Skocz do zawartości
adikwroc

Klej do korali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaki klej do korali polecacie i czy rzeczywiście te kleje są czegoś warte ?? Kupiłem ostatnio klej Preisa ale nie za bardzo spełnia swoją funkcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczepki spsów kleję delteciem aquascape, całkiem nie najgorszy. Do miękasów typu zoanthus, discosoma dobry jest preis easy glue underwater.

Niektórzy stosują też zwykłą kropelkę i klej milliput.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to tylko kleje cyjanoakrylowe wg mnie działają. Wszystkie (no prawie) dwuskładnikowe (z Preisem i Grotechem włącznie) to jakieś gumowate coś a nie kleje - byle przejście jeżowca i szczepek nie ma gdzie były....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te co kleją błyskawicznie - po prostu są za szybkie w wiazaniu, te co kleją po iluś minutach - są za wolne we wiazaniu.... luka producentów.... i jedne i drugie - w moim odczuciu daremne....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kropelka, patex klej ze sklepu modelarskiego - z tym, ze ten modelarski nawet gęsty dla nas jest zbyt rzadki do niektórych zastosowań. Lubię ten Ecotecha ale drogi jak fix jest:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt cena trochę powala ! Ale pokleję jutro kropelką i zobaczę co się będzie działo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe szczepki do podstawek poza akwarium klei się klejami typu kropelka bardzo łatwo i szybko,gorzej już pod wodą.Jeśli chodzi o kleje dwu składnikowe to jest różnie.Ostatnio co kleiłem Milliputem to niby trzymało,ale jak by koral urósł do dużych rozmiarów to by się przewrócił.Kleiłem yeż kiedyś cersanitem CX5,ale zawiera dużo krzemianów chyba i zawsze miałem sporo problemów potem z cyjano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi