Skocz do zawartości
Bartektu

Brązowy nalot na piasku. Proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Wsadził teraz jakiś absolwent na silikaty

Dzisiaj wsadziłem dwa opakowania sera silikat clear zobaczę co to da ale myślę też o zmniejszeniu świecenia barwą niebieską -na ledach czy ma to jakiś wpływ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglada na dino. Tego jest kilkaset gatunków. Sposobów jest wiele ale nigdy nie wiadomo który i czy pomoże:

podnoszenia kh i mg

podmiany wody duże

brak podmian wody

woda utleniona

algae X

zwięszkona cyrkulacja

zmiana soli

sprawdzenie jakości wody (w tym pod kątem krzemu)

stare świetlówki

słąbe odpienianie

lampa UV

inne zanieczyszenia.

Temat rzeka, znasz angielski to poczytaj na obcych forach albo i polskich. Może to być po prostu objaw dojrzewania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzięki za sugestie - potwierdzam próbuje wszystkiego od końca października - chyba jak podwyższałem zasolenie bo miałem 1,021 to mi sie pojawiło- nie żałuje sił i środków czyli już próbowałem;

nie wszystko na raz ale:

podnoszenia kh i mg

podmiany wody duże

brak podmian wody

woda utleniona  - jeszcze nie

algae X - jeszcze nie

zwiększona cyrkulacja

zmiana soli

sprawdzenie jakości wody (w tym pod kątem krzemu) - mam Si02 w normie poniżej 0,1

stare świetlówki - mam maxspect razor x 2 po160 W, zaciemniałem na 48, zredukowałem świecenie oraz raz na jakis czas tylko niebieski wyłączyłem

słąbe odpienianie - pieni na sucho / prawie na czarno dużo wg mnie extra

lampa UV

inne zanieczyszczenia / wymieniłem osmoze na nowe wkłady z DI wszystko z membraną na TDS 0

wpakowałem ostatnio m-c temu biopellets all in one na pompie w rekatorze - i nic i nie spada NO3 jest 10

chemiclean

wpakowałem silikat sera 2 opakowania (sa bio pallety i rowa phos - no to PO4 jest 0,03 tak jak w poście powyżej

parametry wszystkie w normie

teraz tydzień temu biodigest/

i chyba wpakuje No3Po4 z red sea mam go kupionego od m-ca  a co 2 tygodnie biodigest (tak czytałem)i zobaczymy (czytam fora polskie i angielskie tylko)

Akwarium swoje opisałem dokładnie na forum - problemy z aklimatyzacją SPS to wtedy podciągnąłem zasolenie i SPS żyją - reszta też ale dino masakra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam + nalot zniknął więc pasuje napisać co zadziałało choć jak widać próbowałem rożnych metod : pierwsze biodigest 1 ampułka, po 4 dniach redukcja światła dokładnie o 50% na 3 dni i w tym czasie podwyższenie temp o 2 stopnie do 27 i biodigest jedna ampułka i nie ma nic . pozostałe parametry bez zmian spadło tylko KH z 8 na 7,3. Dziękuje wszystkim na pomoc - trzeba będzie sprzedać jedna maxspect razor 16000k, 160W bo były dwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi