Skocz do zawartości
loccutus

How Its Made - czyli o budowie lamp LED na poważnie ?

Rekomendowane odpowiedzi

uda się jeszcze z tym tematem ruszyć ?? "How Its Made - czyli o budowie lamp LED na poważnie ?" bo coś z aktualizacjami cisza... a szkoda:( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy Włodek - myślałem że nie ma zainteresowania wcale więc  nie kontynuowałem. Większość w tej chwili jednak hybryd robię (LED + T5) , ale mam zamówione 2 ciekawe sztuki ponad 340W na samych diodach więc na ich przykładzie dokończymy - myślę że tak na przyszły tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

REWELACJA !!! co czekam /czekamy :)

świetna jest taka fotorelacja z budowy, wszystko widać "od kuchni" co i jak jest robione. Według mojej oceny temat nr 1. :)

Pozdrawaim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły to jest tak ostatnio, że jak jest montaż to nie ma szans na spokojne sesje fotograficzne i stąd cienko z aktualizacją ale może się zepnę w końcu.

A z nowości - jest aplikacja na androida do lamp hybrydowych z WiFi - generalnie takie tablety 7" dokładamy jako standardowe wyposażenie lampy w cenie. Jeśli ktoś chciałby sobie popatrzeć i poklikać - w sumie nic wielkiego, prosty interface - to może pobrać odblokowany plik APK stąd:

www.aqualed.pl/ftp/Galaxy.apk

ale uwaga optymalizacja jest jedynie dla rozdzielczości 860x400 i inne ekrany mogą się rozjeżdżać. Wrzucam jeszcze 2 screeny...

P0kVx1e.png

901zgLS.png

Jak widać w odniesieniu do możliwości aplikacji windowsowej jest to interface bardzo okrojony - ale to się wkrótce zmieni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiła się fajna, nietypowa (czerwona wyścigówka :) ) lampa to postanowiłem na jej przykładzie dokończyć temat. Było o nitonakrętkach, obudowach i projektowaniu - to przejdziemy do montażu. Sm miód i orzeszki - Wiadro śrubek, dystansów, szpulki przewodu, zaciskarki i parę godzin przewlekania, obracania i nawlekania :)

W tym przypadku jest to hybryda 4x24W T5 + 75W ledów ale zrobiona naprawdę bezkompromisowo. Ledy będą pracowały w królewskich warunkach bo jest ich na te 75W dwa razy więcej niż potrzeba. Jeśli ktoś musi wiedzieć dlaczego - ano dlatego że tak mi bardziej pasowało do symetrii rozmieszczenia modułów no i tak już wyszło. Zresztą w lampach robionych na konkretne zamówienie priorytety są zupełnie inne niż w masówce...

1.jpg

Montaż zawsze rozpoczynam od sprawdzenia czy wszystkie elementy do siebie pasują - potem wkręcam i nituję odbłyśniki i oprawki do T5ek. Odbłyśniki robię na zamówienie według własnego projektu. materiałem jest blacha nierdzewna polerowana. Można postarać się o lepszy materiał, ale to nie T5ki grają tu pierwsze skrzypce.

2.jpg

3.jpg

osobno montowany jest cały "insert" czyli blacha alu realizująca funkcję radiatora dla modułów led i nośnika całej elektroniki i zasilacza. Zmontowany insert trafia na miejsce i zaczyna się okablowywanie.

4.jpg

5.jpg

po zużyciu 15 metrów przewodu, sprawdzeniu wszystkiego od A-Z, komputer uzbrajam w moduł WiFi i w zasadzie gotowe. Pozostaje jeszcze wsunąć szyby w przeznaczone do tego celu szczeliny...

6.jpg

W otwory od góry zamontować linki do podwieszania

8.jpg

i gotowe - dawać kabla z prądem odpalamy :)

9.jpg

Gada... tylko szlag to trafi nie dokręciłem LCD na dystansach i się przekrzywił , trzeba zdjąć maskę i poprawić.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe - Nie, nic z tych rzeczy. Jeśli pasuje do reszty wnętrza to jaki mi tam kłopot - ja nie robię hurtu,  mogę w koperkowy róż malować jak ktoś zażyczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe - Nie, nic z tych rzeczy. Jeśli pasuje do reszty wnętrza to jaki mi tam kłopot - ja nie robię hurtu,  mogę w koperkowy róż malować jak ktoś zażyczy :)

Niesamowity i ciekawy wątek. :blink:

Jak wygląda sprawa z widmem słonecznym?rozumiem że dobieramy rodzaje żródel światła aby jak najwierniej oddawały widmo słońca.Czy obecna technologia w 100% rekompensuje światło słoneczne?

To że akwaria morskie lepiej prezentują się przy świetle zimnym to jedno ale co z koralami?Rosną owszem 

Czy jest sens tworzenia hybryd hqi,led (mieszane ciepłe,zimne,kolorowe),t5?

Może trochę nie na temat i pytanie na pograniczu ignorancji ,możecie się smiać ale jak ktoś ma chęc to niech odp.

Druga sprawa czy istnieje możliwość przeskoczenia kwestii chłodzenia led.podstawach mcpcb itd.radiatora i stworzenia oświetlenia mega żyletki ,składającego się z samych diod w panelu chłodzonym cieczą?Reszta klamotów np.w szafce.

Czy istnieje możliwość montażu led bez pogorszenia warunków pracy na podstawkach tak jak w przypadku scalaków, co dało by możliwość szybkiej wymiany w przypadku przepalenia pojedynczej jednostki?

Edytowane przez blik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widmo słońca jest widmem w zakresie światła widzialnego  "pełnym" czy tez "ciągłym" - i nie pokrywa się z widmem absorbowanym przez organizmy fotosyntetyzujące - o czym było już na forum kilka dobrych razy - dlatego raczej nie zmierzamy w kierunku odtworzenia widma słonecznego (wystarczyłoby halogenową żarówę dać i już) , lecz takiego które będzie optymalne dla fotosyntezy. Docelowo chcemy pominąć nieistotnie fotosyntetycznie wycinki widma żeby nie pompować "pary w gwizdek" - marnotrawić energię na światło które nie będzie wykorzystane. Oczywiście konieczny jest tu pewien kompromis bo akwarium to nie tylko  zbiornik do hodowli korali, ale coś co ma cieszyć oko ludzkie a my reagujemy inaczej na światło niż barwniki fotosytetyczne.

Przewaga koloru niebieskiego wynika nie tylko z tego że akwarium "lepiej wygląda" tylko również dlatego że w naturze światło przechodząc przez słup wody ulega 'odfiltrowaniu' a część widma o dłuższych długościach fali zostaje pochłonięta. Stąd bardziej  na niebiesko niż biało.

Hybryda to sposób na dywersyfikacje źródeł światła. W domu masz światło z dworu, elektryczne na suficie a w razie draki pewnie i kilka świeczek w szafce. To samo tutaj - ponieważ  mieszając źródła światła można osiągnąć kompromis między wydajnością, sprawnością (w sensie hodowlanym) oraz wyglądem (wyciąganie "kolorków") T5kami. I jest to najbezpieczniejszy sposób na zbudowanie mocnego i odpowiedniego pod kątem spektrum światła. Żaden z producentów LED (nie lamp ale samych "żarówek") nie robi emiterów pod kątem akwarystyki morskiej więc trzeba odpowiednio dobierać i selekcjonować biny żeby takie światło zmontować co wymaga doświadczenia i wiedzy a  i tak (cokolwiek by marketing pisał) NIGDY nie masz gwarancji że pokrywasz każdy z możliwych najmniejszych wymaganych zakresów i podzakresów widma. Dlatego bezpieczniej jest miksować ledy z ledami, dokłądać T5tki - uzupełniać światło po prostu.

Dobry projekt, odpowiednie zaplecze finansowe + warsztat i można lampę grubości tekturowego kartonika zrobić i to bez chłodzenia cieczą. 

Im bardziej rozdrabniasz projekt, im więcej podzespołów wchodzi w skład lampy to jest to droższa zabawa. W ciągu ostatnich 4 lat, na palcach jednej ręki mogę policzyć przypadki przepalenia się pojedynczej porządnej diody w panelu a nawet jeśli taki miał miejsce to prawie na pewno na skutek błędu montażowego a nie z winy samej diody. Wtedy wymienia się cały panel i po krzyku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus.

Przepraszam że zaśmiecam temat budowy lampy inaczej, ale mam pytanie do twoich projektów diy

Czy masz może w planach zrobić jakiś projekt DIY który by dawał możliwości sterowania ledami w zakresie wielu barw, nie konieczne będąc głównym źródłem światła - chodzi o dopełnienie kolorystyki do hybryd T5-Led?

Myślałem o tym twoim projekcie, tylko żeby mógł sterować większą liczbą kanałów np: Royal Blue, blue, green, red , amber

http://aqualed.pl/product.php?id_product=13
plus do tego zrobić moduł z przykładowymi ledami np

4 royal blue,

4 blue,

1 red

1 green

1 amber

Myślę że rośnie właśnie zapotrzebowanie na taki produkt.   W sumie przy trzech kolorach można by zrobić pełną kolorystykę.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:RGB_illumination.jpg

RGB_illumination.jpg

Edytowane przez Nikel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię "nie" ale też nie potrafię powiedzieć czy na pewno a jeśli tak to kiedy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi