Skocz do zawartości
Mystik

Carbon i Phosphate Minus - przygotowanie do pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Będę wkładał do filtra przepływowego carbon i phosphate minus firmy aquaforest i ponieważ producent milczy w temacie przygotowania jego produktów do pracy, to myślę, że może ktoś z Was już temat przerabiał i pomoże.

Węgiel chciałem przelać wrzątkiem ro, a następnie zimnym ro, a phosphate chciałem z 2 godziny wymoczyć w ro. Może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Węgiel możesz zalać wrzątkiem RO i pomoczyć z dobę a Phosphate Minus Aquaforesta jest odpowiednikiem Rowy i jej się nie płucze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)

ten carbon całą dobę moczyć? Myślałem, że godzinka dwie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moczę przez godziną,zmieniając wodę co 10 minut i zalewając wrzątkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko po co? nigdy nie zalewam węgla wrzątkiem. Przecież on ma być "aktywny", jak podziałać wrzątkiem to nie wiem, ale może zajść jakaś reakcja niekorzystnie wpływająca na działanie węgla...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jest reakcja całkiem pożyteczna bo otwiera pory węgla i wtedy jest wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie.

Otworzyłem ten phosphat minus i on jest: ciemny, wilgotny i lekko zatęchły?

Mnie się widzi, że to tak raczej nie powinno wyglądać. Mam rację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę,że to normalne,dlaczego nie ? Rowa wygląda prawie tak samo a jak Dyzma chyba pisał,że chemii się nie oszuka to ja myślę,że to ten sam produkt w innym opakowaniu jak to bywa w akwarystyce by nas skubnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowy nie widziałem. Jest to mój pierwszy kontakt z preparatami tego typu. Dlatego pytam :)

Jeżeli tak to wygląda to ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla zamknięcia tematu zacytuję odpowiedź producenta:

"

Proszę Pana zarówno węgiel jak i Phosphate Minus wkładamy do filtra bez żadnych wcześniejszych obróbek(ewentualnie może Pan a nie musi opłukać te oba produkty w wodzie RO ale nie ma takiego zalecenia), co do Phosphate Minus jest w opakowaniu ciemny i wilgotny .

"

Mam nadzieję, że to wszystko wyjaśni wszelkie niejasności co do stosowania w/w produktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty, ale nie bądź taki tajemniczy. Ja uważasz inaczej, to napisz dlaczego, a nie tylko jakąś szpilę wsadzasz.

To jest odpowiedź producenta. Zresztą w sumie nie różniąca się od innych.

Jak nie usłyszę jakiś konkretnych argumentów, to uważam ją za wiążącą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty ale już Ci koledzy odpowiedzieli jak przygotowuje się węgiel przed wsadzeniem go do zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktokolwiek kiedykolwiek udowodnił w jakikolwiek sposób że parzenie węgla poprawia jego skuteczność? Skoro producent tego wyraźnie nie zaleca to po co to robić?

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz to jak z tabelaami dekompresyjnymi KDP CMAS :)

porozgladali sie dookola i takie ustalili chooooj wie dlaczego, bo zadnych badan nie robili.

tutaj producent pewnie tez nie zrobil zadnych badan i powielil to co inni, bo przeciez to zwykly wegiel.

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co to tabele dekompresyjne :) Boję sie nurkować, serio, wiem że to musi być nieziemskie doświadczenie, ale boję się jak nie widzę dna, ani brzegu, ani powierzchni, wpadam w panike i ch...! Nie zmienię tego. A co do tego węgla to tak szczerze ja nigdy się nie natknąłem na jakieś badania/opracowania ani na plus moczenia ani na minus stąd moje pytanie.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem opracowanie (teraz nie znajde gdzie) nt. wegla w peletkach czyli np. takiego jak ma Rowa, ze w czasie procesu peletkowania zgniatany pyl weglowy, ktory pokrywa wszystko osadza sie takze na powierzchni peletek. zamoczenie go (wegla) we wrzacym RO prowadzi do mikroekslozji powietrza zamknietego wewnatrz peletek (stad to syczenie) i tym samym odtykanie por w weglu poprzez wyrzucenie czastek zatykajacych kanaliki przez to powietrze.

nie wiem, czy to samo sie stosuje do wegla mialkiego ale ja takiego nie stosuje bo pozostawia pyl w wodzie a to bomba z opoznionym zaplonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Żeby nie było że dymu szukam, serio :) Ten w peletkach to się zgodzę, bo nawet przez samo prasowanie kanaliki moga być zgniatane, nawet na pewno są, bo on przecież musi być jakoś prasowany żeby mu nadać taki kształt, ale pytanie czy trzeba go parzyć czy wystarczy wymoczyć? Ja stosuję nie prasowany, kokosowy, nigdy nie moczę wczesniej.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi