dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 no właśnie myślałem że będzie ok, skoro moje pierwsze akwarium miało 450litrów i stało w pokoju 16m/kw, to trochę większe nie powinno robić problemu... a problem powstał. Jak mi w rogach ścian, koło okien zaczął grzybek się tworzyć, to już byłem całkiem niepocieszony... Ale mimo najszczerszych chęci, nie potrafię Ci powiedzieć czemu tak było. Ale uczulam abyś o tym pomyślał, bo jak pisałem, widzę że dodatkowo meblami dopakujesz pokój. Na solankę pokrywę możesz mieć jak najbardziej. Na osmozę też. Ballinga (jak stosujesz) to tez w domkniętych pojemnikach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 Mam kostkę w pracy nakrytą szybą i w sumie czyszczę raz na jakiś czas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 Ballinga można rurkami poprowadzić z zakrętek w baniaku, górne szkło przy wymiarach sporych to już problem bo trzeba myśleć o pionowych wzmocnieniach, sump to wzasadzie odpada no może jakś część nadaje się do przykrycia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 W zasadzie to zdecydowałem,że i tak przykryję co się da bo jak wiadomo im jest większa wilgotność tym gorzej pomieszczenie ogrzać.Sławek,jeśli dam szybę 8mm w kilku częściach to te wzmocnienia nie będą potrzebne,jakąś małą szybkę zrobię do karmienia i będzie dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 Ktoś kiedyś badał światłko nad zamkniętym baniakiem szkłem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 ja nie badałem, ale po przejściu ze słodkiego na morskie, przykrycie szybą akwarium było standardem... po 2 miesiącach stosowania wywaliłem szyby bo się nie dało doczyścić (pomijając to że "filtruje" szyba część znaczną światła) @inmar, a jeśli można wiedzieć, to jakiej wielkości jest ten pokój w którym stawiasz akwarium? I cz masz tam dostęp w razie co do szybu wentylacyjnego? Bo wiesz, w razie co to podłączysz wentylator tam i wyciągnie ci wilgoć... chociaż mam nadzieję że jestem złym prorokiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 Rozmiar pokoju to około 5,5x3,5m.Pokój jest bez wentylacji kominowej,ale robię remont więc o jakimś kanale można by pomyśleć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2011 Marek to faktycznie zależy od wentylacji mieszkania nigdy nie miałem z tym problemu,nawet teraz przy wiekszym akwarium i mam jeden nawiewnik chygrosterowalny w oknie balkonowym z wilgocią żadnego problemu nie mam ,może dlatego że 9 pietro to wszystko wywiane heheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2012 Realizacja pomału idzie do przodu,są zmiany w projekcie.Została zamówiona nowa kanapa i będzie stała w miejscu telewizora i odwrotnie a akwarium pozostaje w tym samym miejscu.Został zamówiony stelaż stalowy z ocynkiem i malowaniem proszkowym,ale zbiornika jeszcze nie zamówiłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darpol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2012 inmar możesz kupić pochłaniacz wilgoci nie są aż tak drogie ,taki o wydajności 3-5l/dobę powinien wystarczyć a robotę robi .Ja bym jednak nie nie przykrywał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2012 Spoko,nie zamierzam przykrywać.Jak wyjdzie problem to wtedy będę się martwił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2012 darpol o jakim pochłaniaczu wilgoci mówisz? możesz rozwinąć temat?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darpol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2012 wojtesu np ten http://allegro.pl/osuszacz-powietrza-pochlaniacz-lef-10-m-einhell-i1995544537.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2012 dzięki już jakiś czas temu zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem ale nie wiem na ile jest to skuteczne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darpol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2012 skuteczne u mnie działa 5l wody na dobę zimą a 3-4l wody na dobę latem zbiera tylko ja mam trochę większy model 350w i chodzi na 60% mocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2012 To macie tak włączone na stałe,dużo prądu to bierze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darpol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2012 mój ma 350w i załącza się mniej więcej 15min w ciągu godziny ,czyli pobiera ok 75W/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2012 Mała aktualizacja mojego projektu,przepraszam,że tutaj nie prowadzę w całości takiego samego,ale brak czasu.Wstawiam fotki z fotosika więc są widoczne dla każdego.Może ktoś zmienić w tytule z 1200 na 1000L w obiegu ? http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__pid__418939__st__500#entry418939 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach