Skocz do zawartości
KarmazyN

Ledy proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

@Dominik

Już pisałem dlaczego nie zmniejszyły się, w domu mam 20 stopni przez cały rok i przy ledach grzałka brała tyle prądu co oszczędność związana z lampą. Lampę miałem 3 miesiące i to wystarczyło, wiem ile zużywałem prądu wcześniej i było prawie to samo. Lampa razor. Nie wiem o co ta spinka skoro każdy wie że przy ledach trzeba dogrzewać. Zresztą nie będę się spierał skoro nie dopytując o szczegóły wiesz że miałem szmelcowatą lampę bo nie grzała wody i za krótko ją używałem (3 miesiące) żeby cokolwiek wiedziec o zużyciu prądu to ok.

Lampę zmieniłem bo mi się podoba wybarwienie korali pod t5 nie dlatego że była szmelcowata jak to stwierdziłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LukaS - pisz precyzyjniej, to nie będzie nieporozumień - dla  jednego KRÓTKO to znaczy 3 dni - dla ciebie to 3 miesiące. Problematyczność rozumienia słowa pisanego polega na tym, że ciężko wywnioskować z kilku nieprecyzyjnych zdań, o czym dokładnie  chce opowiedzieć piszący. A razor... cóż...:)

No i napisałem że szmelc - owszem - bo jak lampe led, którą zalecają stosować 0,5W na litr porównać z hqi które dają 1//w na litr to jak tyle samo prądu żarły, no to jakaś niefartowna ta twoja ledówka była. A jeżeli zakupiłeś 250W led i 250W HQI to nie trzeba być geniuszem aby zobaczyć że tyle samo prądu brać będą - czy to po 1 dniu czy po trzech miesiącach...;)

...jak ledy nie grzeją, to nie dobrze (z ledami zawsze jest problem ich chłodzenia - ale wielu powiela bzdurę - ledy nie grzeją). LED ma wielkość ok 3X3mm --- z tyłu  grzeje okrutnie, tak że aż trzeba dawać radiatory i wentylatory... ale do przodu to już nic nie dochodzi... zaskakujące... pewnie nie tak bardzo do przodu, jak i do tyłu - ale grzeją:)

Mnie się w ledach podoba to, że można sobie regulować światłem. Jak kupowałem żarniki HQI to byłem skazany na to co kupiłem.

Ale wiadomo, wolny wybór:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominich chłopie Ty czytasz co ja w ogóle piszę ;)? Lampa t5 miała 240w a lampa LED 160w i brała 160. T5 podgrzewają wodę przez co grzałka się nie włączała, LED nie grzeje WODY i dlatego grzałka włączała się często. Rachunek był taki sam przez tą grzałkę, kumasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam, czytam - i widzę że na siłę chcesz przeforsować swoje zdanie. W nocy pewnie też Ci się grzałka nie włącza bo czarodziejską mocą cudną lampa T5 po prześwieceniu 10ciu godzin tak nagrzewa wodę, że stygnie ona przez kolejnych 14 i nie dalej się grzałka nie włączy... tego nie kumam:)

Ale może masz inne warunki klimatyczne w domu - ja w biurze i mieszkaniu odniosłem na spory plus przejście na ledy. Tyle z mojej strony:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam, czytam - i widzę że na siłę chcesz przeforsować swoje zdanie. W nocy pewnie też Ci się grzałka nie włącza bo czarodziejską mocą cudną lampa T5 po prześwieceniu 10ciu godzin tak nagrzewa wodę, że stygnie ona przez kolejnych 14 i nie dalej się grzałka nie włączy... tego nie kumam:)

Ale może masz inne warunki klimatyczne w domu - ja w biurze i mieszkaniu odniosłem na spory plus przejście na ledy. Tyle z mojej strony:)

PrZy zamkniętej obudowie woda u mnie ma 28 stopni przez noc spada do min 25 .

Nie mam grzalki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak ledy nie grzeją, to nie dobrze (z ledami zawsze jest problem ich chłodzenia - ale wielu powiela bzdurę - ledy nie grzeją). LED ma wielkość ok 3X3mm --- z tyłu  grzeje okrutnie, tak że aż trzeba dawać radiatory i wentylatory... ale do przodu to już nic nie dochodzi... zaskakujące... pewnie nie tak bardzo do przodu, jak i do tyłu - ale grzeją :)

To chyba nie do końca tak. LEDy produkują ciepło (grzeją się) to ciepło zazwyczaj idzie do góry i do akwarium nie dochodzi.

Natomiast T5 produkuje dużo promieniowania podczerwonego, które trafia do akwarium (tak jak światło widzialne) i nagrzewa wodę.

Raczej nie zastąpi to grzałki chociaż kto wie, może w jakiś specyficznych warunkach? Na pewno w lecie nie jest to pożądane.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie lampa swieci 12h, rano mam 24,5 a jak gasną wieczorem swietlowki mam 25,5. Grzałke mam ale nie jest ona nawet podłączona do prądu i wyobraź sobie że tak jest już od dłuższego czasu. 1200litrów wody ma duzą bezwładnośc i dlatego takie nieskie skoki temperatury, jak miałem 250l to były różnice 2-3 stopni. Nie wiem dlaczego chcesz przeforsować cos o czym jak widać nie masz pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wyobrażam sobie, wyobrażam:)

Ale oki, skoro przeforsowałeś swoje zdanie to teraz grzecznie będę czytał, jak będziesz pomagał nowemu koledze w założeniu akwarium i zrobieniu go jak najbardziej eko:) - bo na tym mu zależy.

I mam nadzieje że z równą werwą będziesz odpowiadał na jego pytania, jako doświadczony morszczak:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium musi pozerac prąd, jak sie chce mieć eco to chyba nie to hobby. Aha jeszcze jedno ją nic nie forsowalem tylko opisałem swoje spostrzeżenia. Nie rozumie coś sie tak uczepil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi