Skocz do zawartości
zako

Lampa LED

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie

Zastanawiam się jakie wentylatorki zastosować, z racji że lampa będzie niska bo 5cm grubości mam tylko 15mm między radiatorem a pokrywą.

Wiem że ciensze wentylatorki są mniej wydajne ale może 2szt 12cm x 12cm x 1.5cm powinny wystarczyć, a może dać po 2st 40cm x 40cm po obu stronach?Lampa będzie mieć 90W ze sterownikiem a wymiary to 70cm x 15cm x 5cm 

Ma ktoś jakieś pomysły? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90W LED ok, ale jakie ledy (jakie podłoża) i jaki masz radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 szt XPG i 18szt XPE

Radiator 70cm x 15cm x 2.5cm

Edytowane przez zako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli płytki star ?

Płytka aluminiowa o wymiarach 5mm gruba 20x10cm powierzchni - przy dobrym podłożu dla LEDów (se STARami różnie bywa) odprowadzi pasywnie bez wiatraków ciepło od 20W led XP-G puszczanych na 1000mA

Małe wiatraki strasznie hałasują. Są wentylatory 12.5mm grubości 120mm średnicy - 2 wystarczą Ci z zapasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytki kwadratowe 25mm x 25mm

Powyżej jest edytowany post z diodami jakie mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obliczeń i przyrządów pomiarowych można zastosować zasadę - jeśli radiator bez wentylatorów utrzymuje po godzinie pracy temperaturę umożliwiającą jego utrzymanie w rękach ( nie parzy tak że nie da się dotknąć) to może tak zostać. Jeśli nie to musisz dodać wiatrak (i)

To że diody przykręcone muszą być z małym dodatkiem zwykłej pasty silikonowej (białej) to mam nadzieję jest oczywiste.

Przewody połączeniowe - 99% z Was ogromnie przesadza. Do przeniesienia 1A (1000mA) prądu wystarczy przewód o przekroju 0.1mm2 tymczasem ogromna większość daje przewody jak do akumulatora w samochodzie. Używajcie 0.22-0.35mm2 bardzo dobrze się układa i szybko lutuje. Przewody lutować PRZED przykręceniem diody do radiatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewód 0.2mm taki chcę zastosować plus pasta pod diody i dwa wentylatorki 120mm 120mm x 15mm i powinno być ok :)

Zastanawiam się tylko jak ładnie wyciąc otwory do wiatraków tak by ładnie to wyglądało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno wrzuciłem na forum pliki do wycinania pod wiatraki - jak ci się podoba możesz skorzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już go pobrałem tylko że tu za wycięcie drogo wychodzi i to mnie odstrasza więc szukam jakiejś alternatywy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ jak trafisz na dobre podłoże ( a są różnice naprawdę) i przykręcisz je do radiatora i dopiero teraz zaczniesz lutować kable - to możesz mieć kłopoty z zagrzaniem spoiwa do właściwej temperatury bo radiator będzie szybko odbierał ciepło. Można przykręcić ale "z luzem" żeby podłoże nie miało dobrego kontaktu z radiatorem, polutować i wtedy dokręcić śrubki.

zako - To jest korytko kablowe? no czemu nie można popróbować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówisz, zastanawiam się czy nie lepiej będzie jak zwężę radiator na wymiar koryta, zostanie mi 9cm szerokości na rozmieszczenie ledów co raczej nie powinno mieć wpływu na oświetlenie baniaka i nie przegżać koryta (obudowy) tak by się wygieło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co o tym pomyśle sądzicie. Czy 10cm szerokości na 3 rzędy diód nie bEdzie za mało i czy zbiornik będzie dobrze oświetlony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj prawde powiada Loccutus :-) Ja kiedys ten blad popelnilem i lutowalem po przykreceniu :-)

O zgrozo :-) Tak odbierało ciepło że się nie cchiała cyna topić :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście wentylatorki jak najbardziej wskazane, 4 szt wystarczą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi