falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 falco66,nawet w ksiazkach o akwarystyce slodkowodnej pisza ze do akwarium wpuszczamy rybki wedlog ich doroslego wymiaru a nie jaki maja w momencie zakupu,widziales gdzies zeby ktos wpuszczal do akwa 100l Dyskowce,w takim akwarium ryba nie ma szans na rozwoj i pisanie ze jak podrosnie to oddam to kompletna bzdura. Piszą tak bo potencjalny hodowca nie ma wielu baniaków a zazwyczaj tylko jeden. Po drugie - poczytaj trochę o hodowli ryb o zbiornikach tarliskowych, stawach narybkowych, kroczkowych, towrowych. Wtedy jak podbudujesz swój poziom wiedzy o ichtiologi pogadamy o wygadywaniu bzdur. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2012 Sprawa dotyczy 400l rozmawiałem z doświadczonym akwarystą wszystko było z działającego baniaka . Woda skala no i piasek nowy z worka . Zobaczymy co bedzie dalej narazie nic nie padło wiecej . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2012 Falco, przychylę się do tego co napisał Bart, sa gatunki które w zbyt małym baniaku po prostu nie przeżyją, muszą miec przestrzeń, musza się wypływać, w małym zbiorniku stres bezpośrednio czy pośrednio w końcu je zabije, do takich ryb należy między innymi wlaśnie A. lineatus... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2012 (edytowane) czy łososie w hodowlach towarowych mają sie gdzie wypływać? Mają bo pływają w koło ogrodzenia. Czy można mieć kondycję siedząc w domu - mozna jak się ma siłownie, bieżnię, basen.....czy ruchliwe pstragi potrzebują się wypływać w hodowlanych nawet nie stawach a basenach? Zagęszczenie max. Ale jednak - ktoś przebadał i stwierdził że na kg ryby trzeba tyle i tyle miejsca by rosła w masę.i dla tego co sezon zmienia im się powierzchnię zbiornika na większą. Jednak nikt nie tworzy rybą oceanu. Jak mają żarcie i są zdrowe żyją i przyrastają przy minimalnej powierzchni swego terytorium. I jeszcze jedno - gdy ta równowaga powierzchni do ilości osobników zostaje zachwiana, a przede wszystkim zachwiana zostaje równowaga wydajności pokarmowej takiego zbiornika ryby poprostu się przystosowują karłowaciejąc. Gdzieś juz to pisałem - okoń, karaś, leszcz..... to przykłady. Powierzchnia baniaka ogranicza jedynie możliwości chowu ryb dużych. Jak wpuścimy osobniki małe/młodociane do pewnego momentu nic im nie będzie. Ba nawet można wychować osobniki duże którym takie warunki będą odpowiadały. Jeden lubi broić i siedzieć w kiciu gdzie mu jeść dają i odpowiada mu że ciepło i mało ludzi, inny się wiesza gdy go posadzą. Tyle w temacie. Edytowane 13 Grudzień 2012 przez falco66 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2012 Panowie veliferum jest u mnie już 2 lata scopas rownież wszystkie w sumie sa tak długo i do tej pory nic złego sie nie działo a tu nagle taka dziwna sprawa . Czy moze miec na to wpływ ukwial ? W sumie to jak go wrzuciłem to zaczęły sie problemy. Co robić co moge podać jakie jeszcze testy zrobić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 I jak nikt niema jakiegoś pomysłu zeby cos zaradzić moze siporax wyrzucić ? Wczoraj wlaczylem uvke ale narazie bez zmian ciagle niedobrze . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2012 Tak jak inni nie wiem co to za choroba, lanie lekarstw na ślepo w niczym nie pomoże. Siporax zostaw, nie sądzę że to jego wina. Masz krewetki czyszczące, albo wargatka Labroides dimidiatus w akwarium?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2012 Narazie podanie ustalo nie wiem do tej pory co było przyczyna dzisiaj mam w planie podmiane 60 l zobaczymy czy bedą jakieś zmiany . Mam nadzieje dzisiaj zauważyłem ze ryby maja taki jakby nalot na skórze a jest możliwe zeby woda była za mało natleniona albo cos takiego ? Korale maja sie dobrze pompuje sie niby z nimi wszystko wporzadku. Czekam na jakieś moze jeszcze wskazówki . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2012 może mają pleśniawkę? - kąpiel w nadmanganianie moze pomóc....chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pucek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Grudzień 2012 falco66- nie masz racji i tyle. Te ryby potrzebują o wiele większego akwarium. To są ryby dużo pływające. W mniejszych zbiornikach z powodu permanentnego stresu (ale nie myl tego ze stresem w ludzkim pojęciu, np. z powodu utraty pracy itp.) są bardziej narażone na choroby, pasożyty itp. W przypadku hodowli, w szczególności tak intensywnych jak np. pangi a Azji, stosuje się masę preparatów antygrzybicznych, antybiotyków itp. Nie tyczy się to tylko ryb, ale także drobiu na farmach itp. Zawsze, gdy występuje duże zagęszczenie zwierząt na małej przestrzeni. Wstaw zdjęcie tych plam jak masz, bo inaczej to wróżenie z fusów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2012 miałem ustnika cesarskiego tak wielkosci pudełka zapałek i se pływał w moim baniaczku. Widziałem w zoo londyńskim 2 szt tych rybek w podzielonym wzmocnieniem (słupkiem) akwarium tak po 1tyś litrów każdy. Ryby wielkości ok 1kg - porównanie do karpia. Jak myślisz które były szczęśliwsze? Wielkosć ryby powinna determinować wielkość zbiornika. A co do ferm - to prawda co piszesz. Zapominasz jedynie o tym że tam chowa sie zwierzeta tego samego gat. i stad konieczność przeciwdzałania epidemii. W zbiorowiskach zwierząt i roślin tworzących jakieś ekosystemy zbliżone do naturalnych nikt nikogo nie leczy a wszystko żyje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardow 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 (edytowane) ...ryby maja taki jakby nalot na skórze...Badałeś wodę ?, podaj wyniki testów NO2, NO3, PO4, KH, PH, CA, MG, ... .Opisz jak prowadzisz zbiornik, co do niego wlewasz, napisz jaki posiadasz sprzęt czy go wyłączasz/włączasz - o jakich godzinach, itd., itd., itd., może wtedy niektórzy przestaną wróżyć z fusów Edytowane 8 Styczeń 2013 przez mardow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 a więc tak wode badałem po4 0,05 red sea no3 wysokie bo 0,50 tez red sea ph nie wiem bo nie potrafię skalibrować elektrody medicowskiej ale próbuje możliwe że płyny skończył swoją wydajność . świece od 11 zapalają się 2 niebieskie po godzinie 2 białe i na koniec zapala się lampa biała i różowa , gasną w odwrotnej kolejności około 22 sięzaczyna wygaszanie . Odpieniacz mam od skiby na stożku i pompie tunze ładnie pieni . wywala dużo syfu . obsada to głownie miękkie 2 szczepki twardych i euphylie oraz quadri i to na tyle a leje wódkę od 2 dni narazie po pół mililitra oraz ballinga , sól narazie instant ocean ale docelowo tropic marine . może jeszcze obsada lineatus od dzisiaj 3 chromisy i hepatus 2 krewetki czyszczące, 3 turbo , 2 jakieś co w piasku grzebią no i setki kiełży Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardow 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 A NO2?. Karmienie ryb - czym, ile i co ile ?. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 no2 nie mierzyłem muszę kupić test które proponujecie salifert ? karmie 1 kostke artemi jedna jaj homara i raz w tygodniu planktonu kostke wrzuce. dawałem kiedys jbl koral fluid ale nie wiem czy ten co mam jest jeszcze dobry bo troche stał na szawce kilka godzin i boje się go lać do akwa . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 Nawet sobie nie wyobrażasz co ludzie leją do akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2013 Mariusz nie wątpię w to ale niechce lac czegoś czego nie jestem pewien teraz tylko podmiany i co 2 tygodnie prodibio i wódka . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 narazie zaraza stanęła ryby mają się dobrze . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach