Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed zakupem sondy pH. Wolę wydać więcej i być w pełni zadowolony z zakupu, która będzie lepsza ER-111 czy ERH-AQ1 a może coś innego wybrać?

http://allegro.pl/elektroda-ph-sonda-ph-hydromet-erh-111-i3128789024.html
http://allegro.pl/elektroda-ph-sonda-ph-hydromet-erh-aq1-i3128789041.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AQ1 - ona była projektowana do akwarystyki dlatego nazywa się "AQ" od aquarium...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też zauważyłem, że w jednych można wymienić zawartość a inne są zamknięte na stałe. Może niezbyt dobrze szukam ale nigdzie nie znalazłem samego płynu co się w elektrodzie wymienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hydromet gliwice http://www.hydromet.com.pl/ - producent elektrod. Znajdziesz u nich wszelkie płyny do czyszczenia i konserwacji elektrod, bufory itd. I zapytaj o same elektrody może bedzie taniej niż a allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale Hydromet to G....  

Nie wiem jak to jest ale po prostu zle pokazuja, trzeba pare przerucic aby znalezc dobra niestety :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 3 Hydrometu i wszystkie pokazuja normalnie. pomiar nie rozni sie niczym od GHL-a ktorego tez mam.

jedyna, ktora sprawila mi klopoty byla AquaMedicowska ale ta nie dala sie skalibrowac po rocznym lezakowaniu nawet w najszerszym zakresie.

moze masz po prostu pecha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektroda może mieć odchyłki od pomiaru tylko i wyłącznie w poniższych przypadkach

1 - niewłaściwe przechowywanie na sucho (tak Sushi zabiłeś tego AMa :) )  - co powoduje wyciek elektrolitu i zablokowanie (zatkanie zestalonym KCL) łączników elektrolitycznych (badziewia mają tylko 1 łącznik i rzadki elektrolit). To takie mikroskopijne zatyczki ze spieku ceramicznego niejako "wbite" w ściankę elektrody w jej dolnej części. Wtedy elektroda czasami daje się skalibrować (zależy od miernika) ale odjeżdża od wyników w pomiarach  - błąd sprzedawcy/kupującego.

2 - rozcieńczenie/zanieczyszczenie elektrolitu odniesienia - objawy jak wyżej - daje się naprawić wymieniając elektrolit.

3 - zamoczenie głowicy (tam gdzie kabelek wchodzi) i korozja tegoż. Elektroda to NIE GRZAŁKA - nie może być zamoczona z kabelkiem. Żadna. Są takie zabezpieczone lepiej, są gorzej ale dobrą praktyką jest tego unikać. Objawy - elektroda szaleje jak wyżej.

Generalnie środowisko wody słodkiej jest znacznie bardziej niekorzystne dla elektrod pH niż słone. Woda słona ma większą gęstość. Miałem w słodkich akwariach 4 Hydromety AQ1 - każda jedna pracowała ponad rok, gdzie ludziskom padały GHLe i inne AMy po 6-8 miesiącach.

Sorry smith ale nie uważam elektrody zaprojektowanej i zbudowanej specjalnie do zastosowań w akwarystyce za gówno. Zwiększona liczba łączników elektrolitycznych, elektrolit o większej lepkości - choćby tylko te 2 głupstwa których jak do tej pory nie ma żadna inna elektroda jaką moczą akwaryści świadczą tylko i wyłącznie na korzyść. Uczciwie też  - weź do ręki taką AQ1 I GHLa  na przykład i ocen jakość wykonania obu - gdzie tu szajs?

Jeszcze jedno - być może dla Ciebie i wielu innych nieważne ale dla mnie tak. To jest jeden z naprawdę ostatnich już produktów jakie zostały Made in Poland - taki najprawdziwszy robiony od A-Z w kraju - póki istnieje nie wezmę innej elektrody do ręki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus, nie znam sie na budowie elektrod, chodzilo mi o odsetek wadliwych w pomiarze.

I to nie zle przechowywanych - nowych.

Oczywiscie nie jest to "wiekszosc" ale spory procent.

Na szczescie w czesci komputerow mozesz w kontrolerze dostroic odczyt do faktycznego wiec problemu nie ma ale...

skoro sonda jest do akwa to powinna byc wieksza powtarzalnosc stalego odczytu w kolejnych sondach a tu bywa roznie niestety.

Zaleta jest na pewno to ze jest szklana - jakos do tych plastikowych sie przekonac nie moge no i ... dzieki temu latwiej sie ja czysci :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie środowisko wody słodkiej jest znacznie bardziej niekorzystne dla elektrod pH niż słone. Woda słona ma większą gęstość. Miałem w słodkich akwariach 4 Hydromety AQ1 - każda jedna pracowała ponad rok, gdzie ludziskom padały GHLe i inne AMy po 6-8 miesiącach.

Witam serdecznie,

Mam głupie pytanie: A jak poznać, że sonda nie działa dobrze albo że przekłamuje? Czy wystarczy sprawdzić ją np w płynach kalibracyjnych?

Pytam ponieważ używam sondy Hydrometu w akwarium słodkowodnym i co jakiś czas ją kalibruje płynami kalibrującymi i ciągle działa w miarę dobrze - tzn. jak sprawdzam w płynach Ph4 i Ph7 to odchyłka jest w okolicach 0.1-0.2 Ph - jak dla mnie całkowicie do zaakceptowania.

Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że moja sonda ma już prawie 3 lata. Do tej pory myślałem że to normalka ale wy piszecie że rok to długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zmierzyc wode w akwarium innym testem np. kropelkowym i upewnic sie ze sonda pokazuje mniej wiecej to samo w tym samym czasie.

Ja wlasnie mialem takie objawy ze na plynach bylo cacy a w akwa d*pa.

Dopiero pomiar w akwa pokazywal ze pomiar z sondy odbiega ( na podstawie 2 roznych testow tradycyjnych.

I od tej pory za kazdym razem to weryfikuje czy to przy naprawie czyjegos sprzetu czy przy nowych sondach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego że to porządna elektroda - użytkowana prawidłowo to i działa jak powinna. Przesiadłbyś się na "markowy sprzęt" to po roku miałbyś odchyłkę 0.5 i więcej...

Sprawdzić można stan elektrody robiąc pomiar napięcia w pH7 oraz nachylenia mV/dpH. Kawałek elektroniki do tego niezbędny i dobre bufory. nie mniej z takimi odchyleniami przy kalibracji możesz spać spokojnie.

Gdyby się coś działo - wymiana elektrolitu, czyszczenie membrany i jedziesz dalej. Płyny do tego kupisz w Hydromecie.

Smith - założę sie że elektroda nie miała żelu tylko "cienki" elektrolit. inna możliwa przyczyna to miernik zrobiony po kosztach - dotyczy to zwłaszcza 'profesjonalnych mierników akwarystycznych" ze wzmacniaczem pomiarowym klasy TL082 ..rotfl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są elektrody laboratoryjne - bardzo dobre ale  z reguły nie są dedykowane do pomiarów ciągłych. - trzeba by producenta zapytać czy nie bedzie problemu z takim zastosowaniem jakie nam potrzebne.

to są elektrody laboratoryjne - bardzo dobre ale  z reguły nie są dedykowane do pomiarów ciągłych. - trzeba by producenta zapytać czy nie bedzie problemu z takim zastosowaniem jakie nam potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką ze sterownikiem Ph od 1,5 roku i nie ma problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi