Skocz do zawartości
Mystik

[240l] - Mordor by Mystik

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa.

tomcio: no mam nadzieję, że wreszcie znajdziesz czas :)

thomas666: też. Doszły też inne korale, ale Twoje szczepki jak najbardziej się wybijają.

Miklas: Tu masz całkowitą rację. Niestety lub stety, aranżacja musiała pójść w stronę większej funkcjonalności. Dlatego zrobiło się małe gruzowisko z wizją przyszłości. Chociaż chętnie przyjmuję Rivendell :)

Mam nadzieję, że kierunek obrałem dobry i nie zanotuję jakiś wielkich upadków. Chociaż po dołożeniu suchej skały widzę pewne zachwianie biologii i muszę być czujny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba czas na update.... :devil:

:D niewiele się zmieniło. Troszkę doszło, troszkę odeszło.

W tej chwili stawiam na korale i na nich się skupiam. Wydaje mi się, że traktowałem je po macoszemu. No i dla niektórych skończyło się to nieprzyjemnie :(

Ale staram się nadrobić zaległości.

01_zpse0886c2c.jpg

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomcio: dzięki. Ale wiesz, że akwarysta morski nigdy nie jest zadowolony ze swojego akwarium :D A ja plany mam okrutne :)

dominik: dobrze. Z tym, że jak odleję tak z 10l wody, to widać wyraźnie, że może bardziej bujać. Więc pompy mogłyby być chyba zamontowane trochę wyżej (o tym w ogóle nie myślałem robiąc komin). Zwiększanie mocy nie zmienia bujania tak jak częstotliwość pracy i właśnie niewielka zmiana ilości wody. Z tym, że mnie akurat wszystko pasuje. A powyższe stwierdziłem w trakcie podmian :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się chyba będę musiał wreszcie do Ciebie pofatygować i obejrzeć to osobiście... tylko ten cholerny brak czasu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w lewym górnym rogu to karmnik dla chelmona ?

Akwarium bajka - bardzo mi sie podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie :D To pojemnik na sadzenie grzybków, które mnożą się na potęgę.

Ciągle jeszcze mam tylko problem z odrywaniem ich od skały. Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób? Bo skuwanie skały mnie już trochę męczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik świetny! 

Dzięki.

Kilka zdjęć z dzisiaj:

05_zps69e69b91.jpg

09_zps81f0786b.jpg

07_zps7011bf3c.jpg

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysto, kolorowo, bombowo!!! Czym robisz fotki? Wygladaja świetnie!!! Gratuluje zbiornika.

Daj jeszcze fotke FTS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więcej też fotek ogólnego całego akwarium no i większej rozdzielczości bo takie maleństwa są na 27" monitorze :)

dla mnie to akwarium to natchnienie szczególnie ustawienie skał które bardzo mi się podoba.

Edytowane przez Thorn76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super zbiornik Mystik! gratulacje

Pamiętam, że kiedyś śledziłem Twój wątek z początkami, z racji, że miałem w planach podobny litraż. Szkoda tylko, że u mnie start opóźnił się o rok.. no ale w końcu od 3 tygodni zalane. Jednak jak patrze na postęp w Twoim baniaku to żałuję, że nie jestem jeszcze na tym etapie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panie i Panowie. Każdy musi przejść przez etap żałowania, że nie zaczął wcześniej lub "dlaczego to idzie tak wolno" :D

Ja wcale nie uważam, że jestem na jakimś tam nie wiadomo jakim etapie. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze bardzo dużo.

Teraz np. w planach jest dołożenie dwóch półek skalnych, co by to piękne ułożenie skał uczynić bardziej funkcjonalnym :D

Ciągle coś się dzieje. Już nie mówiąc o kwestiach sprzętu, który powinien zdecydowanie ewoluować, ale jak zwykle kasy brak :(.

PS. Zdjęcia robię Nikonem D5100 (pięknie działa z wysokim ISO) z podpiętym albo 18-105VR lub całkowicie manualnym obiektywem do macro (pożyczonym od kumpla). Próbowałem coś robić z pierścieniami macro (pomiędzy body, a obiektyw), ale w sumie nic z tego nie wyszło. Aparat miał problem z ostrzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi