Skocz do zawartości
MixEEr

Projekt +/- 1300 litrów MixEEr'a

Rekomendowane odpowiedzi

A dla mnie istotny...

Tunze ladnie wypadają watowo, ale sam zdecydował bym się na sprawdzony sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu kolejny pojemny zbiornik niby ,a tak nieproporcionalny?

kurcze brodzik,szkoda no ,miejsca to zajmie, a tak naprawde bedzie wygladał na mały

to tak jak dla porównania mniejszy; 100cm dł  15 cm wysokości

tosz to wyjdzie taki strumyk kolejny

przecież przy 1300 litrów moza by było piekny baniak zrobić,szkoda troche

no ale............

jak masz możliwosć zmienić plany to pomyśl nad tym :thumbsup:

bo z bliska na akwarium nie popatrzysz  :D

za każdym razem trzeba będzie dymać z krzesłem na drugi koniec pokoju żeby zobaczyć gdzie ryby popłynęły hehe

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co proponujesz? Bo nierozumiem o co ci konkretnie chodzi? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100cm wysokości minimum, mówią że nie siegniesz dna,a po co tam sięgać,w połowie zalewania wszystko ustawić

potem można się zaopatrzyć w szczypce odpowiednie

wiesz jakie wrażenie robi taka ściana wody?

po drugie ,nie musisz takiej długiej lampy kupować

a na metr wody każde ledy ci doświetlą dno

itd

a zobacz to badziewie :crazy:      

dramat hehehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze juwewaldi zauważ , że kolega chce mieć dużą ilość pokolcy więc zbiornik musi być długi. Po drugie hmmm po co sięgać do dna? Jesteś doświadczonym akwarysta wiec powinieneś wiedzieć. Po trzecie taki zbiornik 100cm wysokości bedzie 3 razy droższy przy tym samym likrarzu. Ale fakt wysoki zbiornik robi wrażenie i powiem mimo tego krotko. Miałem kiedyś zbiornik 120x120x75cm nigdy wiecej !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie zastopi widoku na rybę która płynie z jednego konta zbiorbika na drugi, tak plynie i płynie :-P widziałem to u kolegi który właśnie ma 240cm długi zbiornik-rewelacja! A jak będę chciał ogladac zycie z bliska to podejde, akwarium ma być na wysokim stelażu (100cm) więc nie czeba będZie się garbic :-)

Pozatym ilość ryb uliCy się na cm kwadratowe powierzchni, a nie na ilość wody, przy więksZej ilość ryb lepiej mi mieć większe dno niż wyższa tafle wody, pomijam już problem z ustawianiem korali, szczepek itd

Aha, no o najważniejsze zbiorbik ma byc atrakcją salonu, do okola którego bedzie sofa i ława :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najfajniejszym zbiornikiem jaki miałem było akwarium o wymiarach 260x65x65 A jak będę chciał widzieć wszystko razem to założę sobie 120cm z paletkami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze juwewaldi zauważ , że kolega chce mieć dużą ilość pokolcy więc zbiornik musi być długi. Po drugie hmmm po co sięgać do dna? Jesteś doświadczonym akwarysta wiec powinieneś wiedzieć. Po trzecie taki zbiornik 100cm wysokości bedzie 3 razy droższy przy tym samym likrarzu. Ale fakt wysoki zbiornik robi wrażenie i powiem mimo tego krotko. Miałem kiedyś zbiornik 120x120x75cm nigdy wiecej !!!

jak myślisz, ten dziadek David z pierwszego filmiku szpera przy dnie?

nie wiem dalej ,po co?

ale jak to mówią ,jedni wolą brodzik inni basen  :thumbsup:

każdy ma swoje pojęcie estetyki

ps.

Fox ,wyraziłem swoje zdanie,mogę?  :)

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juwewaldi jasne , że możesz. Źle mnie odebrałes :) Ja też wyraziłem moje zdanie na przykładzie twojego posta. Także przyznałem Ci racjie w kwesti wyglądu :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! ja tu jestem chyba najświeższy z was wszystkich,ale mam już trochę wyrobioną opinię na temat dużych wysokości zbiorników bo sam mam 145x45x80 Wiem zaraz tu przeczytam skąd taki wynalazek wytrzasnąłem he he,ale takie szkło się trafiło to i takie cudo stanęło u mnie w salonie. Ale do rzeczy tak jak wyżej czytałem "nigdy więcej takich wymiarów" to się pod tym podpisuję ręcami kopytami i wsssszytstkim czym dam radę!!!!! Baniak robi naprawdę niesamowite wrażenie,ALE w okresie zakładania,ustawiania i obsługi na początku to jest totalne nieporozumienie i nawet najlepsze szczypce kleszcze łapki itp. nie będą tak sprawne jak paluchy niezgrabne! Wiem bo nadal jestem na etapie powolnej aranżacji i wiecznie gdzieś czegoś nie włożę nie przesunę a już o szczepkach które wpadną w jakąkolwiek dziurę poniżej 65cm to zapomnij! Mikołaj ma tyle miejsca na ścianie to tyle chce wykorzystać co do wysokości to O.K a co do głębokości to tez bym dołożył parę centymetrów ale to już chyba nie od niego zależy a od konstrukcji domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, oto już kompletny projekt sumpa ;)

xuh7.png

słuchajcie, mam pytanie, bo planuej dac waveboxa zewnętrznego, tylko nie wiem, czy dac jednego, czy może dwa ? pompa do waveboxa lub 2waveboxów 2 pompy to JEABO WP-60 (20 000 l/h) . . .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
praca pompy głównej z wydajnością 12k ltr/h przełoży się przy podanych wymiarach na podniesienie słupa wody w komorze zrzutu

przynajmniej o 2 cm > ~ 26 cm słup wody dla skimmer'a wewnętrznego > dobrze jest wziąć to pod uwagę dysponując konkretny typ odpieniacza ...

przy takim wydatku można pomyśleć również o dodaniu do komory zrzutu dodatkowej przegrody, która będzie 'robić' za kierownicę.

na zdjęciu widać o co chodzi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem całość, policzyłem litraż, policzyłem ryby w górnej granicy.... wychodzi że planujesz 89 szt rybek /1000 l wody. Mój baniak jest wysoki na 1m przy długości 1,8  i szerokości 0,8. Doliczyłem się w nim coś 40-50szt ryb, i powiem Ci że jest tłoczno. Pomimo że mam gatunki preferujące różne głębokości.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsada rybna na ten moment jeszcze do przemyślenia głębokiego. Także to nie jest na 100 procent a mniej wiecej takie lozne rozmyślania, teraz skupiam się na konstrukcyjnych sprawach. Na dniach zamawiam akwa i nie wiem co z tymi wavenoxami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zmiany, zmiany zmiany . . . co myślicie o takim projekcie sumpa ? już sam nie wiem jak to zrobić ;/ 

alq2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

im prosciej tym lepiej

nakombinowales jak murzyni z paciorkami

zrob 3 komory

odpieniacz | DSB albo zywa skala | pompa + filtry przeplywowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi