Skocz do zawartości
wasiu

Kostka 64 litry budowa krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie mogę pochwalić się jakimś postępem w mojej solniczce smiling.gif
Wczorajsze zakupy w Acroporze w Warszawie pozwoliły na poważniejsze kroki.
Zakupiony został:
- piasek Nature's Ocean - Bio-Activ Live®Samoa Pink 4,5kg
- hydrometr JBL
- miernik TDS z termometrem (ręczny)
- żywa skała 4,2 kg + 4,8 kg odkupiona od forumowicza
- sól Coral Ocean plus 7 kg
- 35 litrów wody z działającego zbiornika

Wczoraj skała została ułożona i zalana wodą jednak jej troszkę zabrakło dlatego będę dzisiaj pierwszy raz solił wodę i dolewał do pełna.

Ułożenie skały według mnie jest dobre ale jak macie jakieś sugestie to proszę pisać. Nadmienię tylko, że czyścik spokojnie mieści się pomiędzy skałą a szybą.

Oświetlenie jest przejściowe ponieważ czekam na lampę ledową.
Korona też będzie ale dopiero jak przyjdzie lampa.

PS. Mam pytanie odnośnie filtra RO. Zakupiłem o taki:
http://allegro.pl/os...3849577180.html
TDS kranówy pokazuje 273ppm natomiast po osmozie 4ppm.
Filtr został najpierw uruchomiony na 2h bez membrany aby pozbyć się pyłu z węgla, następnie zamontowałem membranę i chodziło kolejne 2h aby pozbyć się środków konserwujących.
Czy taki wynik jak mam teraz (4ppm) jest ok czy coś źle zrobiłem? Dzisiaj chcę zrobić dolewkę ok 10-15 litrów.

Zdjęcia z przebiegu prac (jeszcze kable i inne bzdety nie są poukładane ale to tak na szybko):

post-3937-0-18579900-1390310235_thumb.jpg

post-3937-0-41166200-1390310235_thumb.jpg

post-3937-0-68725200-1390310235_thumb.jpg

post-3937-0-04926400-1390310236_thumb.jpg

post-3937-0-59751700-1390310236_thumb.jpg

post-3937-0-82319600-1390310236_thumb.jpg

post-3937-0-03844300-1390310237_thumb.jpg

post-3937-0-28175900-1390310237_thumb.jpg

post-3937-0-52754600-1390310237_thumb.jpg

post-3937-0-73407300-1390310237_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadając na Twoje pytanie - nie masz żywicy DI i stąd taki wynik po RO.

p.s. moja też podgląda akwarium w szlafroku, jak nie patrzę;)

Kosteczka ładna.

Jaka obsada dalsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale jak nie mam żywicy to mogę taką wodę zasalać i dolać do akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Jutro czegoś poszukam a na dzisiaj zrobię solankę z tego co wylatuje.

Natomiast co do obsady to pewnie będzie jakaś kreweta, popularny błazenek i coś jeszcze ale nie mam pojęcia co jeszcze. Ogólnie nie chcę mocno obciążać baniaczka bo nie mam odpieniacza, a będą same podmiany wody (jakieś 10%) co tydzień - dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zresztą tak jak Ci mówiłem śmiało można bez odpieniacza, na samych podmianach nawet z 3 niedużymi rybami pociągnąć (wiem z doświadczenia) :P

Nie mówiąc o tym że absorbenty możesz wrzucić jakieś (polecam Purigen).

Edytowane przez frizbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frizbi - dokładnie dlatego staram się działać jak mi powiedziałeś. Purigen itp już siedzą w kaskadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po za tym 4ppm po samej osmozie bez DI to chyba niezły wynik.

Odnośnie obsady zapewne już wiesz że nie należy wszystkiego naraz wrzucać, tylko powoli jedno stworzenie czekasz jakiś dłuższy czas (sprawdzasz czy nic się nie dzieje) i dopiero kolejne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasna sprawa. W sobotę zakupię krewetkę a ryby to dopiero za jakieś 3 tyg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaopatrz się w DI, bo będziesz miał później problemy. I zapomnij o wpuszczaniu już teraz jakiegokolwiek życia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie macie rację. Jak to mówią: pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :-)

Z życiem poczekam jeszcze 2 tygodnie, aż się wszystko ustabilizuje. Tylko czy mówiąc o życiu (krewetka i ryby) to wstrzymać się również z zakupem jakiś miękasów (grzybki i zoa)?

PS. Wczoraj oglądając akwa zobaczyłem malutkie krewetki (coś ok 1-2mm), 2 rozgwiazdy (ok 5mm średnicy) i kilka ślimaków. Czy mam je łapać? Zdjęć niestety nie posiadam bo aparat nie może złapać ostrości takich małych objektów nawet w trybie makro... Może uda mi się dorwać lepszy sprzęt to wrzucę zdjęcia do identyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie możesz się wstrzymać troszkę dłużej? Im więcej na początku puste akwarium stoi i woda się "przegryza" ze skałą tym lepiej. I później nie zasilisz tematów pt. "czym zwalczyć cyjano lub dino". Po prostu, im więcej rzeczy dasz na początek a system niestabilny, zaczniesz karmić, tym wiecej "chwasty" będą miały pożywki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dojrzeć musi, a nastąpi to u Ciebie dosyć szybko, zakładam że ta skała z Acropory odgazowana (no chyba że coś się zmieniło). Ja bym za 1 lub 2 tygodnie zrobił testy (chociaż 1 NO3), i wtedy możesz myśleć dalej.

Ślimaki i te robaczki (kiełże) przywlekłeś z mojego akwarium ze skałą zapewne, u mnie nic złego nie robiły.

Takie małe białe rozgwiazdy też bym zostawił, chociaż ciekaw jestem opini innych.

a nie możesz się wstrzymać troszkę dłużej? Im więcej na początku puste akwarium stoi i woda się "przegryza" ze skałą tym lepiej. I później nie zasilisz tematów pt. "czym zwalczyć cyjano lub dino". Po prostu, im więcej rzeczy dasz na początek a system niestabilny, zaczniesz karmić, tym wiecej "chwasty" będą miały pożywki.  

Nie pamiętasz jak to na początku było ... zapewne Ty też się doczekać nie mogłeś aż coś będzie w akwarium?

On miał połowę skały z działającego akwarium połowę wody z działającego akwarium, a resztę skały prawdopodobnie odgazowanej. Moim zdaniem nie musi aż tak długo czekać, aczkolwiek mogę się mylić.

Edytowane przez frizbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała była wyciągana z sumpa zatem wydaje mi się, że odgazowana. Testy zrobię dzisiaj wieczorem.

A co z wprowadzaniem życia w postaci zoa albo grzybków w ciągu najbliższych dni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest sport dla niecierpliwych

dojrzec musi, koniec kropka

a czy to potrwa 4 tygodnie czy 4 miesiace to inna sprawa.

dojrzeje jak testy pokaza ze jest dojrzale

prorokowac czy to bedize trwalo 2, 4,6 8 tygodni to raczej sie nie da.

to ze skala jest odgazowananie ma zadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On miał połowę skały z działającego akwarium połowę wody z działającego akwarium, a resztę skały prawdopodobnie odgazowanej. Moim zdaniem nie musi aż tak długo czekać, aczkolwiek mogę się mylić.

Wodę to miałem 100% z działających zbiorników. 50% skały jest od Frizbi'ego 50% z Acropory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi a co tam ma dojrzewac? I co rozumiesz przez dojrzewanie? Dlaczego twierdzisz ze nie ma znaczenia czy skala odgazowana czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi