Skocz do zawartości
snakecharner

ATI Fiji White Sand (Problemy ?)

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosiłem się do metody Berlińskiej,czyli kupa skały a ja to miałem w stary baniaku i bronię się od tego jak tylko mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się poddaję - po co próbowac coś komuś doradzić i wytłumaczyć, skoro niektórym nawet nie chce się przeczytać kilku stron w danym wątku.

A podstawowe zasady prowadzenia akwarium morskiego to każdy, kto chce może sobie znaleźć w każym forum w dziale dla początkujących.... :)

Wybacz ale sushi mógł mieć kilka rzeczy na myśli i chciałem prosić by doprecyzował co zresztą zrobił bez łaski. Ty natomiast pojechałeś po mnie jak po łysej kobyle. WTF? lepiej Ci? No nie kumam tej agresji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcio z całym szacunkiem ale to nie to co piszesz w kółko na tym i na innym forum. Mam wrażenie że nie mozesz zrozumiec problemu bo go samemu nie miałeś a wydaje ci sie ze wiesz już wszystko. Obym sie mylił bo już nic prawie nie daje od kilku tygodni i jeśli masz racje powinna byc już zaraz jakaś poprawa.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz ale sushi mógł mieć kilka rzeczy na myśli i chciałem prosić by doprecyzował co zresztą zrobił bez łaski. Ty natomiast pojechałeś po mnie jak po łysej kobyle. WTF? lepiej Ci? No nie kumam tej agresji.

Wybacz, ale twój post dotyczył mojego wcześniejszego - nawet go zacytowałeś (patrz post 141).... :)

PS

Grzeniu - kilka tygodni to może być mało, ale jesli jeszcze kilka wytrzymasz (choć też mam nadzieję, że będzie to szybciej) to napewno będzie dobrze :thumbsup:

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosiłem się do metody Berlińskiej,czyli kupa skały a ja to miałem w stary baniaku i bronię się od tego jak tylko mogę.

Inmar,

sam kiedys pisales, se skale w poprzednim baniaku miales wlasnie z dzialajacego juz zasyfialego zbiornika z jakiejs kanjpy.

skala byla przesiaknieta fossforanami i oddawala je potem pare ladńych lat.

metoda berlinska jest oparta na swierzej zywej skale, odpowiednim jej dojrzewaniu w zbiorniku a potem utrzymaniu w odpowiednich parametrach.

to sie wszystko udaje jesli dokladnie, po niemiecku stosuje sie ta metode krok po kroku.

a to ze nagle jacys lowcostowcy "udoskonalaja" ja to potem wlasnie pojawiaja sie takie miny jaka ty dostales. i rozchodzi sie fama, ze metoda jest przestazala i kiepska.

powiem tak, IMHO na razie nie wymyslono lepszej i bezpieczniejszej metody niz berlinska.

a komu sie nie chce czytac i poznawac podstaw ten ma goooooowno w baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wierzę w metodę berlińską jak najbardziej,miałem na myśli tylko względy estetyczne,przeładowany zbiornik skałą=mała przestrzeń.Dziś w nocy znalazłem pierwszego i ogromnego wieloszczeta,ale zauważyłem przez lupę,że skałę porastają jak by algi wapienne,ale rosną do góry tworząc takie grzybki,jak to ruszyłem to rozwalało się to i latało po całym zbiorniku.Czy moją przyczyną nie będzie własnie to ?

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, nakręć jakiś filmik żeby mieć pojęcie o co chodzi (porównam z syfkiem fruwającym u mnie, hihi) możesz go przesłać mailem zainteresowanym, czyli np mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmiki się właśnie ładują i wstawię tutaj linki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekko mleczna woda, to tylko na filmie czy w rzeczywistości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze chemik dalby szybko odpowiedz gdzie lezy problem w tym produkcie badajac jego sklad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest widok na 180cm w głąb a odbicie światła od tych paprochów może wyglądać na mleczną wodę z tym,że nie jest.Poza tym świecą tylko świetlówki i ledy na 5% w tym momencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek jakie masz świetlówki , jakiej firmy jaka nazwa i ile mają czasu ?

Może to dziwne ale naprawdę zaczynam wierzyć że to zmętnienie bierze się od barwy świetlówek.

W sumpie mam tą samą głębokość i tam woda jest idealny kryształ , jest tam ta sama skała tylko że tam barwa świetlówek jest żółta .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek złap tego paprocha,potem na szkiełko laboratoryjne i pod mikroskop. Powinieneś mieć odpowiedź :)

Może ślimaki się spuszczają :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ten ?

ale to w kostce,a woda kryształ dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie turbo spuszczał się jajeczkami i tak wyglądało jak u ciebie :P

Ale też czasami widziałem jak coś podobnego wydobywało się ze skały w "samo południe" jak lampa była w szczycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi