adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 Co sądzicie o tej soli która tak prężnie jest reklamowana na forum ?? No i nie ukrywajmy cena też atrakcyjna . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 Sa zagorzali zwolennicy i przeciwnicy. Mysle ,ze to kwestia stosowania sie do instrukcji. Mnie jakos nie przekonuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 No właśnie mnie też nie bardzo przekonuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 Coś więcej możecie napisać dlaczego Was nie przekonuje :-) Używam ją od lipca i nie narzekam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 (edytowane) Mnie dlatego ,ze najpierw mi ktos odradzil komu bardzo ufam w tym zakresie. Inna sprawa to fakt iz sporo osob na NR uzywajacych ta sol pisze o jakis dziwnych kataklizmach. Ale tak jak pisalem moze to byc kwestia odpowiedniego stosowania wiec niechce robic antyreklamy mozliwe ,ze dobremu produktowi. Edytowane 16 Listopad 2013 przez Amfiprion Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 No mnie przede wszystkim trochę ta niska cena odstrasza. Ale może to nie żaden wyznacznik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 No właśnie mnie też nie bardzo przekonuje. Od 3 lat używałem tropic marin ale niedawno pomimo bardzo niskiej ceny co bardzo mnie odstraszało -zdecydowałem sie na podmiany codziennie po 50% przez 5 dni czyli razem 1500 litrów na tej soli, żeby zbić NO3 i zbiłem. Od 2 m-cy jadę na tej soli bez dodatków (ABC + M grotecha) i jestem pod wrażeniem dobrych parametrów Mg, Ca, KH, oczywiscie rafy i zdrowia ryb. Zobaczymy co dalej . Nie mam SPS-ów / może to ważna informacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 Używam ją od lipca i nie narzekam. Snejku, zupe solisz ? )) Nie mam SPS-ów / może to ważna informacjato istotma informacja.mi kiedys za***iscie miekasy rosly na soli sery byly czase, ze mialem zbiornik na soli AM i tez dobrze miekasy sie mialy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Faktycznie sporo osób narzeka na tą sól. Choć tania nie musi oznaczać zła. Snakecharner twierdzi , że jest ok. a przyrosty ma przecież bardzo dobre. Wiem , że sama sól nie powoduje przyrostów ale jednak musi to oznaczać iż nie powoduje pogorszenia się parametrów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Co innego solę ale to niespodzianka :-) Niedługo się dowiesz :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sewer 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Ja używam tej soli od ponad roku i jestem bardzo zadowolony. Parametry stabilne, korale rosną , ładnie sie wybarwiaja. Mam dosc sporo ryb i obficie je karmie. Probiotyki zawarte w soli i mocny odpieniacz pozwalają mi utrzymać bez problemu niskie NO3 (1-2) i PO4 0,03?(używam tez adsorbent AF). Jedyne na co zwracam uwagę to to zeby nie szaleć z wysokim Kh. Z moich doświadczeń wynika ze w moim baniaku nie powinienem wychodzić powyżej 7,5. Choć był czas ze długo miałem poniżej 7 i tez było dobrze. Jak miałem lekki problem z reaktorem i Kh mi sie podniosło akry zaczęły podwijać sukieneczki... M.in. Dlatego dzisiaj jadę na Ballingu i mam spokój. Filmik poniżej dowodzący ze sie da... Przynajmniej u mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 no trzeba przyznac, ze masz reke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 sushi ja cie rozumie. jednemu piszesz - zupe solisz,dugiemu - dobra informacja ,trzeciemu - masz rękę czegoś tu nie łapię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 ...Inna sprawa to fakt iz sporo osob na NR uzywajacych ta sol pisze o jakis dziwnych kataklizmach... Tylko nikt nie pokazał tych "kataklizmów"...ja też jej kiedyś używałem i nie miałem z nią żadnych problemów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 (edytowane) sushi ja cie rozumie. jednemu piszesz - zupe solisz,dugiemu - dobra informacja ,trzeciemu - masz rękę czegoś tu nie łapię sa tacy co im sol nie przeszkadza co tu rozumiec Edytowane 17 Listopad 2013 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Uzywam soli AF FSRS. Kazde opakowanie po rozmieszaniu nowej solanki wykazuje bardzo stabilne wartosci Mg, Ca, KH. Dodatkowo dobrze sie miesza, nie stwarza mi zadnych problemow, a korale rosna i sie rozwijaja. (Choduje miekasy i twardziele) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Dlaczego trzeba utrzymywać niskie KH przy tej soli, pelletkach i jeszcze innych metodach wspomagających bakterie? Czemu to ma służyć bo rozumiem że ma być stabilne ale dlaczego niskie? Zawsze mnie to zastanawiało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Odpowiedź wydaję się dosyć prosta . Należy utrzymywać takie parametry jak w naturze . To tak jak by stabilnie utrzymywać temperaturę w domu 40 stopni :-) nie sądzę abyś czuł się dobrze. Zresztą po co trzymać wysokie kh ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach