn kłopotów w tej soli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2014 A nie miales na niej cjano?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach