Skocz do zawartości
Karczu

Zakup akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy moglibyście podać mi namiary, gdzie mógłbym zakupić za rozsądne pieniądze akwarium z kominem ?

Początkowo zastanawiałem się nad zakupem zwykłego akwarium i jego przeróbką. Później pojawiła się jeszcze opcja zakupu pudełka przelewowego, jednak jego koszt okazał się zbyt wysoki i może w podobnej cenie dostanę gdzieś gotowe akwarium z kominem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lub ewentualnie jaki jest orientacyjny koszt wykonania komina zewnętrznego oraz czy wycięcie kawałka szkła pod komin nie osłabi akwarium ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś z Zabrza, w okolicy masz kilku producentów m.in. eRybka, Myciok, do tego jeszcze pewnie miejscowi szklarze. Roześlij zapytania na pewno jakąś ciekawą ofertę wybierzesz.
Wiele zależy od tego jak duże ma być to akwarium, może znajdziesz szklarza dalej z niższą ceną i transportem. Pytaj, dzwoń :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, estetyczny zestaw, ale jeśli zamierzasz w tej szafce upchnąć sump i resztę gratów, to będzie ciężko niestety.

Ilu fachowców tyle cenników, w moich okolicach wywiercenie otworu w szkle to koszt ok. 20-30 zł (mogą Ci doliczyć za to, że wiercą w sklejonym akwa, a nie w samej tafli), do tego dochodzi wklejenie komina.
Podejrzewam, że różnica między kupieniem akwa i przerobieniem, a zamówieniem gotowego akwarium z kominem jest marginalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie minimalne wymiary powinien mieć sump do akwarium 240L ?

Bo myślę, że tą szafeczkę dałbym radę przerobić - tzn drzwiczki z prawej strony przenieść do środka, a szufladę i małe drzwiczki na prawą stronę.

W środku bym wybebeszył przegrodę, a w jej miejsce w celu wzmocnienia blatu wstawiłbym jakiś stelaż bądź dwa klocki drewniane (po jednym z przodu i z tyłu).

W ten sposób uzyskałbym większą przestrzeń na sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia co chcesz w nim zmieścić, minimum to miejsce na odpieniacz i pompę obiegową, musisz też wziąć pod uwagę jakiś zapas, który pomieści wodę spływającą z akwarium przy wyłączeniu pompy obiegowej. Dodatkowe miejsce możesz przewidzieć na wszelkie filtry, absorbenty, refugium, czy inne dodatki.
Jeśli wykładasz większą kasę na większe akwarium, warto wszystko dobrze przemyśleć przez kupieniem czegokolwiek.
Co chciałbyś mieć w akwarium? 40 cm szerokości to dość wąsko jak na morski baniak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaję sobie sprawę, że jest to trochę wąsko ale akurat taki zestaw jest w promocji (1579 zł)

A i szafki pod głębsze akwaria ciężko dostać. No chyba, że robić samemu.

Akwarium obsadzić myślałem jakimiś koralami miękkimi, kilka twardych oraz parę rybek - jakieś błazenki, babki i mandaryn. Do tego jeszcze jakieś krewetki. 

Coś co żyje w zgodzie z koralami. Nie wiem czy warto ukwiały wkładać, bo do tego etapu jeszcze nie doszedłem.

Generalnie ryb będzie niewiele.

Edytowane przez Karczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałem kiedyś taki temat -

Likwidujesz - podziel sie przyczyną swej decyzji..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś pytałem o akwaria w eRybce.

I tak:

zbiornik o wymiarach 120x50x50 z kominem zewnętrznym to koszt 630zł, a z kominem wewnętrznym to 560zł

Dodatkowo gdybym chciał przednią szybę OptiWhite to dopłata 100zł

Zastanawiam się teraz czy kupić akwarium z kominem zewnętrznym czy zwykłe akwarium za połowę mniejsze pieniądze, a komin wew. robić we własnym zakresie zlecając tylko wykonanie otworów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi