Skocz do zawartości
solanka123

Pierwsza mała rafa koralowa 20l pytania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam akwarium slodkowodne 112l i 20l chce je przerobic na morskie czyli slonowodne ale ze rodzice kupuja mi caly sprzet wiec na poczatek tylko pozwalaja mi zrobic morskie z 20l a mowia ze jak sobie poradze to pozwola mi przerobic te wieksze mowie ze czym wieksze tym latwiej sie zajac ale oni nie zmieniaja zdania no to coz trzeba sie zabrac za 20l.

Akwarium 20l :
-wymiary:36x23x29

-oświetlenie 5W biała

-grzałka 50W

-filtr wewnetrzny jakis chinski

1)Oświetlenie pozostanie lecz dodam 2 listwy neonowe koloru niebieskiego (1 listwa-5W,sprobuje dodac zdjecie)

2)co dokupić?? grzałka zostanie i filtr lecz dokupie:

-pompe cyrkulacyjna(zdj.)

-aerometr

I co jeszcze????

3)Na razie bede lał wodę mineralną  przez 1-2 miesiac potem zmiana na duze akwa i RO , sol akwarystyczna  czy ja mam wymieszac sol z woda w oddzielnym pojemniku czy do akwarium wlac wode i dosypac sol i ona sama sie wymiesza??????

4)Ile kupić żywej skały ????

post-3981-0-54734000-1389737667_thumb.jpg

post-3981-0-83826600-1389737668_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudne zadanie na początek. To prawda, że do pewnego pułapu jest tak, im mniejsze akwarium, tym trudniej utrzymać je w dobrej kondycji.
20 l to lampka nocna, czy tam nocnik, jak kto woli.
Filtr wewnętrzny na nic Ci się nie przyda, poczytaj co to odpieniacz, cyrkulacja. "5W biała" to zdecydowanie za mało informacji o oświetleniu. Ważna jest temperatura barwowa w K (Kelvinach) i strumień świetlny w lm (lumenach). Woda mineralna to zły pomysł, szukaj raczej demineralizowanej/destylowanej. "Sól akwarystyczna" pojęcie dość względne, najczęściej pod tą nazwą sprzedawana jest zwykła sól niejodowana z jakimś chemicznym dodatkiem barwiącym, zdecydowanie nie nadaje się do akwarium morskiego.
Przede wszystkim czytaj, czytaj, dużo czytaj. Wiedzy trzeba poszukać, wysilić się troche, poczytać, masz kawał forum do przejrzenia, dużo darmowej wiedzy i dobrych rad :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co potrzebujesz:

• akwarium
  • oświetlenie t5
  • grzałkę
  • odpieniacz
  • pompę cyrkulacyjną
  • sól 
  • skałę ok 2-4 kg
  • piasek żywy
  • filtr RO/DI
  • termometr
  • TDI
  • miernik zasolenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim akwarium, nie jest niezbedny odpieniacz. Wystarcza regularne podmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi