Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 to jestmoje 3 akwarium morskie pierwsze bylo w 2000 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 No a pierwsze ? Sps ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 (edytowane) w tedy xenia byłą rarytasem a apis. błogosławieństwem p.s żarcik Edytowane 29 Listopad 2012 przez AnT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Falco, zastanawiam się, czemu chcesz glony trzymać w akwarium, a nie w sumpie ?? względy estetyczne, czy coś innego ?? Moim zdaniem glony w sumpie jako filtracja a w akwarium korale i ryby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 w tedy xenia byłą rarytasem a apis. błogosławieństwem :biggrin:/> p.s żarcik :)/> xenia rzeczywiscie kiedys byla rarytasem poszukaj sobie gdzies w arhiwah morskie.aip.pl jakie rozpaczliwe posty pisali chlopaki ze im xenia przestaje pulsowac ))) a aptasia zawsze byla szkodnikiem )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 xenia rzeczywiscie kiedys byla rarytasem poszukaj sobie gdzies w arhiwah morskie.aip.pl jakie rozpaczliwe posty pisali chlopaki ze im xenia przestaje pulsowac ))) a aptasia zawsze byla szkodnikiem )) pisałem że żarcik poznałem kiedyś starego posolonego i mi opowiadał jak to było kiedyś w "archeo" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Falco, zastanawiam się, czemu chcesz glony trzymać w akwarium, a nie w sumpie ?? względy estetyczne, czy coś innego ?? Moim zdaniem glony w sumpie jako filtracja a w akwarium korale i ryby. Jakoś bardzo podobają mi się akwaria holenderskie. Stąd to zainteresowanie. Zastanawiam się czy można byłoby coś takiego stworzyć w oparciu o glony morskie. Po 2 - jeśli udałoby się tego dokonać może pomogłoby to utrzymywać zbiornik w ryzach bez konieczności stosowania zaawansowanego systemu filtracji lub choćby częściowego ograniczenia jego stosowania, co wpływałoby na obniżenie kosztów np energii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Dać się zrobić to się da, tylko obawiam się,że taki baniak morski u większości ludzi nie przejdzie ze względów estetycznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2012 Byl o tym gdzies artylul (jak znajde to zapodam) , gdzie porownywano dwie kolonie korali twardych. jedna w sasiedztwie glonow wyzszych a druga rosnaca na "czysto" ta kolonia w sasiedztwie glonow byla mocno w odwrocie. glony produkowaly jakis zwiazek ktory ewidentnie nie pasowal koralowcom. Z moich doswiadczen organoleptycznych - obnurkowalem kawalek swiata i tak naprawde nigdzie nie widzialem przeplatajacych sie korali z glonami. Albo korale albo glony. Chyba ze Xenia... ale to chwascicho i rosnie wszedzie i zaglusza wszystko. U roślin jest tak że wyróżniamy gat. pionierskie które zasiedlają jakieś środowisko. Po nich wchodzą gat. bardziej wymagające i wypierają te pierwsze. Ale gdy te 2 na jakiejś częściowej powierzchni wyginą (np choroba) puste miejsce znów zasiedlają te pierwsze. Jednak ingerencja człowieka sprawia że można hodować zarówno jedne jak i drugie. I tu - myslę że skoro glony potrafią wypierać koralowce to moze przy własnej ingerencji można również hodować jedne i drugie a to moim zdaniem wpływałoby na równowagę biologiczna zbiornika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyklista 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2012 Naprawdę ?? Nie rozumiem odpowiedzi, ale pewnie dlatego że dopiero dorastam do poziomu nowicjusza. Do waszego poziomu expertów pewnie dojdę za parę lat jak mi się poszczęści. Pokażę co czytałem i na czym opieram swoją wypowiedź: Bardzo różne w kolorach i kształtach glony http://www.reefcleaners.org/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=57 http://ata.hekko.pl/glony.htm http://www.e-kiosk.pl/numer,26249,zeszyty_akwarystyczne według mnie jest w czym wybierać, a czy się dogadają z koralami itd. to już sprawa inna, wyjdzie samo w trakcie . Może za rok sam napiszę jak zaobserwuję u siebie ich współżycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2012 kolego - nie powinieneś się obrażać. Twa wypowiedź dla osób coś wiedzących o glonach wydała się być oczywistą i stąd ta wypowiedź (i moja). Jednak dla kogoś kto po raz pierwszy słyszy o tych żyjątkach była bardzo edukacyjną. Więc ja osobiście cię przepraszam za swoją reakcję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 Dać się zrobić to się da, tylko obawiam się,że taki baniak morski u większości ludzi nie przejdzie ze względów estetycznych. a dla czego uważasz że będzie nieestetycznie wyglądał. Jak patrzyłem na te istniejace baniaczki to były moim zdaniem bardzo fajne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 To chyba kwestia gustu a o tym jak wiadomo się nie dyskutuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 z innej beczki. Na satce lecą programy o firmie budującej akwaria, zaopatrującą w ciekawe rybki itp. Oczywiście firma z "chameryki" jak mawiają co niektórzy. Czy zwróciliście uwagę że nie stosują żywej skały tylko "podróby"? Korale zastępują też sztucznymi. I jakoś nie widać tam glonów zarastających wystrój. Co oni stosują że ryby, ośmiornice żyją a glonów "niet"? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 szkoda że nie pokazują tych akwa po 2-3 miesiącach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 no nie wiem.... kiedyś pokazali sztuczną skałę w jakimś oceanarium.... myślę że taki ośrodek nie pozwoliłby sobie na tworzenie problemów. Gdzieś jest haczyk tylko gdzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 z innej beczki. Na satce lecą programy o firmie budującej akwaria, zaopatrującą w ciekawe rybki itp. Oczywiście firma z "chameryki" jak mawiają co niektórzy. Czy zwróciliście uwagę że nie stosują żywej skały tylko "podróby"? Korale zastępują też sztucznymi. I jakoś nie widać tam glonów zarastających wystrój. Co oni stosują że ryby, ośmiornice żyją a glonów "niet"? moze dlatego że ich tam poprostu nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 http://www.instantre...tank_video.aspx A tutaj odpowiedź na temat glonów http://www.instantre...hing-video.aspx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach