dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Stoję przed zakupem sondy pH. Wolę wydać więcej i być w pełni zadowolony z zakupu, która będzie lepsza ER-111 czy ERH-AQ1 a może coś innego wybrać? http://allegro.pl/elektroda-ph-sonda-ph-hydromet-erh-111-i3128789024.htmlhttp://allegro.pl/elektroda-ph-sonda-ph-hydromet-erh-aq1-i3128789041.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 AQ1 - ona była projektowana do akwarystyki dlatego nazywa się "AQ" od aquarium... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Tak też zauważyłem, że w jednych można wymienić zawartość a inne są zamknięte na stałe. Może niezbyt dobrze szukam ale nigdzie nie znalazłem samego płynu co się w elektrodzie wymienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Hydromet gliwice http://www.hydromet.com.pl/ - producent elektrod. Znajdziesz u nich wszelkie płyny do czyszczenia i konserwacji elektrod, bufory itd. I zapytaj o same elektrody może bedzie taniej niż a allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Sorry ale Hydromet to G.... Nie wiem jak to jest ale po prostu zle pokazuja, trzeba pare przerucic aby znalezc dobra niestety :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 mam 3 Hydrometu i wszystkie pokazuja normalnie. pomiar nie rozni sie niczym od GHL-a ktorego tez mam. jedyna, ktora sprawila mi klopoty byla AquaMedicowska ale ta nie dala sie skalibrowac po rocznym lezakowaniu nawet w najszerszym zakresie. moze masz po prostu pecha... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 Elektroda może mieć odchyłki od pomiaru tylko i wyłącznie w poniższych przypadkach 1 - niewłaściwe przechowywanie na sucho (tak Sushi zabiłeś tego AMa ) - co powoduje wyciek elektrolitu i zablokowanie (zatkanie zestalonym KCL) łączników elektrolitycznych (badziewia mają tylko 1 łącznik i rzadki elektrolit). To takie mikroskopijne zatyczki ze spieku ceramicznego niejako "wbite" w ściankę elektrody w jej dolnej części. Wtedy elektroda czasami daje się skalibrować (zależy od miernika) ale odjeżdża od wyników w pomiarach - błąd sprzedawcy/kupującego. 2 - rozcieńczenie/zanieczyszczenie elektrolitu odniesienia - objawy jak wyżej - daje się naprawić wymieniając elektrolit. 3 - zamoczenie głowicy (tam gdzie kabelek wchodzi) i korozja tegoż. Elektroda to NIE GRZAŁKA - nie może być zamoczona z kabelkiem. Żadna. Są takie zabezpieczone lepiej, są gorzej ale dobrą praktyką jest tego unikać. Objawy - elektroda szaleje jak wyżej. Generalnie środowisko wody słodkiej jest znacznie bardziej niekorzystne dla elektrod pH niż słone. Woda słona ma większą gęstość. Miałem w słodkich akwariach 4 Hydromety AQ1 - każda jedna pracowała ponad rok, gdzie ludziskom padały GHLe i inne AMy po 6-8 miesiącach. Sorry smith ale nie uważam elektrody zaprojektowanej i zbudowanej specjalnie do zastosowań w akwarystyce za gówno. Zwiększona liczba łączników elektrolitycznych, elektrolit o większej lepkości - choćby tylko te 2 głupstwa których jak do tej pory nie ma żadna inna elektroda jaką moczą akwaryści świadczą tylko i wyłącznie na korzyść. Uczciwie też - weź do ręki taką AQ1 I GHLa na przykład i ocen jakość wykonania obu - gdzie tu szajs? Jeszcze jedno - być może dla Ciebie i wielu innych nieważne ale dla mnie tak. To jest jeden z naprawdę ostatnich już produktów jakie zostały Made in Poland - taki najprawdziwszy robiony od A-Z w kraju - póki istnieje nie wezmę innej elektrody do ręki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 No i super takich wyjaśnień potrzebowałem, biorę ERH-AQ1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 Loccutus, nie znam sie na budowie elektrod, chodzilo mi o odsetek wadliwych w pomiarze. I to nie zle przechowywanych - nowych. Oczywiscie nie jest to "wiekszosc" ale spory procent. Na szczescie w czesci komputerow mozesz w kontrolerze dostroic odczyt do faktycznego wiec problemu nie ma ale... skoro sonda jest do akwa to powinna byc wieksza powtarzalnosc stalego odczytu w kolejnych sondach a tu bywa roznie niestety. Zaleta jest na pewno to ze jest szklana - jakos do tych plastikowych sie przekonac nie moge no i ... dzieki temu latwiej sie ja czysci :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 Generalnie środowisko wody słodkiej jest znacznie bardziej niekorzystne dla elektrod pH niż słone. Woda słona ma większą gęstość. Miałem w słodkich akwariach 4 Hydromety AQ1 - każda jedna pracowała ponad rok, gdzie ludziskom padały GHLe i inne AMy po 6-8 miesiącach. Witam serdecznie, Mam głupie pytanie: A jak poznać, że sonda nie działa dobrze albo że przekłamuje? Czy wystarczy sprawdzić ją np w płynach kalibracyjnych? Pytam ponieważ używam sondy Hydrometu w akwarium słodkowodnym i co jakiś czas ją kalibruje płynami kalibrującymi i ciągle działa w miarę dobrze - tzn. jak sprawdzam w płynach Ph4 i Ph7 to odchyłka jest w okolicach 0.1-0.2 Ph - jak dla mnie całkowicie do zaakceptowania. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że moja sonda ma już prawie 3 lata. Do tej pory myślałem że to normalka ale wy piszecie że rok to długo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 Warto zmierzyc wode w akwarium innym testem np. kropelkowym i upewnic sie ze sonda pokazuje mniej wiecej to samo w tym samym czasie. Ja wlasnie mialem takie objawy ze na plynach bylo cacy a w akwa d*pa. Dopiero pomiar w akwa pokazywal ze pomiar z sondy odbiega ( na podstawie 2 roznych testow tradycyjnych. I od tej pory za kazdym razem to weryfikuje czy to przy naprawie czyjegos sprzetu czy przy nowych sondach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 Dlatego że to porządna elektroda - użytkowana prawidłowo to i działa jak powinna. Przesiadłbyś się na "markowy sprzęt" to po roku miałbyś odchyłkę 0.5 i więcej... Sprawdzić można stan elektrody robiąc pomiar napięcia w pH7 oraz nachylenia mV/dpH. Kawałek elektroniki do tego niezbędny i dobre bufory. nie mniej z takimi odchyleniami przy kalibracji możesz spać spokojnie. Gdyby się coś działo - wymiana elektrolitu, czyszczenie membrany i jedziesz dalej. Płyny do tego kupisz w Hydromecie. Smith - założę sie że elektroda nie miała żelu tylko "cienki" elektrolit. inna możliwa przyczyna to miernik zrobiony po kosztach - dotyczy to zwłaszcza 'profesjonalnych mierników akwarystycznych" ze wzmacniaczem pomiarowym klasy TL082 ..rotfl... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 A te będą złe? http://www.eurosensor.gliwice.pl/cennik.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 to są elektrody laboratoryjne - bardzo dobre ale z reguły nie są dedykowane do pomiarów ciągłych. - trzeba by producenta zapytać czy nie bedzie problemu z takim zastosowaniem jakie nam potrzebne. to są elektrody laboratoryjne - bardzo dobre ale z reguły nie są dedykowane do pomiarów ciągłych. - trzeba by producenta zapytać czy nie bedzie problemu z takim zastosowaniem jakie nam potrzebne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 Mam taką ze sterownikiem Ph od 1,5 roku i nie ma problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach