Skocz do zawartości
kizi

Poczatkujacy potrzebuje podpowiedzi (mieszkam w Chinach przy plazy i mam w zasiegu reki wszystko z pod wody)

Rekomendowane odpowiedzi

hej , dali mi na targu brzydala , ale jakis glupi jest , hehe przeglada sie caly dzien w odbiciu z lustra zamiast jesc Aiptasie .

czy z tych mniejszych skalek moge ta Aiptasie wyjac ze skalka ze zbiornika , i wyciac nozykiem pod bierzaca woda z kranu i wypalic palnikiem takim malym na gaz ?

Akra jak na razie sie odbudowuja , bo ktos je zdeptal to sa od gory polamane i zniszczone troche , ale te co sa cale to wypuszczaja niteczki z koncy.

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować, wyciągnij skałe  weź śrubokręt i próbuj ją z tamtą wydłubać. Poco zwyczajna woda lepiej płucz wodą morską :). Palnik to ostateczność ale dobrze działa. Palnik możesz zastosować po wydłubaniu już jej śrubokrętem jako odkażenie :) .

Niteczki to stres :( nie stresuj korali :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nożyki, śrubokręty, palniki to chyba jakieś inne forum niż kiedyś i to raczej metody na ładne rozmnożenie,  a nie na eliminacje niechcianego ukwiała (chyba że odetniesz kawałek skały z koralem)

Panowie, nie lepiej dowiedzieć sie (poczytać lub popytać) jak się ten ukwiał broni przed takimi zabiegami ?

wasze pomysły są cenne ale nie do końca skuteczne-nie gniewajcie się ale nie zgadzam się z taką pomocą dla nowych posoleńców

opisze moją metodę nazwijmy ją wodno grawitacyjną w której ukwiał nie broni się rozsiewając zarodniki gdzie sie da a szuka wody

jest to wynik moich doświadczeń z tymi ukwiałami i niejednokrotnym przenoszeniem skał w różnych zbiornikach

Jak wiemy Aiptasa jest to ukwiał a ukwiał szuka wody jak mu jej zabraknie

wyjmujemy wiec skałkę z niechcianym zwierzakiem i stawiamy np w pustym wiaderku tak aby ukwiał był usytuowany nad dnem wiaderka w woda ściekała zgodnie z kierunkiem "rośnięcie" korala, skała może leżeć na dnie

woda ścieka ukwiał czuje że woda opadła i zaczyna szukać, najpierw się maxymalnie wydłuża w kierunku dna czyli poziomu wody i rozluźnia mocowanie nogi do podłoża, potem zaczyna iść ku dołowi

takiego ukwiała z łatwością zdejmiemy przy pomocy papierowego ręcznika czy papieru toaletowego, ukwiał nie zacznie się bronić i nie rozniesie masy zarodników po skale z której chcemy się go pozbyć. Cała akcja poza wodą trwa 10 minut może mniej, co nie powinno narażać na straty w innego życia skalnego

Są oczywiście metody walki odpowiednimi preparatami lub zwierzakami jedzącymi ukwiały

Edytowane przez dyzzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Brzydal najedzony jest poczekaj trochę może zgłodnieje. O sposobie dyzzia nie słyszałem ale brzmi ciekawie. U mnie aiptasie załatwiła Lysmata Kuekenthali. Co do preparatów to są różne opinie często giną a później wracają  z podwojoną siłą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( , pierwszy Brzydal sie zaglodzil i zesztywnial . dostalem na targu drugiego wiekszego troszke ale nie wyglada na zdrowego , siedzi caly czas za skalka i sie nie rusza :(  .

moze cos im tutaj szkodzi w solniczce , ale tez mam 2 inne rybki , takie co sie chowaja pod skalkami i one maja sie dobrze :) . kraby i slimaki ciesza sie wolnoscia , bo nie ma zagrozenia .

czarne kraby obgryzaja mi Acra korala ale nie moge ich zlapac , ani niczym wygonic na otwarty teren zeby je unicestwic , jakies dobre sposoby na niechciane kraby ?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi