Skocz do zawartości
Maksym

Denitryfikator?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy denitryfikator diy można z powodzeniem stosować w akwarystyce morskiej? posiadam taki w obecnym malawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj zdjęcie tego cuda.

Ogólnie są denitryfikatory wódkowe i siarkowe ale raczej bez dobrej elektrody redox chyba nie pojedziesz.

Przez pół roku walczyłem ze swoim, działać działał super No3 i po4 cały czas koło 0 ale co kilka tygodni zarastał mi kompletnie bakteriami i za nic nie portafiłem dojść z nim do takich ustawień by przez min kilka miesięcy sie go nie dotykać, rozbierać i czyścić z glutów.

Może błędem było zapakowanie tam siporaxu? Tak czy inaczej mój nie był bezobsługowy wręcz odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy denitryfikator diy można z powodzeniem stosować w akwarystyce morskiej? posiadam taki w obecnym malawi.

Czy piszesz może o iluś metrach wężyka o małym przekroju,zwiniętymi i nie przepuszczającym światła , z minimalnym przepływem wody ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wężyk to raczej się nie nada się w morskim :)

Jak u mnie 14 m wąż do chłodziarki 19mm został zapchany przez ponad 30cm wieloszczeta to mały przekrój raczej w moment zarośnie i się zapcha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawijaj jak to działa i jak jest zbudowane :) Poważnie opisz wszystko krok po kroku. Jak nie to zły Waldi do ciebie przyjdzie :P

Edytowane przez mariuszduch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nomalnie nomalnie" aż mi ślinka cieknie - pisz jak to działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to ? nie wiesz ? :P

Dobra nie śmiećmy niech chłopak wszystko opowie.

Edytowane przez mariuszduch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak ,korpus jest zrobiony z rury kanalizacyjnej fi 11 od spodu i góry wieko zaślepiające .W górnym wieku są zrobione dwa otwory na wlot i odpływ,woda dostaje sie węzykiem podłączonym do kranika a nastepnie kranik do odpływu kubełka który widać na focie.Gdy woda wypełnia wężyk od deni scieka rurką zrobioną na kształt litery L która jest nawiercona w kilku miejscach na samym dnie .Nastepnie woda wypełnia korpus od dołu unosząc sie ku górze a tym samym przechodzi przez złoże do odpływu prosto do akwarium NO 0 :)/> .Mam nadzieje że temat jest w miare zrozumiany. W razie czego pytajcie.

Edytowane przez Maksym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaja nareszcie ,wracamy do korzeni akwarystyki morskiej denitryfikator to nic innego jak pozbycie się no2 z akwarium gdzie żadna metoda wódki i bakterii w baniaku nie pomaga to proste urządzenie o bardzo małym przepływie kroplowym woda jest zassana do pojemnika i teraz były wykonane z węża w którym się odkładały bakterie beztlenowe ,oraz konstrukcje zasypane biobalami z pompą jak w reaktorach ,która robi obieg wewnętrzny ,pamiętać trzeba że to filtry bez tlenowe a więc nie mogą być zasilane z bajpasów ,dobrym rozwiązaniem jest pompka zatopiona w akra za skałą w miejscu gdzie nie ma pęcherzy powietrza ,dokarmiamy filtr wódką ,cukrem zalewamy wodą i zamykamy na kilka dni 2-5 potem otwieramy zaworek i po kropli podajemy do akwa sprawdzając testami no3 powino być 0 pozostaje jeszcze regulacja ręczna lub z sondą redox ,nie mozna doprowadzić do stanu gdzie zacznie się robić siarkowodór śmierdzi jak zgnite jaja w razie jak by się tak stało otwieramy przepływ i zlewamy zawartość aż przestanie wydobywać się smród i ustawiamy ponownie kropelkowo , wujek gogle pomorze lub poszukajcie akwa medica instrukcje obsługi powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wolny wpływ wody do filtra, a następnie jej przepływ przez złoże ma teoretycznie gwarantować rozkład no3 ? a jak w praktyce?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% skuteczności pamiętać o dokarmieniu ja mam zaworek kierunkowy i za nim szczykawkę z wódką na wężyku podaje dziennie 1 cm zasypany pojemnik biobalami pojemnik wykonany jak filtr przepływowy w deklu 3 rurki zasilanie powrót i karmienie powinno być tak zrobione aby zabrane było z wodą do zasilania od dołu poszukajcie sporo jest na ten temat w necie jesli potrafi z 100 zbić do 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi