Skocz do zawartości
Dasti

Przesiadka ze słodkiego na słone.

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno przy prostych koralach nieprzekroczysz 100 zł miesięcznie. Oczywiście jeśli jesteś zdecydowany na FO to tylko dodatkowa informacjia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz się Kolego. Mnie Bozia na "wielkości" to poskąpiła :). Ale by nie popaść w kompleksy zawsze sobie mówiłem - w dużym ciele - duże ciele..... :). Co mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie?- Przyznawałem się tu do tego że prócz baniaka z koralami mam takie gdzie żyją drapieżniki i inne. Przez długi czas nie miałem tam odpieniacza a tylko filtr kubełkowy. (do czasu - aż mojej Pani zachciało się i tam wprowadzić korale - ogólnie= czy ten odpieniacz coś tam daje nie potrafię stwierdzić, coś tam Jej rośnie, czy fajnie? - to inna sprawa, no ale jest). Wcześniej był kubełkowy + częste podmiany wody. Parametry odbiegały i to znacznie od tych tu opisywanych  forum- ale ciekawostka - w tym akwarium nie miałem żadnego truposza poza ofiarami wzajemnej agresji.... Wnioski wysuń sobie sam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dasti, nie trzeba być bogaczem,żeby móc pozwolić sobie na założenie akwarium z ładnymi, prostymi koralami miękkimi. 

Wystarczy lampa T5 4x54W, odpieniacz [deltec mce600 lub turboflotor blue 1000], dwie pompy cyrkulacyjne JVP 102, piasek, sól, 20kg skały, hydrometr,grzałka ; i startujesz z baniakiem rafowym, nie trzeba żadnego gigantycznego majątku żeby wystartować ze swoją pierwszą rafką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

falco sam wiesz że wielkości człowieka nie mierzy się jego wysokością.  Wnioski wyciągnięte. :) Czy mógłbyś mi powiedzieć jakie media filtracyjne miałeś w filtrze. Natomiast do częstych podmian jestem przyzwyczajony gdyż w holenderskim co tydzień podmieniałem 25% wody. :wink:  

Marcinus bardzo Ci dziękuję za techniczne informacje na pewno gdy będę zakładał rafę to je wykorzystam :yes:

Edytowane przez Dasti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Dasti,

Jeśli podoba ci się akwarium rafowe a chcesz je zbudować tanim kosztem to może zamiast żywej skały wystartuj na suchej. Do Twojego litrażu powinno wystarczyć jakieś 25 kg suchej skały, jak poszukasz na targowisku to może znajdziesz w okolicach 10-20zł/kg, do tego jakieś proste koralowce typu Xenia, zoaski, grzybki (czasami ludzie oddają prawie za darmo) i akwa będzie dużo piękniejsze i ciekawsze. A jak zrezygnujesz z rybek na rzecz krabików i krewetek to nawet bez odpieniacza pociągniesz. Albo na jakimś tanim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki rysio2000 brałem pod uwagę zarówno suchą skałę , jak również  tuf . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam się że często nawet do 1- m-ca olewałem ten baniaczek z podmianami i nic się nie działo. Owszem azot to był koloru gaci Św. Mikołaja a tam Jakby nikt nie zwracał na to uwagi.... Co było w kubełku - wata/gąbka/węgiel/sorber fosforanów... czyli nic więcej niż w słodkim.... Grzałki nie mam tam - bo lampy dają tyle że jest prawie stała temp. ( jak rośnie podnoszę lampę, jak maleje opuszczam). A - w pończosze mam tam wsadzone te kamole na azot, (czy coś dają to nie wiem). Fakt że na niektórych kamolach rosną glony (chociaż co raz mniej)- ale to nawet fajnie wygląda. Dodaje jakiegoś tam życia. Tak gwoli "osiągnięć" - murena gwieździsta ok 40cm, duży hepatus (od paru dni), sumik rafowy coś z 18cm, skrzydlica tak spod 15cm, ryba-wędka tak z 18cm, do tego slimaki/ rozgwiada piaskowa/jeżowiec....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to są kamole na azot ? Jakiś środek do jego rozkładu.? Sądząc po wielkości rybek wygląda na to że jest im ok. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwierz - by prawidłowo podać nazwę zszedłem do piwnicy gdzie mam filtrację by odczytać nazwę tego ustrojstwa - niestety, wywalono już pojemniki z nazwą. Siporax, czy podobnie, Jednak uważam że każdy sprawdzony sposób namnożenia bakterii rozkładających azot zda tu egzamin. Mało tego - jak oglądam na sacie program poświęcony budowie akwariów  morskich na bazie sztucznej rafy opartej na poliwęglanie, i sztucznych koralach, domyślam się że są środki niwelujące rozwój glonów i nieszkodzące rybą. W twoim przypadku tę drogą bym kroczył. Gdzieś jest tajemnica że tak można tylko jak do niej dotrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki falco .Siporax to bardzo dobry biologiczny materiał filtracyjny , namnażają się na nim pożyteczne bakterie. Zapewne to jest to. Dziękuję Ci bardzo za okazaną pomoc i rozświetlenie [ chociaż w części] mrocznych meandrów akwarystyki morskiej .Już wiem którą drogą powinienem kroczyć. Widać światełko w tunelu. Pozdrawiam . Do nastęnego spotkania. :thumbsup:

Dziękuję wszystkim za pomoc ,zaangażowanie i dobre rady. :)  

Edytowane przez Dasti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rysio2000 kolega chce założyć FO a Ty piszesz o rezygnacji z rybek.

Z tego co zrozumiałem Kolega Dasti chce założyć akwarium tanim kosztem, nie koniecznie FO. Są różne możliwości i najlepiej rozważyć wszystkie opcje żeby wybrać dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Na tę chwilę jeszcze nie . Jak będą jakieś konkrety to oczywiście dam znać. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciałbym jeszcze zapytać o taką rzecz. Czy można jako elementu dekoracyjnego  w akwarium morskim użyć kamieni wapiennych ?. Myślę tu o ''wapieniu filipińskim'' . Pozdrawiam.

P.S. Przepraszam za post pod postem.

Edytowane przez Dasti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś od kupiłem akwarium w którym było sporo wapienia filipinskiego. Ale ogólnie z uwagi na praktycznie żadną porowatosc i nie pewną czystość bym nie ryzykował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość powie że nie....... (Cholera wie co siedzi w tym filipińskim kamolu więc po co ryzykować). I może będą mieli rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okey rozumiem. A czy'' czysty'' kamień wapienny nadaje się.Czysty czyli odłupany ze skały wapiennej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi