Skocz do zawartości
wasiu

Kostka 64 litry budowa krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętasz jak to na początku było ... zapewne Ty też się doczekać nie mogłeś aż coś będzie w akwarium?

On miał połowę skały z działającego akwarium połowę wody z działającego akwarium, a resztę skały prawdopodobnie odgazowanej. Moim zdaniem nie musi aż tak długo czekać, aczkolwiek mogę się mylić.

@frizbi - akurat pamiętam jak było na początku, chociaż było to z 18lat temu...

Na pierwsze życie czekałem 5 miesiący. 

Czego mnie to nauczyło? Cierpliwości, rozwagi w dobieraniu obsady i tego że jak mam stabilny system to nic mi nie zdycha bo nie zapycham systemu życiem i dodatkowo karmą i produktami przemiany materii gdy zbiornik nie jest jeszcze gotowy na przetworzenie tego.

Co mam dzięki temu? Małą ilość zgonów na koncie :)

Co jeszcze mam dzięki temu? Praktycznie nigdy nie używam absorberów i innego cholerstwa bo nie przekarmiam, nie "przesfiam" i nie przepłacam później za cudowne produkty w kolorowych opakowaniach aby zbić no2, po4 itd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - spokojnie :-) Ja mogę poczekać z wpuszczeniem życia nawet i miesiąc. Dzisiaj albo jutro będę odsysał syfek który wyleciał ze skały i zasypię piaskiem. Z życiem w postaci rybek to wiem z doświadczenia, że muszę poczekać i mi nie jest spieszno z tym. Moje pytanie tyczy się czy mógłbym w ciągu 2 - 3 dni od momentu wsypania piachu dołożyć zoa albo grzybki? Zaznaczam, że nie mówię nic o rybach i krewetkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam jestem spokojny i nawet wiem co czujesz :)  Pierwsze morskie to w moim przypadku było super przeżycie. Całą noc nie spałem, tylko patrzyłem czy rybka którą kupiłem żyje :)

Pamiętaj, nigdzie się nie spiesz i rozważnie dobieraj obsadę.

Poczytaj jak najwięcej o danym gatunku, zanim kupisz. 

Ja wiem że bujające się koralowce, bajecznie kolorowe rybki i bezkręgowce kuszą nas w sklepie okrutnie.

Ale uwierz mi na słowo - lepiej czasem nie kupić, niż kupić coś nieprzemyślnie :)

Nigdzie Ci się nie spieszy - masz całe życie na to hobby :)

A wiesz który moment w akwarystyce morskiej jest najgorszy ? Ten w którym chcesz sobie kupić jakiegoś ładnego koralowca a nie masz na niego miejsce w akwarium :)  ... i wtedy zaczyna się myślenie o większym... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysiadam... :)

Nie rozumiem tylko dlaczego :) ... zamiast wyjaśnić/nauczyć ale ok.

Bo z tego co mówisz to ja mam wrażenie że ja inaczej rozumiem dojrzewanie zbiornika niż Ty. I ciekaw jestem co masz na myśli stąd moje pytania.

Edytowane przez frizbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojrzewanie to pewne zjawiska/fakty, które muszą zaistnieć.

Frizbi, tu nie ma co rozumieć, tu trzeba jeszcze dużo poczytać, najlepiej dział dla początkujących...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojrzewanie to pewne zjawiska/fakty, które muszą zaistnieć.

Frizbi, tu nie ma co rozumieć, tu trzeba jeszcze dużo poczytać, najlepiej dział dla początkujących...

Sądzę że już się wystarczająco naczytałem. Ale może Ty mi w takim razie wyjaśnisz, skoro 4,8kg skały leżało 2 lata w działającym akwarium reszta w sumpie w sklepie pewnie powyżej miesiąca, woda była z dojrzałego akwarium nie ma jeszcze piasku to co ma dojrzewać? i na czym polega dojrzewanie bo ja w takim razie nie wiem?

A teoria że na okres dojrzewania nie wpływa to czy skała jest odgazowana czy nie, też chyba jest nie bardzo zgodna z prawdą.

Edytowane przez frizbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli:

-4,2 kg z jednego źródła

-4,8 kg odkupiona od forumowicza

- woda z podmiany

- woda nowo przygotowana

To coś jakby wlać słoik ogórków kiszonych do beczki, dać drugi słoik małosolnych ogórków, dolać wody spod kiszonych i trochę świeżej a potem powiedzieć że się ma beczkę ogórków kiszonych :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli:

-4,2 kg z jednego źródła

-4,8 kg odkupiona od forumowicza

- woda z podmiany

- woda nowo przygotowana

To coś jakby wlać słoik ogórków kiszonych do beczki, dać drugi słoik małosolnych ogórków, dolać wody spod kiszonych i trochę świeżej a potem powiedzieć że się ma beczkę ogórków kiszonych :)

No w sumie masz racje, ale dojrzewać już raczej nic nie musi. Bedą rozchwiane troche parametry i potrzeba z tydzień by się to ustabilizowało.

Ja i tak obstawiam przy swoim ze za tydzien max 2 testy wyjdą ok.

A propo dojrzewania teksty typu wysiadam itp. o zjawiskach które muszą zajść na tego typu forum są delikatnie mówiąc żenujące. A to że ktoś mało się udzielał nie znaczy że nie czytał, i odsyłanie go do działu dla nowicjuszy jest kompletnie idiotyczne.

Nie podważam tu niczyjego doświadczenia ani wiedzy, bo napewno obaj Panowie ją mają.

Edytowane przez frizbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak obstawiam przy swoim ze za tydzien max 2 testy wyjdą ok.

Obstawianie czegoś zostawiam swojemu zbiornikowi, nie jestem aż tak pewny swojej wiedzy, aby uważać ją za pewnik - komuś jak doradzam i nie widzę akwarium, to zalecam cierpliwość :)

A resztę to nam kolega @wasiu opisze za jakiś czas:)

Jaka lampa do tej kosteczki jest planowana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawianie czegoś zostawiam swojemu zbiornikowi, nie jestem aż tak pewny swojej wiedzy, aby uważać ją za pewnik - komuś jak doradzam i nie widzę akwarium, to zalecam cierpliwość :)

A resztę to nam kolega @wasiu opisze za jakiś czas:)

Jaka lampa do tej kosteczki jest planowana?

I słusznie. Ja też nie jestem pewny dlatego pisałem że zrobiłbym testy za 1 lub 2 tygodnie.

Edytowane przez frizbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że już się wystarczająco naczytałem. Ale może Ty mi w takim razie wyjaśnisz, skoro 4,8kg skały leżało 2 lata w działającym akwarium reszta w sumpie w sklepie pewnie powyżej miesiąca, woda była z dojrzałego akwarium nie ma jeszcze piasku to co ma dojrzewać? i na czym polega dojrzewanie bo ja w takim razie nie wiem?

A teoria że na okres dojrzewania nie wpływa to czy skała jest odgazowana czy nie, też chyba jest nie bardzo zgodna z prawdą.

A ja jednak sądzę, że naczytałeś się za mało (i to jest wielce prawdopodobne) albo niewiele z tego co przeczytałeś zrozumiałeś.

Tego na czym polega dojrzewanie nie będę Ci tłumaczył bo jak dostatecznie dużo/wielokrotnie poczytasz dział dla początkujących to zapewne zrozumiesz.

Natomiast powiem Ci, że jestem z tej starej szkoły i nadal uważam, że akwarium kończy dojrzewanie po minimum roku. Niestety w przypadkach takich jak Twój zazwyczaj trwa to dużo dłużej..... :)

I oczywiście mimo, że wielu forumowiczów tłumaczy Ci pewne rzeczy, to Ty, jak każdy "młody wilczek" i tak wiesz lepiej.... Do Ciebie należy wybór: machać szabelką lub słuchać dobrych rad. W tym pierwszym przypadku zasilisz wkrótce liczne grono wołających o pomoc.

Tak czy siak dla mnie EOT.

Nara i powodzenia

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - czytam Waszą rozmowę i wymianę argumentów i widzę dwa różne podejścia do tematu dojrzewania. Każdy może wybrać swoją drogę i to jego indywidualna sprawa, którą wybierze. Niektórym tak jak mówi Frizbi - solniczka może nadawać się do zasiedlenia bardzo szybko (posiadając 100% świeżej wody i większość skały z działającego zbiornika) a innym wolniej zgodnie z założeniami kolegi Tomcio. Jak wiemy zależy to od wielu czynników, nad którymi nie sposób zapanować lub zaplanować według własnego uznania.

Co do mojej solniczki - życie (ryby) tak jak pisałem mam zamiar wprowadzać najwcześniej za 2 tyg ale tylko i wyłącznie gdy będę pewny wyników wody. Niemniej jednak nadal nie wiem czy mogę kupić już szczepkę np. zoa. Briareum wygląda doskonale w moim zbiorniku - dlatego ponawiam pytanie, które mogło gdzieś się zapodziać w czasie burzliwej rozmowy :D

@ Tomcio - lampa LED 50W - dzisiaj za parę chwil będę ją miał w rękach i wrzucę zdjęcia jak działa. Możliwe, że będzie trzeba coś jeszcze dodać oświetlenia ale póki nie wiem jak świeci nad moim zbiornikiem to nie mam co oceniać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jednak sądzę, że naczytałeś się za mało (i to jest wielce prawdopodobne) albo niewiele z tego co przeczytałeś zrozumiałeś.

Tego na czym polega dojrzewanie nie będę Ci tłumaczył bo jak dostatecznie dużo/wielokrotnie poczytasz dział dla początkujących to zapewne zrozumiesz.

Natomiast powiem Ci, że jestem z tej starej szkoły i nadal uważam, że akwarium kończy dojrzewanie po minimum roku. Niestety w przypadkach takich jak Twój zazwyczaj trwa to dużo dłużej..... :)

I oczywiście mimo, że wielu forumowiczów tłumaczy Ci pewne rzeczy, to Ty, jak każdy "młody wilczek" i tak wiesz lepiej.... Do Ciebie należy wybór: machać szabelką lub słuchać dobrych rad. W tym pierwszym przypadku zasilisz wkrótce liczne grono wołających o pomoc.

Tak czy siak dla mnie EOT.

Nara i powodzenia

T

Patrz jak chcesz umiesz normalnie pisać. Tak masz racje ja na pewno mało wiem i co jakiś czas czytam dział dla nowicjuszy, może nie tak często jak 5-6 lat temu (nano-reef.pl) ale czytam. Oczywiście nie wykluczam że kiedyś jeszcze będę prosił o pomoc a Tobie życzę żebyś nigdy nie musiał.

Mój przypadek jest inny (no chyba  że przełożenie części skały z jednego akwarium do drugiego i zalanie wodą z tego samego akwarium to taki sam przypadek?), tu chodzi o akwarium użytkownika Wasiu.

Kompletnie nie rozumiem oburzenia jakie powstało po zadaniu pytania chyba do tego między innymi służy to forum by pytać i odpowiadać.

Edytowane przez frizbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chińska led - właśnie przed chwilą wpadła w moje ręce. Po wypakowaniu stwierdzam bdb jakość wykonania, światło - potrafi zrobić bad pixele w oczach :D ale walory świetlne będę oceniał jak dzisiaj powieszę lampkę nad solniczką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chińska led - właśnie przed chwilą wpadła w moje ręce. Po wypakowaniu stwierdzam bdb jakość wykonania, światło - potrafi zrobić bad pixele w oczach :D ale walory świetlne będę oceniał jak dzisiaj powieszę lampkę nad solniczką.

A jakieś zdjęcia lampy i oświetlonego akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dzisiaj nie dam rady pokazać jak świeci nad szkiełkiem ponieważ zapomniałem kupić mocowania do lampy... Jutro jak tylko zamontuję to zamieszczę zdjęcia.

PS. Żywica zakupiona i podłączona. Woda kapie do zbiorniczka i będę pierwszy raz dolewał do solniczki :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi