kizi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2013 hahaha , ale goscie , nie moge. mowilem ,zeby ich do wywiadu zglosic . haha a ten kolega "Mariusz" od pytan do do prezesa chinskiego centrum , to chyba rzeczywiscie dochodzenie prowadzi w sprawie warunkow rybek a ten chinczyk to chyba jakis ze wsi , albo nigdy Shenzhen nie byl albo w Wolce sie wychowal nie w Chinach , tylko ma skosne oczy , haha chyba przejde po targu rybnym z paszportem i porobie zdjecia z gazeta jutrzejsza , zeby sie kolega dal przekonac ,ze wszystko co tutaj napisalem jest 100% prawda . tak PS. fotki wiz do Chin i "100" wjazdow z paszportu ,zeby pkazac skosnemu w Wolce , bo jakis malo swiatowy ten asystent prezesa , i tylko wo ti bu dong czy wo bu kai - wie , a to nie za duzo , pewnie w d... byl i g... widzial , jak 99% chinczykow . mam zabawe z czytaniem odpowiedzi swiatowych ludzi . bo wydawalo by sie ,ze czlowiek ciekawy swiata jest a tu dla niektorych to takie rzeczy sa bardziej niz niepojete . by the way , najlepszy jest ten pomysl ,ze jedna osoba pisze i odpowiada , taki spisek (ze ja i Ty to ktos jeden) a takie kamyki mam tutaj , do filtra mozna wrzucic i tez duze ladne kawalki do zbiornika , bo ladne sa , i takie glony sa fajne na skalkach to bym tez wrzucil do srodka . pozdrawiam wszystkich wierzacych i nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArTi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2013 Jak to powiedział Ferdynand Kiepski "zatkało kakao" . Masz za***iście, oglądać rafkę na żywo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2013 Coz, tak jak napisałem wcześniej - jeśli się myle to przepraszam. Po prostu ten wewnętrzny dialog "braci" na publicu trochę taki sztuczny był. Tak czy inaczej, podejrzewałem Was o spisek i niecne zamiary, wiec przepraszam. Trzymam kciuki za Twój zbiornik, najlepiej będzie jak zrobisz temat w odpowiednim do tego dziale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2013 a ja tam wierzyłem koledze od pierwszego postu.... Zastanawiam się gdzie leży przyczyna tej "niewierności"? ... Mało który z "naszych" ma odwagę na tak odważną zmianę swego bytu. niemcy/anglia/skandynawia/ameryka - to jeszcze - ale "egzotyka"? toż to strach przed nieznanym. Osobiście też bym wyrywał z tego kraju gdzie 10 m-cy trzeba opał kupować. Nie mogę jednak tego zrobić tylko ze względu na dzieci... gdy odrosną to spieprzam do afryki... tam i rafa (choć zmarnowana) i przyroda której nie dorówna żadne miejsce na tej planecie... (o kobietkach - nie wspomnę ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2013 Może ten kolo z Wólki Koziej cz jak ją tam zwal to klapki przemyca. Światowiec z niego tak samo jak wielu innych na forum . Fajnie Kizi ze rozwiałeś pewne wątpliwości i może Pan podejrzliwy wreszcie coś doradzi a nie będzie opowiadał o mizianiu bo to chyba nie to forum A i jeszcze jedno mi się przypomniało nie przyznawaj się tylko co sprzedajesz Chińczykom bo i tak nikt nie uwierzy, czekam aż ktoś napisze że ten paszport to jest podrobiony tylko i wyłącznie po to żeby przyjąć zamówienie na coś z Chin może jakieś klapki lub jakąś inną badziew dostępną w Wólce Koziej sorrrki Kosowskiej. Co za ludzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kizi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 witam , tych co WIARE maja . jak przestanie padac to podejde na targ rybny i zrobie fotki rybek ,ktore mi sie podobaja to moze ktos zyczliwy mi je zidentyfikuje i podpowie czym je karmic . bo te rybki to beda takie wieksze raczej 200 - 400gram 15-25cm . choc tez takie mniejsze sie trafiaja . jak urzadze caly kacik to zrobie ladne fotki zeby pokazac co mozna lokalnie znalesc czy zlapac w wodzie . jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia , to czy na forach (Akwarystycznych) ludzie nie oferuja nikomu nic na sprzedaz czy kupno , i wykorzystuja kontakty i znajomosci ,ktore daja wieksze mozliwosci . bo ja akurat zajmuje sie handlem prawie 20lat czyli wiecej niz polowe zycia (mam37lat) , co widac zreszta na zdjeciach wiz . i bedac na drugim koncu swiata to jak najbardziej ciesze sie z poznania Polaka w Chinach , czy HongKongu czy Philipines . bo do tej pory kilku poznalem i utrzymujemy kontakty , bo chinczycy to najwieksi walkarze na swiecie i dobrze miec znajomosci z ludzmi w Europy tutaj na miejscu jak cos trzeba pomoc to zawsze mozna na nich liczyc . ja zajmuje sie handlem sprzetem narciarskim na calym swiecie (rowniez w Chinach , bez podejrzen w Tajlandi NIE , haha nie ma tam sniegu ale jest moja rodzina , oczywiscie zona jest Tajka) , wracajac do watku jest tutaj chyba wszystko produkowane co uzywa sie w akwariach tylk nie jest to popularne na rynku wewnetrznym albo trzeba wiedziec jak szukac , bo moj chinski nie jest mocna strona i nie latwo znalesc sklepy detaliczne (wszystko to fabryki i dealerzy ,ktorzy jednej sztuki nie sprzedadza) . pozdrawiam haha , za pozno , chyba napisalem ta odpowiedz , co sprzedaje w tym samym czasie co Ty napisales ,zeby nie pisac , haha u mnie jest minus 6 godzin do czasu w PL . biore maske i pletwy i splywam szukac mokrej skalki . wlasnie na lokalnym ebayu (taobao) kupilem wszystko co potrzeba i mi brakowalo . milo bardzo , bo sprzedawca biegle po angielsku pisze i mowi , bo studiowal ten jezyk ( zadko sie zdarza w CHinach ) i pomogl na maxa z zakupami i dostalem rabaty na wszystko co i tak jest tanie jak barszcz ( oprocz lapmy LED ) a kupilem wypasiona , jak mi sie wydaje i z tego co czytam . sam zobacz na fotkach co mam kupione , i zainstaluj to QQ , odpieniacz 1850 L/h (wydajnosc na 600L tank max) , 2 falowniki ( do cyrkulacji wody ) 2 x 10000 L/h , kompresorek wzialem 20W i 35L / min powietrza , kamien tuba 30cm i plaski 13cm do babelkow . a jeszcz jedno co do tego dlaczego rozmawiamy przez forum , by mysle ze to otwiera okno na swiat dla niektorych uzytkowikow takich forum i portali . co do lampy , to jedyny Chinczyk z fabryki co nie krecil , bo wszyscy podaja moc w watach w przeliczeniu na ilosc LED , czy jak maja 72 x 3W led to podaja 216W ale nikt nie wykorzystuje 100% mocy LED by by je usmarzyl , czyli tak na prawde to ma 30% mniej czyli moze 180W , i 99% fabryk tak to opisuje . ta jedna podaje rzeczywista moc wykorzystywana bo jest w mojej lampie 112 x 3W ( czyli wedlug innych 336W) ale wykorzystuja 200W mocy ,zeby zwiekszyc zywotnosc i nie grzac za bardzo , bo sa pasywne lampy bez wentylatorow i maja IP65 , mozna je stosowac w obudowie zamknietej , bo taka wlasnie mam ja . haha pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 a oczy juz tez masz skosne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArTi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 Rozumiem że masz akwarium w którym jest zrobiony spływ do sumpa. Wodę będziesz brał z morza bądź oceanu . Skałę oczywiście z tego samego źródła. Pompy wszystkie masz zakupione, światło również. Teraz zrób start, na początek woda, żywa skała. Wlej wodę, ułóż skałę, zamontuj wszystkie pompy uruchom je, Niech to wszystko tak ż tydzień pochodzi sobie (może coś że skałek wyjdzie). Później możesz sie pokusić o miekkie koralowce. Pamiętaj zaczynaj świecenie od 20% mocy Twojej lampy led, i dodawaj z dnia na dzień po 5% dochodząc tak do 70%. Zobacz czy korale na to dobrze reagują. Pózniej możesz zacząć zabawę z LPS-ami i rybami. Pamiętaj jak nie masz odpieniacza, to nie zaczynaj zabawy z rybami i LPS-ami. Wykonuj również podmianki wody 5% raz w tygodniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 No i wreszcie jakaś pomoc a nie oskarżenia. To rozumiem, wiem że problem nie typowy ale spróbujmy rozwiązać go wspólnie może być ciekawie. Dzięki ArTi . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 możesz wytłumaczyć skąd konieczność stopniowego podnoszenia mocy lampy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArTi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 (edytowane) Popalisz korale jak dasz na 100% mocy lampy led. Do tego światła musisz korale przygotowywać. Poczytaj na NR jak kolesie popalili ledami spsy. Zresztą sam byś zobaczył np miękkie będą się kurczyć i nie otwierać. Po co ryzykować lepiej powoli przyzwyczajać je do światła typy led. To samo można robić w późniejszy etapie jak będziesz np chciał wprowadzać nowego koralowca. Szukasz miejsca zacienionego na samym dole akwarium i tam go stawiasz, powoli przyzwyczajasz do światła, umieszczając stopniowo coraz wyżej. Edytowane 25 Maj 2013 przez ArTi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kizi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 (edytowane) ok, mam odpieniacz 1850 l / h , wydajnosc na 600 L zbiornik , to mysle ze rybki mozna wodowac . jest sporo deszczu i woda nie jest za czysta , nie ma ladnych rybek na targu. kilka , ktore mi sie podobaja zrobilem fotki , to po tygodniu bym je chcial wpuscic do zbiornika wygladaja na takie co obgryzaja korale , bo maja pyszczki twarde ale ladne kolory :0 . prosba o identyfikacje jak ktos cos rozpozna co to z rybki i czy one sie nadaja , i czywiscie czym je karmic , bo od czasu do czasu to moge im przyniesc swierza ml krewetke, pewnie nie pogardza ... , dzieki z gory. pozdro Edytowane 25 Maj 2013 przez kizi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArTi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 (edytowane) 5 nadaję się . Z 6 weź ślimaczki u nas kosztują 30zł za sztukę, 9 bardo przydatna rybka na Apitasie zwana potocznie brzydalem może też ale nie musi zjadać zoa i Xenię. Masz za***iście zazdroszczę Ci . Jak coś to szukaj stworzonek na tej stronie: http://pl.reeflex.net Edytowane 25 Maj 2013 przez ArTi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 Zdjęcie nr 9 to chyba brzydal http://pl.reeflex.net/tiere/435_Acreichthys_tomentosus.htm zdjęcie 11 skrzypłocz ponoć smaczna . Nie jadłem jeszcze ale spróbuję jak do Ciebie przyjadę . Reszty nie znam ale jest potencjał. Widzę że są też ślimaki możesz trochę wziąć to będą zjadać glony. http://pl.reeflex.net/ dużo życia zidentyfikujesz z tej strony. Fajne foty . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArTi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 http://pl.reeflex.net/tiere/4720_Babylonia_sp01.htm to ślimaczek. Mureny nie polecam i skorpenowatych też chyba że masz odtrutkę na ich truciznę, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kizi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2013 hej , slimakow to jest z 20 rodzai tutaj , moge je sam wylowic , sa jakies szczegolnie polecane ? kraby i rozgwiazda i jakies ladne krewetki tez sie nadaja ? , co do tej trujacej rybki , to ktore to zdjecie ? ( zebym przypadkiem sie nia nie zatrul , haha) . murena nie ? ale ladne sa , tylko ze beda zjadac male rybki ? pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArTi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2013 Reszta to wielkie ryby nie nadające sie do Twojego zbiornika. Kraby w ogóle odpadają bo te duże mogą polować na ryby w nocy. Krewetki tylko te potrzebne czyli wszystkie które zywią sie apitasia no żesz sie jeszcze pokusić o krewetki do ukwiała tzw ukwiałowe, lub krewetki boksujące. http://pl.reeflex.net/kategorie/55.html http://pl.reeflex.net/kategorie/121.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2013 Te które wyglądają jak kawalek skały to jakieś skorpenowate, w pletwach mają kolce jadowe. Ogolnie to nic z tego co wkleiles nie nadaje się do akwarium rafowego (z koralowcami) ale zazdroszczę jak diabli że możesz sobie wszystko co chcesz wyciągnąć z wody i włożyć do baniaka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach