smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 (edytowane) No widzisz :-) Sprobuj narysowac katy odbicia swiatla ze swietlowki od strony odblysnika i z bocznych stron i powiedz nam kiedy trafia w dol do baniaka ( przy plaskim odbysniku ) ... Mi sie wydaje ze zanikna pochloniete w odbiciach. Pewnie dlatego kasetony sufitowe, reflektory, i wszystkie dobre lampy rozwiazuja to w ten sposob. Po prostu w takie lampie tylko czesc lampy swieci tam gdzie chcemy a reszta oswietla wnetrze lampy... Jak uzyjesz paraboli to z 2-3 odbicia i trafiaja w dol ( teoretycznie :- ) ) Salarias niestety też ma podobne lampy.... tam jest troche wygiety odblysnik ale chlodzenie to masakra. Zamiast tego wolalbym kupic stare uzywane ATI sprzed lat ( ostatnio ktos sprzedawal 6x39W za 400zł ) Edytowane 23 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 no to jak to jest? przecież kąt padania ma się = kątowi odbicia? Rysunek przedstawiony wyżej chyba temu przeczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 to akurat prawda bo jest to zasluga paraboli. odpowiednia krzywizna + odleglosc da odbicie prostopadle w kazdym miejscu. czytalem ze idealny odblysnik moze zwiekszyc ilosc swiatla kierowanego w dol do 50% .... wiec nadal pytam smithu skad te 2/3 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 dobra - krzywizna to jedno - ale punkt padania zdaje się być stałym. Nie - przemyślałem - durny jestem - jak pada na krzywe to i krzywo odbija....mea kulpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 (edytowane) Chodi bo to porownanie 1 swietlowka z plaskim w stosunku do 1 swietlowka w paraboli = 50% zysku dla paraboli ( to nawet nie jest zaden zysk tylko brak straty :-) ) a tu masz... np. 6 swietlowek w paraboli do 6 swietlowek na plaskim ale rozmieszczone w odleglosci od siebie z 0,5cm ( jak to w chinolach ) I stad wywnioskowalem ze przez zageszczenie swietlowek straty sa wieksze. Jakby nie bylo 50% z samych odblysnikow + XX% z braku aktywnego chłodzenia + XX% z tandetnej przesłony z plexi To warto takie badziewie brac czy nie? Bo ci z lampy 6x39W zostaje poniżej 3 x39W w stosunku do normalnej lampy :-) Edytowane 23 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 to co lepsze? świetłówki czy ledy czy HQi???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Słoneczko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 (edytowane) Falco nie ma lepsze, każde cechuje co innego Masz pare parametrów które musisz przeanalizować CENA ( prądu ) / JAKOŚĆ / WYBARWIENIE Ja testowałęm trochę świateł, lubie ledy ale daleki jestem aby postawić tylko na nich. Pod SPS? HQI ( mało opłacalne ) , LED, LED+T5 ( hybryda ) , T5 T5 - pastele, blak blinków, "powolny widok- brak żywiołowości w baniaku" LED - Ostro, blinki, ale korale nie potrafią się pięknie wybarwiać, często blade chyba że focisz na zdławionej ekspozycji :-) LED+T5 - wydaje mi się że optimum CENA (prądu), WYBARWIENIE, T5 uzupełnia spektrum światła HQI - super - jak kogoś stać :-) Edytowane 23 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Ta lampa rzeczywiście oswietli mój zbiornik 100x40x45h http://allegro.pl/sciemnialna-lampa-led-120w-led-grow-nowy-model-i2969003055.html Czy w ogóle warta swojej ceny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 no to może oświećcie mnie proszę jak z tym kosztem prądu jest? led/t5/hqi bo ktoś mi powiedział że ledy to oszczędnosć a inny że zasilacze zjadają i tak prąd..... Nie jestem fachowcem, do fizyki nie chce mi sie wracać - bom leń jest. O jakości już wiem HQI - najlepsze jak powyzej napisano. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 Falco to temat szeroki i dużo pisania - a tak naprawde wyliczania skuteczności czyli tego ile Wat idzie w światło a ile w ciepło lub układy obsługujące. Kierunek oszczędności jest jeden HQI --> T5 --> LED W skrócie powiem ci że jak połowę swoich świetlówek zastąpiłem LED to dioda na liczniku zamiast prawie się palić miga o połowę wolniej :-) Jak chcesz to policzyć to poszukaj ile jest strat na danym typie oświetlenia. Na samym typie HQI połowę mocy wywala na balascie w kosmos gdzie przy LED masz skutecznośc 97-99% ( czyli 99% mocy zasilacza zamieniane jest na światło ) Reszta jest gdzieś między :-) Jak chcesz zgłębić to tu jest ciekawy dokument o T5: http://www.lighting.pl/index.php?s_id=10&akcja=artykul&a_id=146 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 gdzie przy LED masz skuteczność 97-99% Pobożne życzenia Najlepsze zasilacze mają 90-91% sprawności ale to żaden masowy producent lamp LED takiego nie da do zestawu, bo koszt takiego zasilacza to druga lampa. Marketing można se w d. wsadzić cokolwiek by nie pisali - jesli zasilacz nie ma metki, albo ma metke producenta lampy to w cuda nie wierz i działania charytatywne. Lepiej jak klient za prąd zapłaci więcej niż pozbawić się $10 zysku.. 75-80% to jest realna sprawność typowego chińczyka lub no-name'a. Markowy Meanwell - w zależności od wersji 85-90%. Do tego dolicz straty w driverach i wyjdzie sporo poniżej 90%. Life is brutal. Nie mniej - ciągle znacznie lepiej niż przy T5 czy HQI zwłaszcza na statecznikach elektromagnetycznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 (edytowane) Loccutus nie pisałem o skuteczności zasilacza tylko lampy :-) A tak naprawde drv i led wg. not. Zawsze mozna podawac stosunek WAT na Lumen - bedzie bezpieczniej :-) Edytowane 24 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 Ok - ktoś mógł źle zrozumieć i potem chodzą takie rewelacje a przy rachunku za prąd jest spore WTF bo "mam lampe 300W a tyle zeżarło". No jak zasilacz miał 75% no to z tych 300 się robi 375:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 ano, dlatego napisałem że trzeba by sobie policzyć a to tylko orientacyjnie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2013 Panowie to dlaczego moja HQI na elektromagnesach ciągnie ok 170-200 przy zapalaniu i nieco ponad 150 na ciepło skoro mówicie że jest najmniej opłacalna. Mieżone miernikiem cęgowym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2013 Ta lampa rzeczywiście oswietli mój zbiornik 100x40x45h http://allegro.pl/sc...2969003055.html Czy w ogóle warta swojej ceny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mehi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2013 Mati123, cos sie powtarzasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach