inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2012 Zbiorniczek się kręci tylko na produktach Aquaforest,soli idzie już drugie wiadro.Na koniec maja włożyłem około 25 korali SPS i 6 LPS-ów.Przez ten czas niektóre sporo urosły.Oświetlenie idzie na maksa,czyli 3x150W Led + 4x54W T5.W nowym projekcie nie mam,przynajmniej na razie problemów z podstawowymi parametrami NO3-0,1 a PO4-0,01.Leję pełnego ballinga zakupionego w płynie też z Aguaforestu.Trochę aktualnych fotek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2012 Układ skał bardzo mi się podoba Marek - jaki odpieniacz, bo słyszałem, że ten Sebkowy poszedł w odstawkę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2012 Sebastkowy odpieniacz miał problem z nakładką wirnika i poszedł do zwrotu z tym,że już ogarnął problem i sprzęt jest już w pełni sprawny,ja nie mogłem czekać więc kupiłem Hydora Performer 1250 i powiem,że na razie za***isty sprzęt,wykonanie i obsługa pierwsza klasa. Poprzednie ułożenie skały było bardzo przypadkowe,nikt nie wierzył,że tam miałem 50kg a teraz wygląda jak bym miał dwa razy więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2012 No ładne cacko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2012 Muszę się nauczyć robić fotek lub aparat mam coś zj****y bo nie udaje mi się zrobić fajnych fotek.Aparat to Nikon D5000. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bekon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Lipiec 2012 Tym aparatem możesz zrobić perfect zdjęcia tylko na ręcznym balansie bieli, robisz na auto i aparat głupieje przy niebieskim oświetleniu. Skróć czas ekspozycji to łatwiej Ci będzie złapać ostrość płynących ryb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2012 Pobierałem balans bieli,ale mi to nie wychodziło.Muszę posiedzieć przy nim może coś wykombinuję,ale chodzi o to,że kiedyś robił fajne fotki.Ktoś mi doradził by przetrzeć spirytusem styki obiektywu i aparatu bo mi nie chciał łapać ostrości,tak zrobiłem,ale specjalnie nic się nie zmieniło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bekon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2012 Samemu lepiej nie czyścić, lepiej dac macherowi i za 10-20 zł Ci wyczysci obiektyw i lustra. Balans najlepiej zmierzyc na kartce na którą pada swiatło z akwa lub np na piasku. Lepiej jest tez robić zdjęcia w RAWie, później więcej możliwości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2012 https://picasaweb.google.com/104884548750733670779/NoweAkwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2012 (edytowane) Sebastkowy odpieniacz miał problem z nakładką wirnika i poszedł do zwrotu z tym,że już ogarnął problem i sprzęt jest już w pełni sprawny,ja nie mogłem czekać więc kupiłem Hydora Performer 1250 i powiem,że na razie za***isty sprzęt,wykonanie i obsługa pierwsza klasa. Poprzednie ułożenie skały było bardzo przypadkowe,nikt nie wierzył,że tam miałem 50kg a teraz wygląda jak bym miał dwa razy więcej. hehe to mamy podobna ilość skały (2 konstrukcje suche 32 kg, na mokro pewnie ok 40kg a jeszcze troche dojdzie dla kosmetyki skały ) pozdro! co do balansu bieli fotki wygladaja jakbys mial ustawienie barwy na flash, i dlatego... zmien ten parametr chocby na AWB czyli automat balansu Edytowane 16 Lipiec 2012 przez luft Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2012 Mariusz,ja już sam nie wiem co mam z tym aparatem,Pobiorę balans bieli i takie wychodzą,zrobię na auto i jest to samo.Resetowałem cały aparat ze dwa razy i jest podobnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2012 Widać że akwarium wyszło już na prostą, super tak trzymać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2012 Mariusz,ja już sam nie wiem co mam z tym aparatem,Pobiorę balans bieli i takie wychodzą,zrobię na auto i jest to samo.Resetowałem cały aparat ze dwa razy i jest podobnie. a to jak kiedy sie spotkamy to zobaczymy na zywo. Masz jeszcze opcje NEF RAW - w komputerze bedziesz mogl wywołać sobie zdjecie z tego pliku z balansem jaki chcesz. Nikon chyba nie daje oprogramowania z aparatem ale w necie widze cos takiego bezplatnego http://www.sciagnij.pl/programy/p/Windows-Grafika_i_DTP-Format_RAW-Nikon_NEF_RAW_Codec/11125 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2012 Kiedyś przykleiłem białe tlo z plastikowej koszulki na papiery od środka i ustawiałem balans. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 (edytowane) To u mnie taka zależność,ciągle się czepiają,że mam za mało skały. U Ciebie to wszystko ostatnio w tym akwarium jest złe, odpieniacz za słaby, obiegówka 6tyś/h tez do niczego, jeszcze trochę to Ci doradzą żebyś dołożył światła Edytowane 29 Listopad 2012 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 (edytowane) tak tak Piotr zobacz jak inmarem sterują sump wymienił pompy też teraz odpieniacz nie taki hahahahahahahah jeszcze troche i akwarium będzie wymieniał bo coś puszcza do wody,sory ale nie moge poszczany jestem Marek żonę też wymienisz jak ci doradzą? Edytowane 29 Listopad 2012 przez juwewaldi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 inmar a nie probowales klasycznie? Przestan lac cokolwiek, wrzuc rowe do filtra, wrzuc wegiel, nie wiem ile masz siporaxu ale zrob aby bylo 10-14l Rob podmianki co tydzien i czekaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 3 tygodnie niczego nie lałem oprócz ballinga,ale od dwóch dni leję znów ProF,proBioS i ProBioF,rowe wyjąłem dawno temu bo PO4 było 000,węgiel był,ale go wyjąłem tydzień temu,siporaxu mam 17 litrów,podmianki robię co dwa tygodnie. A więc wszystko chyba klasycznie ? Waldek sump zmieniłem bo był za ciasny i za bardzo skomplikowany.Pompa obiegowa daje tylko 1800L/h dlatego myślę o jej zmianie,ale w sobotę zmieniam z niej powrót na 32mm i bez dużej ilości kolanek jak mam teraz.Światła właśnie ująłem,wprowadziłem program Bali.Producent lampy stwierdził,że za mocno nią świecę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach