zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Czy 5mm między plexi a diodami będzie ok? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 podepnę się pod temat: http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=2104 taki radiator długości 0,8m teoretycznie (lub w przybliżeniu) - ile diód XP-G RB - wysterowanych na 0,9A można na nim umieścić ? a) z chłodzeniem powiedzmy dwoma wentylatorami bez chłodzenia, zdaję sobie sprawę że wiele zmiennych - temp otoczenia, przestrzeń wokół radiatora itp... ale tak mniej-więcej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 około 20W maximum bez chłodzenia aktywnego, z wiatrakami myślę że ponad 100W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 dzięki czyli bez chłodzenia jak dla mnie - się nie obejdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2013 (edytowane) Diody połączone tak jak na obrazku plus do minusa a nie święcą Sterownik działa czyli zasilanie jest, możliwe że źle podłączyłem diody i za mała moc jest. Może powinienem plus do plusa a minus do minusa dać? Edytowane 19 Styczeń 2013 przez zako Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 (edytowane) Zako poczytaj bo zaraz to popalisz! Zacznij od przestudiowania - polaczenie szeregowe a rownolegle. Potem sprawdz jakie masz napiecie i prad na zasilaniu, sprawdz ile pobiera jeden modul i ile spada ci napiecie. Na podstawie tego wyjdzie ci ile ledow moze byc szeregowo i ile rownolegle. Sprawdz napiecie na wyjsciu drivera Edytowane 20 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 Błąb był po mojej stronie. Źle podłączyłem diody. Plus z drivera do plusa diody i plus z diody do m8nusa kolejnej a powinno być odwrotnie. Po przelutowaniu wszystko działa no i zasilacz musiałem podkręcić z 20V do 24V. Jedyne co mnie martwi to buczenie zasilaczy tylko wtedy gdy na sterownik przełącze na opcje moon a poza tym wszystko jest ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 (edytowane) Zasilacz zaczyna buczeć kiedy zmniejszam jasność niebieskich ledów? Edytowane 20 Styczeń 2013 przez zako Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 jakie masz drivery ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 mr2007v z firmy www.mrelektronik.com 2szt 1300mA i 3szt 900mA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 dołącz do każdego drivera na wejściu zasilania kondensator tak minimum 2200uF/50V. powinno zminimalizować skutki "szarpania" prądem jakie "widzi" zasilacz i protestuje piszczeniem... BTW - ile teraz kosztuje jeden taki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 Cena 60zł za szt Postaram się wstawić takie kondesatory z tym że niebieskie dam na max to nie buczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 no bo wtedy pobierają prąd w sposób ciągły. Każde inne ustawienie powoduje że zamiast świecić ciągle Ledy zaczynają "pulsować" a zarazem prąd pobierany ze zasilacza jest też "szarpany" - zasilacz się buntuje. Kondensator będzie dodatkowym buforem magazynującym energię i powinien wygładzić te szarpnięcia prądu. Edit: doczytałem że 90W masz w tej lampie - no toś zrobił interes na driverach.. 5x 60zł dla lampy 90W?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 Na białych nie buczy jak je ściemniam a podobno to najlepsza firma zasilaczy meanwell Twierdzisz że przepłaciłem moja pierwsza lampa, człowiek uczy się na błędach.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 To nie jest wina zasilacza ale jak pisałem sposobu pobierania prądu przez obciążenie. No przepłaciłeś według mojego kalkulatora prawie 3x.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 Zamiast wziac sprawdzone to wziął buczki :_) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 (edytowane) tzn? co panowie macie na myśli? Mam takie które kolega ma i mu nic nie buczy a jemu takie na forum nr polecono Edytowane 20 Styczeń 2013 przez zako Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2013 Czy to buczenie nie zniszczy zasilacza. Może zmniejsze napięcie do 20V jak było? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach