KarmazyN 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2013 (edytowane) Witam, jestem tutaj nowy i mam w planach zbiornik 180x80x70 (1000l) w związku z tym, że nie chciałbym wydawać majątku prąd oraz na rzeczy, które mogę sam zbudować. Wiem, że było wiele postów odnośnie Ledów ale chciałbym się upewnić czy dobrze myślę. Znalazłem Ledy 10 W = 10000K/ 15000K oraz 10W = 15000k-20000K są to High Power Led Power: 10W LED chip Forward Voltage: 9-11V Forward Current: 1000mA Lumen Output: 900-1000Lm Viewing Angle: 125° chińszczyzna ale są w przystępnych cenach i chciałbym się dowiedzieć czy można z nich zbudować lampę do wyżej wymienionego zbiorniku. Myślałem o tym aby zrobić 4 rządki po 8 takich Ledów w stosunku 1:1. Czyli w sumie będzie około 320W . Każdy z Ledów będzie musiał doświetlić powierzchnię około 10x10cm. Chciałbym mieć w tym akwarium dużo korali oraz mieć niskie rachunki za prąd. Proszę o pomoc. Wkradł mi się błąd. Każdy z Ledów będzie musiał doświetlić powierzchnię około 20x20cm. Jeszcze się zastanawiam tym aby dać trochę gęściej tych Ledów i zrobić lampę około 600W. Edytowane 4 Lipiec 2013 przez KarmazyN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2013 Witam, jestem tutaj nowy i mam w planach zbiornik 180x80x70 (1000l) w związku z tym, że nie chciałbym wydawać majątku prąd oraz na rzeczy, które mogę sam zbudować. bla bla bla bla........... Chciałbym mieć w tym akwarium dużo korali oraz mieć niskie rachunki za prąd. Proszę o pomoc. zaloz przyzwoite 150 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2013 (edytowane) Szukasz oszczędności na prądzie rzędu 100zł...wg mnie gra nie warta świeczki, szczególnie że lampa to najważniejsze urządzenie zaraz obok odpieniacza. Jeden koral może kosztować kilka razy więcej, może zastanów się rzeczywiście nad tym co Sushi napisał, jeżeli nie masz możliwości na tak duży zbiornik. Edytowane 4 Lipiec 2013 przez LukaS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarmazyN 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2013 Rozumiem Was. Jakie oświetlenie polecilibyście do takiego akwarium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2013 pogadaj z naszym specjalistą od LEDów czyli Locctusem ja jestem zadowolony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2013 największe koszty wbrew pozorom generują następujące sprzęty: grzałka, pompa obiegowa, pompy cyrkulacyjne i odpieniek (oprócz grzałki, reszta sprzętów chodzi 24/7). Chcesz ledy? Kup u kogoś kto się na tym zna, zjadł na tym zęby i zrobi Ci porządnie. @juwewaldi poleca Loccutusa i ja też. Znajdziesz go na forum lub w jego sklepie www.aqualed.pl Jak radzi @Sushi - załóż mniejsze, ale takie na które cię stać, niż kolosa który wysprząta twoje kieszenie z kasy. Naucz się tego hobby a później zdecydujesz w którą stronę chcesz iść w akwarystyce. Wypakowanie takiego wielkiego akwarium koralowcam i utrzymanie ich w dobrej kondycjii to majątek (pomijając koszty prądu na którym tylko się skupiasz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2013 Jeśli chodzi o mnie to nie dotykałbym się LEDów tego typu ponieważ: - nie mam zaufania do chińszczyzny z uwagi na ich skłonność do konfabulacji w notach katalogowych i choć niekiedy można trafić rzeczywiście dobry towar to przynajmniej ja w totolotka szczęścia nie mam. - takie duże emitery wymagają znacznie lepszego chłodzenia niż "typowe" ze względu na skupienie mocy na cm2 - to rodzi pewne problemy nazwijmy to konstrukcyjne - tego typu emitery zwykle pracują z wysokimi napięciami, co znacznie ogranicza dostępność _sprawdzonych_ układów sterujących. Te akurat wymienione przez Ciebie pracują jeszcze ze znośnym napięciem, ale to nie jest najważniejsze kryterium - cena nie zawsze jest taka atrakcyjna jak się wydaje - przelicz to na lumeny - ile ich dostajesz za 1zł, wtedy mogą wyjść niezłe jaja (jedna ważna sprawa, jak chińczyk pisze że ma 900-1000lm to nie licz na więcej niż 890 w najlepszym razie.) no i 300W na zbiornik tych rozmiarów to jest co najmniej o połowę za mało Ile kosztują te diody za sztukę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarmazyN 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2013 około 14 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2013 O ile prawdę w nocie piszą masz 64lm za 1 zł. Markowe diody można kupić płacąc spokojnie 58lm/PLN. Niby gorzej ale pomyśl że masz do wydania spora kasę którą zainwestujesz albo w markowe diody albo w coś po czym nie wiadomo czego się spodziewać w realu... Ryzyk fizyk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarmazyN 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2013 Dziękuję za pomoc zrobię na diodach cree Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2013 Dodam jeszcze że jeżeli chcesz założyć ledy szukając oszczędności na prodzie to się grubo zdziwisz , na ogrzewanie wydasz tyle co zyskałeś lub więcej. Ja jestem zwolennikiem innego typu oświetlenia, T5 lub HQI+T5, takie mi się podoba wg mnie koralom to lepiej pasuje. Rozumiem jednak ludzi którym się podoba LED i dlatego takie lampy montują, każdy ma inny gust i robi akwarium dla siebie. Montowanie jednak lampy LED tylko i wyłącznie myśląc o oszczędnościach mija się z celem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 LukaS ,no i tu chłopak bzdury wypisujesz,ale mniejsza jesteś świeży w temacie więc wybaczalne poprzednia moja lampa hqi plus t5 brała 580w plus wymiana żarników i t 5 tek teraz moja lampa bierze 270w i nie wymieniam niczego więc czemu ludzie tak jak piszesz mają się grubo zdziwic?? tak masz racje ja się dziwię że tak mało płacę za prąd hehehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 Może Cię zdziwie ale miałem lampe LED na krótki okres czasu we wcześniejszym akwarium, pisze wiec to z mojego doświadczenia. Rachunki w moim przypadku nie uległy zmianie, różnicy w zużyciu prądu nie było. Też się zastanawiałem ale wystarczy spojrzeć na to że przy T5 grzałkę mam wyłączoną prawie cały rok a przy LED nawet w lato się włączała, mam w domu stałą temp. Zresztą to nie tylko moje obserwacje. Za markową lampę LED musiał bym dać na moje akwarium koło 12k a za T5 5k, różnica 7000zł po siedmiu latach przekroczę wartość lampy led przez to że muszę wymieniać świetlówki. Myślisz że te ledy tyle wytrzymają? Dlatego napisałem że jeżeli ktoś kupuje bo się podobają to jest to jak najbardziej zrozumiałe, koszty ekonomiczne raczej nie są argumentem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarmazyN 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 Dziękuję za cenne spostrzeżenie. Właśnie też teraz rozmyślałem nad T5 oraz HQI. Szukam po forach informacji jak rosną korale przy jakim oświetleniu i co będzie najlepsze dla nich. Mając trochę mniej na uwadze ekonomiczny punkt widzenia. Z tego co wyczytałem to Ledy mają przewagę nad T5 oraz HQI tym, że są punktowe ( nie trzeba odbłyśników ). Jak też patrzyłem to mają przewagę w ilość lumenów na wat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 Jeszcze i ja sprostuję. LEDy (Cree) spokojnie można dobierać 0.5W na litr a jeszcze do tego białe redukuje się do 70-80% mocy żeby uzyskać właściwą temperaturę barwową światła. Do tego przy gwarantowanej żywotności 50tyś godzin wytrzymają 11 lat pracy, dalej mamy pełną sterowalność i z roku na rok większą wiedzę jak właściwie stosować je w akwarystyce morskiej. Bardziej konserwatywni hobbyści uzupełniają widmo niewielką ilością światła aktynicznego ze świetlówek. Na koniec mój przykład na 500l 200W led cree z soczewkami + 100W grzałki na godzinę... to wciąż mniej niż teoretyczne 500W w postaci T5... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 Kwestia czy uda się uzyskać ten sam efekt przy 200 ledy i 500 t5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 @LukaS - nie wiem jakie miałeś te lampę led i nie bardzo pojmuję jak można pisać opiniotwórczo o sprzęcie który, jak sam napisałeś, miało się krótki czas, ale jak nie zmniejszyły Ci się rachunki za prąd, to dobrze że sprzedałeś/oddałeś/wyrzuciłeś tą lampę, bo to szmelc był Fajny efekt daje połączenie led i T5. HQI jest fajne ale to cholerne grzanie - fajnie jest mieć klimę lub dobrą wentylację w koło akwarium. Ja mam 3 lampy led, zawiesiłem i zapomniałem:) I będzie już ponad dwa lata Na żarniki nie wydaję co 1,5roku na świetlówki co pół roku też nie. Ale teraz kusi mnie hybryda led/t5 ale to do nowego akwa:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 (edytowane) @snake Jeśli tempo wzrostu i wybarwienie koralowców byłyby podobne to reszta pozostaje kwestią gustu . Ale upierć się nie będę . Edytowane 6 Lipiec 2013 przez nanorafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach