Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No widzisz :-)

Sprobuj narysowac katy odbicia swiatla ze swietlowki od strony odblysnika i z bocznych stron i powiedz nam kiedy trafia w dol do baniaka ( przy plaskim odbysniku ) ...

Mi sie wydaje ze zanikna pochloniete w odbiciach. Pewnie dlatego kasetony sufitowe, reflektory, i wszystkie dobre lampy rozwiazuja to w ten sposob.

Po prostu w takie lampie tylko czesc lampy swieci tam gdzie chcemy a reszta oswietla wnetrze lampy...

Jak uzyjesz paraboli to z 2-3 odbicia i trafiaja w dol ( teoretycznie :- ) )

Salarias niestety też ma podobne lampy.... tam jest troche wygiety odblysnik ale chlodzenie to masakra.

Zamiast tego wolalbym kupic stare uzywane ATI sprzed lat ( ostatnio ktos sprzedawal 6x39W za 400zł )

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak to jest? przecież kąt padania ma się = kątowi odbicia? Rysunek przedstawiony wyżej chyba temu przeczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to akurat prawda bo jest to zasluga paraboli. odpowiednia krzywizna + odleglosc da odbicie prostopadle w kazdym miejscu.

czytalem ze idealny odblysnik moze zwiekszyc ilosc swiatla kierowanego w dol do 50% ....

wiec nadal pytam smithu skad te 2/3 ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra - krzywizna to jedno - ale punkt padania zdaje się być stałym. Nie - przemyślałem - durny jestem - jak pada na krzywe to i krzywo odbija....mea kulpa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodi bo to porownanie

1 swietlowka z plaskim w stosunku do 1 swietlowka w paraboli = 50% zysku dla paraboli ( to nawet nie jest zaden zysk tylko brak straty :-) )

a tu masz...

np. 6 swietlowek w paraboli do 6 swietlowek na plaskim ale rozmieszczone w odleglosci od siebie z 0,5cm ( jak to w chinolach )

I stad wywnioskowalem ze przez zageszczenie swietlowek straty sa wieksze.

Jakby nie bylo 50% z samych odblysnikow

+ XX% z braku aktywnego chłodzenia

+ XX% z tandetnej przesłony z plexi

To warto takie badziewie brac czy nie?

Bo ci z lampy 6x39W zostaje poniżej 3 x39W w stosunku do normalnej lampy :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falco nie ma lepsze, każde cechuje co innego

Masz pare parametrów które musisz przeanalizować CENA ( prądu ) / JAKOŚĆ / WYBARWIENIE

Ja testowałęm trochę świateł, lubie ledy ale daleki jestem aby postawić tylko na nich.

Pod SPS? HQI ( mało opłacalne ) , LED, LED+T5 ( hybryda ) , T5

T5 - pastele, blak blinków, "powolny widok- brak żywiołowości w baniaku"

LED - Ostro, blinki, ale korale nie potrafią się pięknie wybarwiać, często blade chyba że focisz na zdławionej ekspozycji :-)

LED+T5 - wydaje mi się że optimum CENA (prądu), WYBARWIENIE, T5 uzupełnia spektrum światła

HQI - super - jak kogoś stać :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to może oświećcie mnie proszę jak z tym kosztem prądu jest? led/t5/hqi bo ktoś mi powiedział że ledy to oszczędnosć a inny że zasilacze zjadają i tak prąd..... Nie jestem fachowcem, do fizyki nie chce mi sie wracać - bom leń jest. O jakości już wiem HQI - najlepsze jak powyzej napisano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falco to temat szeroki i dużo pisania - a tak naprawde wyliczania skuteczności

czyli tego ile Wat idzie w światło a ile w ciepło lub układy obsługujące.

Kierunek oszczędności jest jeden HQI --> T5 --> LED

W skrócie powiem ci że jak połowę swoich świetlówek zastąpiłem LED to dioda na liczniku zamiast prawie się palić miga o połowę wolniej :-)

Jak chcesz to policzyć to poszukaj ile jest strat na danym typie oświetlenia. Na samym typie HQI połowę mocy wywala na balascie w kosmos

gdzie przy LED masz skutecznośc 97-99% ( czyli 99% mocy zasilacza zamieniane jest na światło )

Reszta jest gdzieś między :-)

Jak chcesz zgłębić to tu jest ciekawy dokument o T5:

http://www.lighting.pl/index.php?s_id=10&akcja=artykul&a_id=146

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie przy LED masz skuteczność 97-99%

Pobożne życzenia :)

Najlepsze zasilacze mają 90-91% sprawności ale to żaden masowy producent lamp LED takiego nie da do zestawu, bo koszt takiego zasilacza to druga lampa. Marketing można se w d. wsadzić cokolwiek by nie pisali - jesli zasilacz nie ma metki, albo ma metke producenta lampy to w cuda nie wierz i działania charytatywne. Lepiej jak klient za prąd zapłaci więcej niż pozbawić się $10 zysku..

75-80% to jest realna sprawność typowego chińczyka lub no-name'a.

Markowy Meanwell - w zależności od wersji 85-90%. Do tego dolicz straty w driverach i wyjdzie sporo poniżej 90%. Life is brutal.

Nie mniej - ciągle znacznie lepiej niż przy T5 czy HQI zwłaszcza na statecznikach elektromagnetycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus nie pisałem o skuteczności zasilacza tylko lampy :-) A tak naprawde drv i led wg. not.

Zawsze mozna podawac stosunek WAT na Lumen - bedzie bezpieczniej :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - ktoś mógł źle zrozumieć i potem chodzą takie rewelacje a przy rachunku za prąd jest spore WTF bo "mam lampe 300W a tyle zeżarło". No jak zasilacz miał 75% no to z tych 300 się robi 375:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano, dlatego napisałem że trzeba by sobie policzyć a to tylko orientacyjnie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to dlaczego moja HQI na elektromagnesach ciągnie ok 170-200 przy zapalaniu i nieco ponad 150 na ciepło skoro mówicie że jest najmniej opłacalna. Mieżone miernikiem cęgowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi