loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Postanowiłem uzupełnić system w swoim akwarium o refugium (akurat chodzi o moje malawi ale w tym przypadku to nie istotne zanim jednak zacznę wklejać komorę do sumpa, chciałem przetestować oświetlenie i to na czymś bardziej wymagającym niż zwykłe glony - na roślinach wyższych pomyślałem że ma to sens zwłaszcza że pod malawi pójdą do "refugium" nie glony, ale jakieś szybciej rosnące zielsko wyższe. Zbudowałem więc testowo moduł LED z diodami tylko czerwonymi i niebieskimi w stosunku 8:3. Widmo nie jest idealnie dopasowane do fotosyntezy (lepsze byłyby ledy philipsa ale nie mam) ale raczej działa co zobaczycie na zdjęciach. doniczka wylądowała docelowo do szafy ze sumpem, więc nie ma ani grama dostępu światła dziennego. Oświetlana jest 10 godzin na dobę. Efekty od nasionka do stanu obecnego, eksperyment będzie kontynuowany ile się da . Zdjęcia zrobione w odstępie 2 dni - zobaczcie na przyrosty. Moc łączna LEDów 11W. Jak myślicie - co by na to glony rzekły? BTW - to nie jest zioło uprzedzam pytania - zasiałem papryczkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 (edytowane) Faktycznie ladnie rosnie ale to wiadomo juz chyba od dawna, na ebay masz mnostwo lamp gotowych od lat gdzie przewaga czerwonych jest wlasnie zaznaczana jako plant growth led lamp. http://www.ebay.pl/i...a#ht_1668wt_935 http://www.ebay.pl/i...3#ht_7753wt_929 http://www.ebay.pl/itm/LED-PLANT-GROW-LIGHT-3W-GROWTH-500W-PLANT-INCREASE-GREENHOUSE-LIGHTING-YARD-/251180889335?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7b8c34f7 Problem polega na tym ze: 1. To rosliny wyzsze 2. Slodkie 3. Nie w sumpie 4. nie refugium :-) Dla malawii mysle ze jak najbardziej. Do morskiego trzeba by sprawdzic jak w dluzszym czasie wplynie na akwa glownie kolor czerwony ale poza tym to fajna lampka :-) Edytowane 29 Listopad 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 według mnie to nie jest problem tak długo jak mamy do czynienia z tym samym chlorofilem:) Myślę że poza ingerencją w skład wody spowodowaną przez wzrost glonów (a te wyciągają z wody właśnie to na czym nam nie zależy) na akwarium nie ma to absolutnie żadnego wpływu - przecież świecić masz tym nie w akwarium tylko w pudełku przez które woda przepływa, a w pudełku siatka na której rosną glony. Klasyczny algeascrubber. Zielony glon więc zielony chlorofil absorbujący 450/650 nm - i takie diody. Pudełko można szczelnie obudować i nawet na zewnątrz światła możesz nie zobaczyć a akwarium wcale. Nie wierze że nie ma nikogo na forum kto by tak nie świecił zamiast jakiś żółtym kompaktem. Niech się ujawni Tadaamm - zobacz, te same ledy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 A do laga skrobaczki to moze tak. Jednak pisales tez o refugium. A to juz inna bajka jak dla mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Niech mnie ktoś z błędu wyprowadzi ale jak dla mnie zielony glon, to zielony glon, wyższy czy niższy ma ten sam chlorofil A, co spotykany u roślin wyższych więc czy jest różnica? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 właśnie czy aby na pewno budowa chlorofilu jest identyczna bo tego nie wiem. Jeśli tak jest to światło odpowiadające roślinom spokojnie zastosowałbym do hodowli glonów czy tam roślin wodnych. Zwróciłbym jeszcze uwagę na mały fakt czy aby woda powodujac "zanik" fal światła nie przyczyniła się do wykształcenia u tych organizmów trochę innych niż u roślin lądowych mechanizmów fotosyntezy. I czy długość fal światła nie jest inna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 (edytowane) Po pierwsze to nie wiemy czy jest identyczna, po drugie nie mamy pewnosci co zwieksza swoja populacje w wodzie... Czy glony "inne" nie zaczna sie pojawiac w zbiorniku. To nie jest tak jak z twoimi roslinkami ze rosna sobie w doniczce. Masa bakterii, komorek glonowych itp krazy w obiegu wody i to slonej. Nie wiemy jak i ktore populacje zaczna dominowac. Ja czuje sie za cienki aby to stwierdzic. Z drugiej strony bez faktycznego testu w akwarium nie przekonam sie. Jest sporo projektow, wdrozen itp... ja jednak nie widzialem atrakcyjnego moim zdaniem akwa na skrobaczce do glonow :-) Edytowane 29 Listopad 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Tobie to dogodzić... Jest chętny żeby przetestować na refugium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Mam refugium od roku na lampce ledowej o barwie światła białej 6400. Chętnie bym wypróbował twoje światełko. Jestem ciekaw jak moje trzy rodzaje glonów zareagują na zmianę oświetlenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Jaką masz dużą tą komorę z glonami ? zerknij na PW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Wszystko opisałem w PW. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Nie no , ja tylko konstruktywna rozmowe prowadze i nie mam refugium ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Obudowa już wystrugana, klej wiąże. Jutro psikne lakierem, wstawie moduł z ledami i poleci lampka do Yarcia - Yarcio powiesi nad sumpem i się zobaczy jaki z tego morał będzie 15W w ledach pasywnie chłodzone... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Najlepiej sprawdzić w praktyce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Po pierwsze to nie wiemy czy jest identyczna, po drugie nie mamy pewnosci co zwieksza swoja populacje w wodzie... Czy glony "inne" nie zaczna sie pojawiac w zbiorniku. To nie jest tak jak z twoimi roslinkami ze rosna sobie w doniczce. Masa bakterii, komorek glonowych itp krazy w obiegu wody i to slonej. Nie wiemy jak i ktore populacje zaczna dominowac. Ja czuje sie za cienki aby to stwierdzic. Z drugiej strony bez faktycznego testu w akwarium nie przekonam sie. Jest sporo projektow, wdrozen itp... ja jednak nie widzialem atrakcyjnego moim zdaniem akwa na skrobaczce do glonow :-) no jasne a inny rodzaj światła nie stanowi takiego samego zagrożenia? zastanów się co piszesz.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2012 (edytowane) stanowi, dlatego pierwsze ledy puscily ciekawe akwa w kosmos a dobrane ledy aktualnie stosowane swieca pieknie :-) i co za debilne stwierdzenie "zastanow sie co piszesz" - wlasnie sie zastanawiam. Analiza danego swiatla zestawianego z danym srodowiskiem wymaga testu praktycznego bo gdybac sobie mozna. Yarcio przetestuje i bedzie wiadomo. Na dzien dzisiejszy jednak nie wiadomo jak zadziala nad refugium ale wiadomo ze wieszane sa takie lampy nad "kwiatkami" i chyba slodkimi roslinnymi. Edytowane 30 Listopad 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2012 Nad słodkimi w większości są wieszane o barwie białej - ciepłej. Tylko w dwóch przypadkach spotkałem się że miały czerwone diody jako dodatek. Głównie wynika to z estetyki - nikt raczej nie chce mieć baniaka oświetlonego na czerwono. Pomijając oczywiście refugium które jest schowane w szafce oraz baniaki w domach publicznych Ale tu raczej preferowany jest kolor różowy A tak swoja drogą jeszcze nie spotkałem się z holendrem oświetlanym ledami - osobiście oczywiście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2012 Chłopaki mieszacie. Powiesiłbyś świetlówki o barwie 2700K jako główne światło nad akwarium? Czy utrzymałbyś życie w akwarium pod takim światłem - raczej nie. Czy to samo światło umieszczone w refugium nad glonami ma wpływ na korale w głównym? Do czego zmierzam - do tego że nie ma logicznego sensu zakładanie że światło służące wzrostowi roślin zielonych niższych czy wyższych stosowane w odizolowaniu od głównego zbiornika, ma mieć negatywny wpływ na koralowce w głównym -bo niby co, bo wygląda inaczej niż dotychczas stosowane białe? Gdyby tak nie było to taki alga-skrobak z filmu na YT co wkleiłem wyżej, powinien wysadzić w kosmos cały zbiornik w 3 dni no bo wręcz kipi czerwonym światłem... co to się tam dziać musi Wprowadź do równania fakt przecież który znamy - światło białe jest sumą wielu składowych, z których znaczenie dla wzrostu ma tylko kilka. Co robimy - zamiast marnować energię tam gdzie nie potrzebna, pompujemy ją we widmach o których WIEMY że są wykorzystywane. Innymi słowy świecimy tak samo jak do tej pory tyle że efektywniej. A co do holendra czerwonego i roślin zielonych - nikt nie chce mieć baniaka na czerwono oświetlonego bo każdy chce widzieć kolory jak w naturze, a stosowanie światła do wzrostu uniemożliwia ludziom prawidłową percepcję. I tyle - cała zagadka. A to że takie światło do uprawy roślin jest efektywniejsze - wiedzą wszyscy - nawet w Polsce są instytuty ogrodnicze, które mają całe hale oświetlone na czerwono i niebiesko. Tam gdzie nikomu nie zależy na tym co widzi, a zależy na tym żeby dobrze rosło przy najniższych kosztach oświetlenia - daje się światło czerwono/niebieskie. holender pod ledami - żaden problem, wejdź na roślinyakwariowe.pl a co do lamp - są nawet komercyjne proste jak budowa cepa, żadnych funkcji a drogie jak pieron (nasze musiałyby w przełożeniu na poziom skomplikowania 4x tyle kosztować co kosztują) http://reefbuilders.com/2012/04/27/ada-aquasky-led-aqua-design-amanos-foray-aquarium-led-lighting/ No i ciekawostka - holendrowi starcza 2/3 tego w ledach co u nas się świeci... Moim skromnym zdaniem refugium jest doskonałym miejscem do zastosowania takiego światła. Ale potestujemy i zobaczymy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach