Skocz do zawartości
blik

Ręce opadają

Rekomendowane odpowiedzi

a co ma ogończa przyjacielu do ryb z "normalnymi" płetwami ogonowymi??? bo - nigdy nie mówiłem żem rozgarnięty wiec nie pojmuję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

falco, a po co masz byc rozgarniety skoro masz definicje i ona ci wszystko juz wytlumaczyla :)))

tylko ta ogoncza to uparte bydle :) definicja swoje a ona swoje :))) nic nie slucha co definicja mowi :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suschi - zbyt inteligentny jesteś by pierdzielić głupoty. Oboje wiemy że o jeden most za daleko poszedłeś... Ja nie chciałem w swych wypowiedziach w Twym kierunku niczego złego. źle odebrałeś mój może nie do końca trafny żart. Jednak, nie dyskredytujmy się tutaj wzajemnie bo chyba nie o to chodzi. A ryby jednak potrzebują, może poza Twoja ogończą płetwy ogonowej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

falco, nie chce mi sie z toba przepychac, moje mosty zostaw mi a swoje sobie.

moje pokolce jako "napedu" uzywaja pletw piersiowych, twoje ogonowych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ryby jednak potrzebują, może poza Twoja ogończą płetwy ogonowej :)

Tak samo jak to forum wpisów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co mam Ci na to odpowiedzieć - że podważasz autorytety ichtiologii??? Pisz co chcesz. Wyciągnąłem rękę - Ale Ty jej nie potrzebujesz boś mądrzejszy - to sobie bądź.

Tak samo jak to forum wpisów?

A ty to w ogóle wiesz o czym piszemy? - dupczysz coś w ogóle bez sensu.

@falco66 - upominam po raz pierwszy i ostatni:) - czasem lepiej zamilknąć niż napisać dwa zdania za dużo... @dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty to w ogóle wiesz o czym piszemy? - dupczysz coś w ogóle bez sensu.

Jeśli masz ochote na pogawędki to zmień forum.

Tytuł tego wątku fajnie spasował teraz do Ciebie,co myślisz że w sieci jesteś anonymous,pogieło Cie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum nie zaglądałem już dobre dwa miesiące, a dziś wpadłem tak z czystej ciekawości.

Patrzę w prawo i wiedzę, że po raz kolejny ciekawe tematy maltretuje falco66... aż się dziwię dla czego jeszcze Cię tu trzymają....

Ostatnio kiedy czytałem twoje wypociny po prostu irytowałem się tym, że tłuczesz głupkowate posty na potęgę a admni nic z tym nie robą.

Dziś się z tego śmieję a raczej z twoich wypowiedzi które po części kreują ciebie jako błazna.

Teraz wracając do tematu:

Jeśli to jest zabieg podobny do praktykowanego przycinania ogonów i uszu psom, to debilizm jest dobrym określeniem. 

Jeśli choroba - no cóż...

Po przeczytaniu tego tematu jestem jak najbardziej za słowami Sushi, sam miałem hepatusa więc wiem jak ten zwierzak się porusza...

Myślę, że Twój tok myślenia jest spowodowany ślepemu wierzeniu w to co ktoś napisał.

Ja jestem zdania, że dyskusja ta wynika z błędnych interpretacji definicji. Bo diabeł tkwi w tym, że ktoś nazywa płetwę ogonową/ogonem.

Pozwolę sobie zacytować:

płetwa ogonowa - (łac. pinna caudalis, ang. caudal fin) – u większości gatunków jest jedna, rzadziej dwie. Jej główną funkcją jest tłumienie zawirowań wody. Najczęściej nazywana jest po prostu ogonem. Płetwa ta stanowi główny napęd popychający rybę do przodu. Ruch ryby jest efektem powtarzalnych, silnych skurczów mięsni, następujących faliście wzdłuż jej ciała.

Celowo podkreśliłem 3 zdanie oraz wytłuściłem ostatnie.

Dla mnie ogon, to ogon a płetwa ogonowa to zupełnie co innego.

Ostatnie zdanie idealnie opisuje dla czego ryba płynie, mało tego śmiem twierdzić, że to właśnie jest najlepszy argument ponieważ ryba używa większej ilości mięśni i niejako również powierzchni do zagarniania wody, niż w przypadku samej płetwy ogonowej, co z pewnością jest najefektywniejszym sposobem na poruszanie się.

BA! - hepatus na filmie idealnie to przedstawia - według Falco powinien stać w miejscu, a jednak pływa i to nawet żwawo i to ma się identycznie do pozostałych gatunków, np. zwróćcie uwagę na delfina czy rekina, one ruszają całym ogonem¸ a nie tylko samą płetwą ogonową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tofik - kolejny głupawy i zaczepny post - bo nie dało sie bez obrażania innych...

Prosiłeś żeby Ci ten temat odblokować i co? Miała być wielka merytoryka, a jak zwykle pokazałeś brak klasy z kilkoma zdaniami z wikipedii.

Do wszystkich:

Kolejny zaczepna i obrażająca innych odpowiedź = BAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupawy?

Dokładnie wyjaśniłem na czym polega problem przez których wybuchł konflikt. W sposób rzeczowy udowodniłem, że moja teza ma sens, i zupełnie nie rozumiem, czemu niby sądziś, że wiedzę biorę z Wikipedii - jestem zaskoczony....

To co napisałem wynika z rozumowania zdrowo rozsądkowego, a nie wyczytanego z źródła intenetoego tak jak to ma miejsce z tą definicją.

Cały ambarans o nazywanie płewty ogonowej/ogonem ot i tyle.

BTW. Mój post traktujesz jako obrażanie?

Według mnie obrazę sieje falco siejąc ferment w każdym temace wciskajać swoje 3 grosze gdzie się tylko da. Jesli ktoś mi zaraz wyjedzie, że jak mi to nie odpowiada to nie muszę korzystać z tego forum to ręce opadną poniżej dolnej części pleców...

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez osobistych wycieczek się nie dało? Nie! - dlatego jest głupawy. Tylko dzieciaki w piaskownicy i politycy na mównicy tak robią;)

Wyjaśniaj, opisuj, ale nie zaczepiaj innych. To nic trudnego - po prostu ignorujesz kogo nie lubisz i piszesz co masz do napisania.

W tym tkwi ambaras - dzielić się wiedzą, nie obrażać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blik możemy założyć , że jest to naturalny odsetek wylegnietych osobników lub odstepstwo od normy powstałe na skutek pestycydow itp.

Masz racjie tych ryb raczej się nie rozmnaza w zamknietych zbiornikach. Ale jest jedna spółka rolno hodowla w singapurze która eksperymrntuje z wycieraniem pokolcow na farmach hodowlanych i pozyskiwania ich larw z toni wodnej. Taki narybek można podchowac mimo iż w naturalnych warunkach nie miał by szans na przeżycie.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Przypomnę że to ja napisałem o debiliźmie ludzi jeśli celowo tak krzywdzą stworzenia. 2 Ja zacytowałem definicję. 3. Nie twierdziłem od samego początku że ryba bez płetwy ogonowej nie potrafi pływać co nawet widać na filmie. 4. Twierdziłem i dalej twierdzę że ta płetwa jest im do życia potrzeba inaczej natura nie dałaby rybą tych płetw i o to tu tylko chodziło. 5. To z innych wypowiedzi wynikało że ta płetwa jest zbyteczna - czego przykładem ma być ogończa która nie ma typowej płetwy ogonowej. 6. Dla Tofika - z jego czy mojego cytatu  "Płetwa ta stanowi główny napęd popychający rybę do przodu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.