throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2014 Wsadził teraz jakiś absolwent na silikaty Dzisiaj wsadziłem dwa opakowania sera silikat clear zobaczę co to da ale myślę też o zmniejszeniu świecenia barwą niebieską -na ledach czy ma to jakiś wpływ ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2015 wyglada na dino. Tego jest kilkaset gatunków. Sposobów jest wiele ale nigdy nie wiadomo który i czy pomoże: podnoszenia kh i mg podmiany wody duże brak podmian wody woda utleniona algae X zwięszkona cyrkulacja zmiana soli sprawdzenie jakości wody (w tym pod kątem krzemu) stare świetlówki słąbe odpienianie lampa UV inne zanieczyszenia. Temat rzeka, znasz angielski to poczytaj na obcych forach albo i polskich. Może to być po prostu objaw dojrzewania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2015 Witam, Dzięki za sugestie - potwierdzam próbuje wszystkiego od końca października - chyba jak podwyższałem zasolenie bo miałem 1,021 to mi sie pojawiło- nie żałuje sił i środków czyli już próbowałem; nie wszystko na raz ale: podnoszenia kh i mg podmiany wody duże brak podmian wody woda utleniona - jeszcze nie algae X - jeszcze nie zwiększona cyrkulacja zmiana soli sprawdzenie jakości wody (w tym pod kątem krzemu) - mam Si02 w normie poniżej 0,1 stare świetlówki - mam maxspect razor x 2 po160 W, zaciemniałem na 48, zredukowałem świecenie oraz raz na jakis czas tylko niebieski wyłączyłem słąbe odpienianie - pieni na sucho / prawie na czarno dużo wg mnie extra lampa UV inne zanieczyszczenia / wymieniłem osmoze na nowe wkłady z DI wszystko z membraną na TDS 0 wpakowałem ostatnio m-c temu biopellets all in one na pompie w rekatorze - i nic i nie spada NO3 jest 10 chemiclean wpakowałem silikat sera 2 opakowania (sa bio pallety i rowa phos - no to PO4 jest 0,03 tak jak w poście powyżej parametry wszystkie w normie teraz tydzień temu biodigest/ i chyba wpakuje No3Po4 z red sea mam go kupionego od m-ca a co 2 tygodnie biodigest (tak czytałem)i zobaczymy (czytam fora polskie i angielskie tylko) Akwarium swoje opisałem dokładnie na forum - problemy z aklimatyzacją SPS to wtedy podciągnąłem zasolenie i SPS żyją - reszta też ale dino masakra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2015 Witam + nalot zniknął więc pasuje napisać co zadziałało choć jak widać próbowałem rożnych metod : pierwsze biodigest 1 ampułka, po 4 dniach redukcja światła dokładnie o 50% na 3 dni i w tym czasie podwyższenie temp o 2 stopnie do 27 i biodigest jedna ampułka i nie ma nic . pozostałe parametry bez zmian spadło tylko KH z 8 na 7,3. Dziękuje wszystkim na pomoc - trzeba będzie sprzedać jedna maxspect razor 16000k, 160W bo były dwie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach